«Με τη δυναμη της Ποιησης, της Μουσικης και Νεων της πολης μας στον αγωνα κατα του καρκινου»

«Ενωμένοι μπορούμε να δείχνουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στον πάσχοντα άνθρωπο» είναι το μήνυμα που θα δώσουν οι 26 καλλιτέχνες, οι οποίοι θα παρουσιάσουν το πλούσιο πρόγραμμα των δύο συναυλιών μελοποιημένης ποίησης με τίτλο: «Με τη δύναμη της Ποίησης, της Μουσικής και Νέων της πόλης μας στον αγώνα κατά του καρκίνου». Οι συναυλίες θα πραγματοποιηθούν στις 27 και 28 Απριλίου, στις 8.30 το βράδυ, στην αίθουσα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κομοτηνής (ΡΕΞ), μετά από την σχετική πρόταση του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Ροδόπης και της Πολιτιστικής Κίνησης Ν. Ροδόπης προς το Δ.Σ. της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας – Παράρτημα Ν. Ροδόπης.

Οι δύο αυτές συναυλίες είναι έργο 26 νέων ανθρώπων, Κομοτηναίων στην πλειοψηφία τους, οι οποίοι καλούνται να δώσουν ένα και μόνο μήνυμα: ενωμένοι μπορούμε να δείχνουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στον πάσχοντα άνθρωπο. «Είναι νέοι της πόλης μας (χορωδοί, μουσικοί, χορογράφος), οι οποίοι εργάζονται αφιλοκερδώς από τον Δεκέμβρη του 2008 με την καθοδήγηση της καθηγήτριας μουσικής Μαρίας Περπερίδου, για την πραγματοποίηση των συναυλιών αυτών», ανέφερε η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ροδόπης Δώρα Κάσσα – Παπαδοπούλου.

Τρεις Σύλλογοι, με μεγάλη παράδοση και δράση ο καθένας στο αντικείμενό του, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία – Παράρτημα Ν. Ροδόπης που ιδρύθηκε το 1958, η Πολιτιστική Κίνηση Ν. Ροδόπης με έτος ίδρυσης το 1997 και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ροδόπης που ιδρύθηκε το 1983, αποφάσισαν να συμπράξουν για να υπηρετήσουν δύο σκοπούς.

Καθαρά ανθρωπιστικός είναι ο πρώτος σκοπός αυτής της αξιόλογης διοργάνωσης, σύμφωνα με την κ. Κάσσα. Δηλαδή, είναι η ηθική και η υλική συμπαράσταση προς τους πάσχοντες συνανθρώπους μας από καρκίνο από πολύ νέους ανθρώπους.

Ο δεύτερος σκοπός των εκδηλώσεων αυτών είναι καλλιτεχνικός. Όπως τόνισε η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ροδόπης, μέσα απ’ αυτές τις συναυλίες αλλά και άλλες πολιτιστικές δράσεις οι συμπολίτες μας και οι θεσμικοί φορείς πρέπει επιτέλους να γνωρίσουν ότι η πόλη μας διαθέτει ένα καλλιτεχνικό δυναμικό υψηλών προδιαγραφών, «νέους καλλιτέχνες, καθένας εκ των οποίων έχει κάνει σπουδές ανώτερες, μακροχρόνιες, επίπονες, πολυέξοδες στο αντικείμενό του. Νομίζω ότι σ’ αυτούς τους νέους καλλιτέχνες οι σύλλογοι, αλλά κυρίως οι θεσμικοί φορείς Α΄, Β΄ βαθμού αυτοδιοίκησης, θα πρέπει να δίνουν ευκαιρίες για να ξεδιπλώνουν το ταλέντο και τις γνώσεις τους και να ανεβάζουν την ποιότητα της καθημερινότητάς μας, μιας καθημερινότητας που γίνεται όλο και πιο ζοφερή».

