Την Αρχαια Στρυμη η την Αρχαια Μαρωνεια κρυβει η χερσονησος της Μολυβωτης;

 

Σε μια συναρπαστική διαδικασία εξερεύνησης των μυστικών, που κρύβει η χερσόνησος της Μολυβωτής, στα νότια παράλια της Ροδόπης, έχει επιδοθεί τις τελευταίες πέντε εβδομάδες ομάδα αρχαιολόγων, εργατών, εθελοντών και φοιτητών του αμερικανικού πανεπιστήμιου του Πρίνστον. Ο λόγος για την ανασκαφική δραστηριότητα στον αρχαιολογικό χώρο της Στρύμης, που ξεκίνησε στις 10 Ιουνίου, μέσω της οποίας προσδοκάται να τεκμηριωθεί επιστημονικά η ταύτιση του χώρου με την ανατολικότερη αποικία των Θασίων στη Θράκη, που ιδρύθηκε τον 7ο π.χ. αιώνα. Από τη δεκαετία του ’50, μετά την πρώτη ανασκαφική φάση του Γεώργιου Μπακαλάκη, ο αρχαιολογικός χώρος είχε ταυτιστεί με την αρχαία πόλη της Στρύμης. Πρόσφατα, ωστόσο, στη βιβλιογραφία έχουν διατυπωθεί αμφιβολίες από αρχαιολόγους ως προς τη συγκεκριμένη παραδοχή και σύμφωνα με τη νέα θεωρία, στη χερσόνησο της Μολυβωτής βρίσκεται η Αρχαία Μαρώνεια, που καταστράφηκε τον 4ο αιώνα και οι κάτοικοί της μετοίκησαν στη σημερινή τοποθεσία της πόλης. Η θεωρία αυτή προφανώς δεν επιβεβαιώνεται από τα ευρήματα στο συγκεκριμένο χώρο, αλλά το στοίχημα για τους αρχαιολόγους είναι να τεκμηριώσουν αντίστοιχα την ύπαρξη της Αρχαίας Στρύμης, που είναι προς το παρόν η κρατούσα άποψη.
 
Τριετές πρόγραμμα ανασκαφών από την ΙΘ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Πρίνστον

Με την πρόκληση λοιπόν να λύσουν ένα πολύ ενδιαφέρον αίνιγμα της ιστορίας, η ΙΘ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, σε συνεργασία με την Αμερικανική Σχολή, ξεκίνησαν την υλοποίηση ενός τριετούς προγράμματος ανασκαφών, αρχής γενομένης από φέτος το καλοκαίρι. Η φετινή ανασκαφή είναι διάρκειας 6 εβδομάδων και προβλέπεται να ολοκληρωθεί την επόμενη Παρασκευή. Επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας είναι η αρχαιολόγος κ. Δόμνα Τερζοπούλου, παλιά γνώριμη της τοπικής Εφορίας, όπου υπηρετούσε μέχρι το 2003, και άριστη γνώστης του συγκεκριμένου αρχαιολογικού χώρου, αφού συμμετείχε στη δεύτερη ανασκαφική φάση, κοντά στον Διαμαντή Τριαντάφυλλο, τη δεκαετία του ’90. Την τοπική Εφορία Αρχαιοτήτων εκπροσωπεί η πολύπειρη αρχαιολόγος, κ. Μαρίνα Τασακλάκη, ενώ πολύτιμη συνδρομή στο έργο τους, εκτός από τους εργάτες και τους εθελοντές του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας, προσφέρει επίσης η 25μελής ομάδα φοιτητών από το Πανεπιστήμιο Πρίνστον της Αμερικής.

