Το Εθνολογικο Μουσειο Θρακης γιορταζει τα δεκαχρονα του

«Εξ ανατολών το φως» και, συγκεκριμένα, από το νομό Έβρου και το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης που επέλεξε να γιορτάσει τα δεκάχρονά του με ένα κορυφαίο συνέδριο που μας αφορά όλους. Αφού στόχος του είναι να διερευνήσει τα αποτελέσματα και τις προεκτάσεις της γνωστής και πολυτάραχης στην εποχή της θεωρίας του Samuel Huntington περί επικείμενης σύγκρουσης των πολιτισμών. Το σημαντικό με το Συνέδριο που τυγχάνει καθολικής στήριξης, αφού έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, του Δήμου Αλεξανδρούπολης και μιας σειράς γαλλικών φορέων πολιτισμού, έγκειται στο ότι καταφέρνει να συγκεντρώσει επιστήμονες από όλον τον κόσμο, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τη Γαλλία, την Αγγλία, την Ελλάδα και από άλλες χώρες, είκοσι χρόνια μετά από την ομιλία του Samuel Huntington για τη «Σύγκρουση των Πολιτισμών», προκειμένου να διερευνηθεί ένα ζήτημα που απασχολεί το σύνολο σχεδόν της διανοούμενης ανθρωπότητας, αφού καθημερινά σχεδόν οι θρησκευτικές οξύνσεις παρουσιάζονται ως επικυρίαρχες.

Η έκδοση των συμπερασμάτων του Συνεδρίου θα γίνει τον Σεπτέμβριο του 2013, στο τέταρτο τεύχος του γαλλόφωνου περιοδικού «Ανατολή» (“Anatoli ’’, CNRS Editions) και θα συμπέσει με την εικοστή επέτειο από τη δημοσίευση του άρθρου του Huntington στο περιοδικό «Foreign Affairs».

Στο Συνέδριο θα συζητηθεί το θέμα του Πολιτισμού ως έννοια, από θεωρητική και γεωπολιτική άποψη και ανάμεσα στα ζητήματα τα οποία θα απασχολήσουν τους ομιλητές συγκαταλέγονται:

• Οι γεωπολιτικές συνέπειες από το άρθρο του Huntington και οι ποικίλες ερμηνείες και παρερμηνείες του καθώς και το πώς συνδέεται η διανοητική αυτή παρέμβαση με τις μεγάλες εξελίξεις της εποχής μας.

• Η γενεαλογία και η εξέλιξη της έννοιας του Πολιτισμού στις ιστορικές και κοινωνικές επιστήμες και το κατά πόσο προσφέρεται για να ερμηνεύσει την εμπειρία της Ανθρωπότητας. Το πώς συγκρίνεται επίσης η αντίληψη του Huntington με τις αντιλήψεις του Spengler, του Duroselle, του Toynbee.

• Τα διδάγματα που αντλούνται για τη θεωρητική συζήτηση από την μελέτη της «Ενδιάμεσης Περιοχής» η οποία αποτελεί το αντικείμενο του περιοδικού «Ανατολή» (από την Αδριατική ώς την Κασπία) και το σε ποιο βαθμό επηρεάστηκαν ο Toynbee και ο Huntington από τη σχετική γνώση και εμπειρία.

• Ο ρόλος του πολιτισμικού παράγοντα στην οικονομική συμπεριφορά των κοινωνιών και το με ποιους μηχανισμούς αλλάζουν οι κληροδοτημένες αξίες, διευκολύνοντας ή, αντιθέτως, εμποδίζοντας την αναπτυξιακή διαδικασία. Επίσης, το ποια είναι η πολιτισμική διάσταση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου

 

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου
9:00-10:30
Έναρξη συνεδρίου
Χαιρετισμοί: Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, Περιφερειάρχης, Ευ. Λαμπάκης (Δήμαρχος Αλεξανδρουπόλεως), Α. Γιαννακίδου, Γ. Πρεβελάκης
Key-note speaker: Lawrence Harrison
Η σύγκρουση των πολιτισμών, μετά είκοσι έτη
10:30-11:00 Διάλειμμα
11:00-13:00 Πρώτη συνεδρία

 

Γενεαλογία της έννοιας του πολιτισμού
1. Η έννοια του πολιτισμού στους αρχαίους συγγραφείς – Γιάννης Πετρόπουλος
2. Η έννοια του πολιτισμού στους γεωγράφους και στους ιστορικούς – Paul Claval
3. Η πρώτη επαφή του Toynbee με την Ανατολή – Richard Clogg
13:00-15:00 γεύμα
15:00-17:00 Δεύτερη συνεδρία

 

Η σκέψη του Huntington
4. Ο Huntigton πριν από τη σύγκρουση των πολιτισμών – Πασχάλης Κιτρομηλίδης
5. Το σύνορο στη σκέψη του Huntington – Μichel Foucher
6. Ο ρόλος της σύγκρουσης των πολιτισμών στη δόμηση της διεθνούς αρένας: σκέψεις σχετικά με μια αμφισβητήσιμη κατασκευή – Ali Kazancigil
17:00-17:30 Διάλειμμα
17:30-19:30 Τρίτη συνεδρία