27 μελοποιημένα ποιήματα, 2 απαγγελίες που καλύπτουν τη νεοελληνική ποίηση από τον 10 αι., δηλαδή από τα ακριτικά τραγούδια, ως τον 20 αι., ως τη γενιά του ΄70 με τους ποιητές της Αμφισβήτησης, είναι το πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί και στις δύο συναυλίες. Παράλληλα, με πρόγραμμα power point θα προβάλλεται και η σύντομη ιστορία της νεοελληνικής ποίησης. Να σημειωθεί ότι η είσοδος είναι 10 ευρώ.

Να ευαισθητοποιηθούν οι φορείς στο θέμα των καρκινοπαθών

Η πρόεδρος του Παραρτήματος Ν. Ροδόπης της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Σοφία Παπαναστασίου, από πλευράς της, έθιξε το θέμα της ατέλειας και της έλλειψης ενημέρωσης που υπάρχει σχετικά με το θέμα πρόληψης του καρκίνου, της σοβαρής αυτής ασθένειας. «Είναι μια ευκαιρία και για άλλους φορείς της πόλης να ευαισθητοποιηθούν για αυτό το ευαίσθητο κομμάτι των πασχόντων, που φυσικά δεν είναι οι μόνοι. Αλλά είναι μια ομάδα συνανθρώπων μας που χρήζει ιδιαίτερης αντιμετώπισης. Δεν νομίζω ότι οι φορείς υγείας έχουν πραγματικά την ιδιαίτερη ευαισθησία που πρέπει και πολλές φορές αυτοί οι ασθενείς αντιμετωπίζονται σαν κάτι προεξοφλημένο».

«Σημαντική» χαρακτήρισε η κ. Παπαναστασίου
την εν λόγω διοργάνωση, λέγοντας ότι «σαν πρωτοβουλία αγγίζει πολύ βαθιά στην ψυχή μας και μας βοηθά και μας ευαισθητοποιεί περισσότερο γύρω από τα προβλήματα που έχουν οι καρκινοπαθείς». Ωστόσο, εμφανίστηκε απαισιόδοξη όσον αφορά την οργάνωση των υπηρεσιών υγείας στη χώρα που αφορούν στην αντιμετώπιση των περιστατικών αυτών.

Αναφέρθηκε επίσης στην έλλειψη υποδομών για την αποκατάσταση των ανθρώπων που πάσχουν από καρκίνο. Δηλαδή, πρέπει να υπάρχει ξενώνας για τους καρκινοπαθείς στο νομό μας που θα φιλοξενεί το πρόβλημα του τελικού σταδίου του ασθενούς. «Το τελικό στάδιο δεν είναι να μπει κανείς στο νοσοκομείο, με τις ισχύουσες συνθήκες και να αφήσει την τελευταία του πνοή. Σημαντικό είναι να υπάρχουν εκείνες οι δομές υγείας που να επιτρέπουν στον ασθενή να καταλήξει με πραγματικά αξιοπρεπή τρόπο ζωής».

Η κ. Παπαναστασίου
ευχαρίστησε όλους όσους συμμετείχαν στην πρωτοβουλία διοργάνωσης των συναυλιών, ενώ ταυτόχρονα έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας για το θέμα του καρκίνου που έχει να κάνει πάντα με την πρόληψη, «με το πόσο νωρίς πάει ο ασθενής στον κατάλληλο γιατρό».

Η καθηγήτρια χορού Φωτεινή Κουτλογεωργίου, η οποία θα συνεργαστεί με τους διοργανωτές των συναυλιών, είπε ότι είναι μεγάλη τιμή για την ίδια να συμμετέχει σ’ αυτές τις εκδηλώσεις γιατί «μου δίνεται η ευκαιρία να προσφέρω κάνοντας κάτι που αγαπώ και να συνεργαστώ με ταλαντούχους καλλιτέχνες του τόπου μας. Από την πλευρά μου θα προσπαθήσω να εμπλουτίσω με την κίνησή μου τους στίχους και τη μουσική που επέλεξαν οι διοργανωτές και να δώσω μορφή σε όλα αυτά που θα ακουστούν εκείνη την ημέρα».