 

Παρά το βαρύ πρόγραμμα η διάθεση των φοιτητών είναι πρωτόγνωρη

Πρόκειται για προπτυχιακούς φοιτητές, μεταπτυχιακούς αλλά και υποψήφιους διδάκτορες, οι οποίοι επέλεξαν τη χώρα μας και τη Θράκη, προκειμένου να κάνουν μια πολύτιμη για το αντικείμενό τους πρακτική άσκηση. Παρότι το καθημερινό τους πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα βεβαρημένο, αφού ξεκινούν για τον αρχαιολογικό χώρο από τις 5 το πρωί και ολοκληρώνουν την ανασκαφή και την έρευνα γύρω στις 12 ώρες αργότερα, η διάθεσή τους είναι πρωτόγνωρη, όπως διαβεβαιώνει ο επικεφαλής της αποστολής, Επίκουρος Καθηγητής του Πρίστον, κ. Νάθαν Άριγκτον. Ο κ. Άριγκτον έχει πολυετή εμπειρία στη χώρα μας, έχοντας λάβει μέρος σε έρευνες και ανασκαφικές δραστηριότητες στα σπουδαιότερα ελληνικά αρχαιολογικά μνημεία. Για την παρουσία του στη Θράκη, μόνο εντυπωσιασμένος θα μπορούσε να δηλώσει, τόσο από τον αρχαιολογικό πλούτο αυτής της περιοχής, όπως και από τον τρόπο ζωής, από τη φιλοξενία των κατοίκων, αλλά και από τα εδέσματα της τοπικής κουζίνας. Μιλώντας για τη σημασία της άσκησης, που κάνουν οι φοιτητές του στον αρχαιολογικό χώρο της Στρύμης, ο κ. Άριγκτον υπογράμμισε τα στοιχεία της υπομονής και της συνέπειας στη λεπτομέρεια, που αποκομίζουν οι ασκούμενοι. Μάλιστα, ενδεικτικό της σημασίας που δίνουν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου του Πρίστον σε αυτήν την εμπειρία, είναι ο μεγάλος όγκος, όπως γνωστοποίησε ο καθηγητής, των αιτημάτων που του υποβλήθηκαν πριν από την έναρξη του προγράμματος στην Αρχαία Στρύμη.
 
Καταγραφή και τακτοποίηση του υλικού

Σημειώνεται πως οι φοιτητές, μετά από τις ανασκαφές που πραγματοποιούν ως τη 1 το μεσημέρι στον αρχαιολογικό χώρο, κατευθύνονται στο χώρο του δημοτικού σχολείου Παγουρίων που έχει παραχωρηθεί από το δήμο στη ΙΘ’ Εφορεία, προκειμένου να καταγράψουν και να τακτοποιήσουν το υλικό που συνέλλεξαν. Επιπλέον, δυο ημέρες την εβδομάδα, κάθε Τετάρτη και Παρασκευή παρακολουθούν μαθήματα επιστημονικής ανάλυσης των ευρημάτων από ειδικούς αρχαιολόγους στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής. Τέλος, στο πρόγραμμα καθ’ όλη τη διάρκεια των πέντε εβδομάδων που προηγήθηκαν, εντάσσονταν ενδιαφέρουσες εκπαιδευτικές εκδρομές σε ιστορικά μνημεία της ευρύτερης περιοχής. Μέχρι τώρα έχουν επισκεφτεί τους αρχαιολογικούς χώρους της Μαρώνειας, της Ζώνης, των Αβδήρων και των Φιλίππων, ενώ για αύριο Σάββατο έχουν προγραμματισθεί εκπαιδευτική εκδρομή στη Θάσο. Η ώρα της αποχώρησης της αμερικανικής αποστολής, όπως και της λήξης της φετινής ανασκαφικής δραστηριότητας, θα έρθει στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας.

 

Έκδοση ειδικού τόμου μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος

Το πρόγραμμα, όμως, πρόκειται να συνεχίσει για δυο χρόνια ακόμα και ακολούθως, μετά από την ολοκλήρωσή του, θα εκδοθεί η αρχαιολογική μελέτη που θα δημοσιευθεί σε ειδικό τόμο, αφιερωμένο στην ανασκαφή. Οι προσδοκίες όλων, φυσικά, είναι μέχρι τη λήξη του προγράμματος να έχουν έρθει στο φως πολύτιμα ευρήματα, που να βάζουν ένα ακόμα «λιθαράκι» στην υπόθεση ανάδειξη του σπουδαίου αυτού αρχαιολογικού χώρου, που φιλοξενεί η χερσόνησος της Μολυβωτής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.