 

Κράτη, πολιτισμοί και μειονότητες
7. Η πολιτική της συμμαχίας των πολιτισμών της τουρκικής κυβέρνησης: αναγνώριση του άλλου ή τουρκο-ισλαμική επιβεβαίωση της ταυτότητας – Faruk Bilici
8. Οι εικονογραφικές συγκρούσεις γύρω από τη Μακεδονία και οι γεωπολιτικές τους συνέπειες: Αθήνα, Σκόπια, Σόφια – Nano Ruzin
9. Η γλωσσική μειονοτικοποίηση στο διπλό πλαίσιο των πολιτισμικών και εθνικών επαφών μέσω των παραδειγμάτων των Πομάκων και των Καρελίων – Alain Viaut
21:00 Δείπνο με Θαλασσινά , στο «Γιαλό»
 

 

Τρίτη 30 Οκτωβρίου
9:30-11:00 Τέταρτη συνεδρία

 

Σύγκρουση των πολιτισμών και μεταναστεύσεις
10. Μεταναστεύσεις και φόβος του άλλου στη Γαλλία – Cathérine de Wenden
11. Το ελληνο-τουρκικό σύνορο: αναπαραστάσεις και πραγματικότητες – Δέσποινα Σύρρη
11:00-11:30 Διάλειμμα
11:30-13:00 Πέμπτη συνεδρία

 

Οικονομία και πολιτισμός
12. Πολιτισμικές επιδράσεις στην οικονομική συμπεριφορά των Ρώσων και των μεσογειακών κοινωνιών – Anthony Jones
13. Ο ρόλος του πολιτισμικού παράγοντα στην οικονομική συμπεριφορά: η τουρκική περίπτωση – Deniz Akagul
13:00-15:00 γεύμα
15:00-17:00 Έκτη συνεδρία

 

Εννοιολογικές εναλλακτικές
14. Η έννοια του πολιτισμού στην “Ενδιάμεση περιοχή”: μία προσέγγιση γεωιστορική και πολυ-εννοιολογική – Michel Bruneau
15. Η σύνδεση μεταξύ πολιτισμικών συγκροτημάτων: οι περιοχές “μεταξύ των δύο” – Violette Rey
16. Η σύγκρουση των πολιτισμών μέσα από το εννοιολογικό σύστημα του Jean Gottmann – Γιώργος Πρεβελάκης
17:00-17:30 Διάλειμμα
17:30-19:30 Έβδομη συνεδρία

 

Στρογγυλή τράπεζα και συζήτηση
Πρόεδρος: Ali Kazancigil
Paul Claval, Μichel Foucher, Lawrence Harrison, Πασχάλης Κιτρομηλίδης
21:30 Δείπνο με μουσική στη Μεσημβρία της Αλεξανδρούπολης

Η ταυτότητα του Συνεδρίου

• Διοργανωτές
Εθνολογικό Μουσείο Θράκης
Περιοδικό «Ανατολή» (Εκδόσεις CNRS -Γαλλικό Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών)

• Υποστήριξη
-Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας
-UMR Géographie-cités (CNRS-Γαλλικό Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών)
-Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris 1)
-Δήμος Αλεξανδρούπολης
-Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

• Συμμετέχουν οι:
Akagul Deniz (Καθηγητής Πανεπιστήμιο Λίλλης), Bilici Faruk (Καθηγητής INALCO), Bruneau Michel (Ομότιμος Ερευνητικός Καθηγητής, CNRS), Claval Paul (Ομότιμος Καθηγητής, Σορβόννη), Clogg Richard (Καθηγητής, Οξφόρδη), de Tinguy Anne (Καθηγήτρια, INALCO), de Wenden Catherine (Ερευνητική Καθηγήτρια, CERE, Sciences Po) Foucher Michel (Καθηγητής ENS, τέως Πρέσβυς, Διευθυντής σπουδών στο Ινστιτούτο Ανωτάτων Σπουδών Εθνικής Αμύνης), Harrison Lawrence (Ερευνητικός Καθηγητής, Fletcher School), Jones Anthony (Καθηγητής Northeastern University, Διευθυντής The Gorbachev Foundation of North America), Kazancigil Ali (τέως Γενικός Διευθυντής Κοινωνικών Επιστημών, UNESCO ), Κιτρομηλίδης Πασχάλης (Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Αθηνών), Rey Violette ( Ομότιμη Καθηγήτρια, ENS Lyon ), Ruzin Nano (Πρύτανης, Πανεπιστήμιο FON, Σκόπια), Schlosser Daniel (Inspecteur d’Académie – Inspecteur Pédagogique Régional, Professeur Associé à la Sorbonne ), Πρεβελάκης Γιώργος (Καθηγητής, Πανεπιστήμιο της Σορβόννης), Σύρρη Δέσποινα (Ερευνήτρια).

• Το Συνέδριο θα είναι ανοικτό στο κοινό κατόπιν εγγραφής.

• Πληροφορίες και εγγραφή στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης
http://www.emthrace.org/

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.