Τέλος, να σημειωθεί ότι όποιος θέλει να γίνει κοινωνός και αρωγός σ’ αυτή την προσπάθεια, μπορεί να καταθέσει τη χορηγία του:

Α. στο λογαριασμό της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας – Παράρτημα Ν. Ροδόπης Aspis Bank: 0000802650002199

Β. στη Δραγανίδου Ιωάννα, ταμία της Αντικαρκινικής Εταιρείας, κινητό 6974746594.

Γ. στην Κάσσα-Παπαδοπούλου Δώρα, πρόεδρο Σ.Φ.Ρ., κινητό 6975910734.

Όλοι οι χορηγοί, ανεξαρτήτως του ποσού που θα διαθέσουν, θα πάρουν απόδειξη από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία. Όλα τα ονόματα των χορηγών θα προβληθούν αλφαβητικά από ηλεκτρονική οθόνη στην αίθουσα του ΡΕΞ πριν από τις δύο συναυλίες. Όλες οι χορηγίες άνω των 100 ευρώ θα λάβουν ειδική απόδειξη δωρεάς για την Εφορία.

Τέλος, αν είναι δυνατόν, οι χορηγίες να κατατεθούν ως τις 20 Απριλίου 2009, προκειμένου να γίνει έγκαιρα η ηλεκτρονική καταγραφή και η προβολή τους πριν από τις δύο συναυλίες.

Μαρία Παπαδοπούλου

Εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Κίνησης

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων που πραγματοποιεί η Πολιτιστική Κίνηση Ν. Ροδόπης κατά το μήνα Απρίλιο του 2009, είναι η Συναυλία solo – live του μπασίστα Βαγγέλη Κοντόπουλου, όπου συμμετέχει ο ηθοποιός Παναγιώτης Κ. με stand-up comedy.

Ο Βαγγέλης Κοντόπουλος γεννήθηκε στο Κρνοβ της Τσεχοσλοβακίας. Ήρθε στην Ελλάδα σε ηλικία 15 χρόνων και σπούδασε κοντραμπάσο στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης από όπου και αποφοίτησε το 1996.

Ήταν μέλος διαφόρων Ελληνικών σχημάτων όπως οι Αλερετούρ, Artline, Morel κ.α. Συνεργάστηκε σαν επαγγελματίας μουσικός σε συναυλίες και δισκογραφία με πολλούς καλλιτέχνες της Ελληνικής μουσικής σκηνής, όπως οι: Άγαμοι Θύται, Νίκος Πορτοκάλογλου, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Μελινά Κανά, Χάρις Αλεξίου, Γιώργος Νταλάρας, Γιώργος Ανδρέου, Τάνια Τσανακλίδου, Χρήστος Θηβαίος, Παντελής Θαλασσινός, Θάνος Μικρούτσικος, Νίκος Ξυδάκης, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Λευτέρης Χριστοφής, Paul Wertico, Νίκος Τουλιάτος, Κώστας Μαγγίνας, Νίκος Ζούδιαρης, Απόστολος Ρίζος, Roland Hofman, Νίκος Σιδηροκαστρίτης, Peter Saltsev κ.α.

Ως session μουσικός έχει εμφανιστεί σε συναυλίες σε όλο τον κόσμο (Γερμανία, Αυστραλία, Ιαπωνία, ΗΠΑ, Γαλλία, Ολλανδία, Φιλανδία κ.α.).

Μέλος της Δημοτικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, από το 1993-1995. Συμμετέχει σε διάφορα μουσικά σχήματα, πραγματοποιώντας παράλληλα… εμφανίσεις με έντονο το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού. Χρησιμοποιεί τρία διαφορετικά είδη μπάσου (ηλεκτρικό με τάστα, άταστο και ηλεκτρικό κοντραμπάσο).

Μ.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.