Εκθεση χειροτεχνιας απο την Πολιτιστικη Εκπαιδευτικη Εταιρια της Μειονοτητας της Δυτικης Θρακης

Έκθεση χειροτεχνίας διοργάνωσε την Παρασκευή και το Σάββατο στο ξενοδοχείο Chris&Eve η Πολιτιστική Εκπαιδευτική Εταιρία της Μειονότητας της Δυτικής Θράκης, η οποία περιλάμβανε 21 διαφορετικά είδη χειροτεχνίας, όπως παραδοσιακά ενδύματα και είδη καλυμμάτων, που προέρχονταν από την πόλη Καχραμανμάρας της Τουρκίας, η οποία είναι ξακουστή για τα είδη κλωστοϋφαντουργίας. Στα εγκαίνια της έκθεσης παραβρέθηκε πλήθος γυναικών, που είχε τη δυνατότητα να θαυμάσει τις ξεχωριστές λεπτομέρειες των εργόχειρων, ενώ το «παρών» έδωσαν πολλοί παράγοντες από τη μειονότητα, ανάμεσα τους οι βουλευτές Ροδόπης και Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ, κ.κ. Αχμέτ Χατζηοσμάν και Μάταντζη, ο αντιδήμαρχος Κομοτηνής, κ. Μολλά Ισά Ριτβάν, η δημοτική σύμβουλος, κ. Σιμπέλ Μουσταφάογλου, η περιφερειακή σύμβουλος, κ. Σεβγκή Σαλήμ, αλλά και ο “ψευτομουφτής” Ιμπράμ Σερίφ. Για την πρόσκληση προς την τουρκική εταιρία Νακάς, που παρουσίασε τα εργόχειρα από την Καχραμανμάρας, είχε μεριμνήσει ο ίδιος ο Τούρκος Γενικός Πρόξενος, κ. Μουσταφά Σαρνίτς, ο οποίος προσέφερε και στην γενική διευθύντρια της εταιρίας, κ. Σεδικά Γιουρκάν, μια αναμνηστική πλακέτα και μια φωτογραφία από την Κομοτηνή.

Η ίδια η κ. Γιουρκάν, αφού ευχαρίστησε τον κ. Σαρνίτς και ανταπέδωσε την πρόσκληση για διοργάνωση παρόμοιας εκδήλωσης στην Τουρκία, υπογράμμισε την πλούσια παράδοση της πόλης της Καχραμανμάρας στον τομέα της χειροτεχνίας υφαντών, σημειώνοντας μάλιστα ότι «κατά την περίοδο της οθωμανικής αυτοκρατορίας φημιζόταν για τις προίκες, που έστελνε στο παλάτι».

Διοργάνωση της έκθεσης στο πλαίσιο της ημερίδας για τα δικαιώματα των γυναικών

Ικανοποιημένος από το ενδιαφέρον των γυναικών δήλωσε και ο πρόεδρος της Πολιτιστικής Εκπαιδευτικής Εταιρίας της Μειονότητας της Δυτικής Θράκης, κ. Γκαλήπ Γκαλήπ, που επισήμανε ότι η πόλη Καχραμανμάρας, «επειδή βρίσκεται στη διασταύρωση τριών μεγάλων περιοχών της Τουρκίας, συνδυάζει στοιχεία από όλες τις πλευρές στα εργόχειρα». Εστίασε δε και στην ημερίδα της επόμενης ημέρας, του Σαββάτου, στην οποία συμμετείχαν γυναίκες από χώρες των Βαλκανίων, τόσο από την Ελλάδα και την Τουρκία, όσο και από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τα Σκόπια και το Κόσσοβο, στο πλαίσιο της οποίας διοργανώθηκε και η παραπάνω έκθεση χειροτεχνίας. Τα θέματα της ημερίδας είχαν να κάνουν με τα δικαιώματα των γυναικών, για τα οποία ο κ. Γκαλήπ σημείωσε ότι «η εποχή μας είναι πάρα πολύ κατάλληλη για τέτοιες εκδηλώσεις και εμείς πιστεύουμε στα δικαιώματα των γυναικών», ενώ ευχήθηκε «να βγει ένα δυνατό μήνυμα από την ημερίδα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.