Προσπαθειες αναβαθμισης των υποδομων του Φαναριου για την προσελκυση επισκεπτων

Συνάντηση εργασίας με βουλευτές της Θράκης για την ενίσχυση της εικόνας του Φαναριού και του προσβάσιμου τουρισμού ΑμεΑ

Πέτρος Καραβέτης, πρόεδρος της Κοινότητας Φαναρίου: «Από όλη τη Ροδόπη, το Φανάρι έχει περισσότερο μέλλον»

Τρύφωνας Καρούντζος, πρόεδρος Συλλόγου ΑμεΑ Π.Ε. Ροδόπης: «Παρά το seatrack, λείπουν καταλύματα, δυσχεραίνοντας την προσβασιμότητα για τα ΑμεΑ στο Φανάρι»

Συνάντηση με θέμα την ανάδειξη και προσέλκυση τουριστών στην παραθαλάσσια περιοχή του Φαναριού, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, την Τρίτη 14 Ιανουαρίου, με τον βουλευτή Ροδόπης της ΝΔ, Ευριπίδη Στυλιανίδη, τον βουλευτή Έβρου της ΝΔ, Αναστάσιο Δημοσχάκη, τον πρόεδρο του Σωματείου ΑμεΑ Π.Ε. Ροδόπης, Τρύφωνα Καρούντζο και με άλλους βουλευτές, παρουσία και του πρόεδρου της Κοινότητας Φαναρίου, Πέτρου Καραβέτη. Συζητήθηκαν τα προβλήματα και οι ελλείψεις που πλήττουν τον τουρισμό στην περιοχή, όπως και προτάσεις για την σταθερή προσέλκυση επισκεπτών στο Φανάρι. Επίσης δόθηκε έμφαση και στη βελτίωση των υπαρχουσών δομών για την προσέλκυση προσβάσιμου τουρισμού ΑμεΑ.

Ο κ. Καραβέτης, μιλώντας στον ΠτΘ, πληροφόρησε αναλυτικότερα για όσα τέθηκαν επί τάπητος στην σχετική συνάντηση εργασίας και ο κ. Καρούτζος μίλησε διεξοδικότερα για όσα αφορούν τον προσβάσιμο τουρισμό ΑμεΑ και τι θα πρέπει να εφαρμοστεί, ώστε να διευκολυνθεί η διαμονή των ατόμων με αναπηρία στην περιοχή. Παράλληλα, ο κ. Καραβέτης, μετέφερε περαιτέρω στοιχεία για τις ελλείψεις στο Φανάρι, δηλώνοντας ωστόσο πως έχουν δρομολογηθεί εργασίες υποδομών που θα βελτιώσουν σύντομα την εικόνα της περιοχής.

«Δίχως επενδυτές δεν μπορεί να αναδειχτεί ο τόπος και δεν θα προσελκύσουμε τουρίστες»

Το Φανάρι σήμερα έχει μείνει πολύ πίσω σε σχέση με την εποχή που γνώριζε ανάπτυξη και ερχόταν σταθερά πολλοί επισκέπτες, ανέφερε ο κ. Καραβέτης. Άλλοτε υπήρχαν πολλά beach bar και νυχτερινά μαγαζιά, τα οποία μάζευαν πολύ κόσμο, αλλά πλέον δεν υπάρχουν πολλές επιλογές για τους επισκέπτες με αποτέλεσμα το Φανάρι να χάνει κόσμο. Βασικό μέλημα στο οποίο εστίασαν και οι βουλευτές, είναι να έρθουν περισσότεροι επιχειρηματίες, οι οποίοι θα επενδύσουν τα χρήματα τους στο Φανάρι. Ο κ. Καραβέτης επί τούτου, τόνισε ότι «από όλη τη Ροδόπη, το Φανάρι έχει το πιο λαμπρό μέλλον, ειδικά τους θερινούς μήνες, γιατί είναι πιο εύκολο να αναπτυχθεί. Άλλωστε δίχως επενδυτές δεν μπορεί να αναδειχτεί ο τόπος και δεν θα προσελκύσουμε τουρίστες, ώστε να γυρίσουμε σε νέα σελίδα».

Οι προσπάθειες αναβάθμισης των υφιστάμενων υποδομών

Βέβαια για να επιτευχθεί αυτό, αρχικά πρέπει να αναβαθμιστούν οι υποδομές της περιοχής. Στη συζήτηση, ο πρόεδρος της Κοινότητας Φαναριού δήλωσε ότι αναφέρθηκαν πρωτίστως τα έργα συντήρησης της παλιάς επαρχιακής οδού που πηγαίνει στο Φανάρι για λόγους προσβασιμότητας. Επίσης έγινε λόγος για την ανάπλαση του λιμανιού και της γύρω τουριστικής περιοχής και δόθηκε βάση στην ασφάλεια, σεβόμενοι τόσο τους πολίτες όσο και τους τουρίστες. Συγκεκριμένα ο στόχος είναι να αναβαθμιστεί το λιμενικό φυλάκιο Φαναρίου ώστε να επιτηρείται αποτελεσματικότερα η ευρύτερη περιοχής και να εξυπηρετούνται άμεσα οι πολίτες. Βαρύτητα δόθηκε και στον τομέα της υγείας, για να μεταβαίνει τακτικότερα γιατρός ή ασθενοφόρο στο Φανάρι, καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού εξαιτίας του αριθμού των τουριστών.

«Η ασφάλεια δεν επαρκεί»

Όπως σχολίασε ο κ. Καραβέτης «όταν ο τουρίστας βλέπει ότι έχεις λιμενικό, γιατρό και οργάνωση σε όλες τις υποδομές, νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια να έρθει. Με την ισχύουσα κατάσταση στο χωριό, η ασφάλεια θεωρώ ότι δεν φτάνει». Διαβεβαίωσε ωστόσο ο ίδιος ότι το θέμα συζητείται πολύ συχνά και οι κάτοικοι αναμένουν να έχουν σύντομα θετικές εξελίξεις. Έτσι ο κ. Καραβέτης συνέστησε υπομονή στους συμπολίτες του, διότι «είναι όπως χτίζεις ένα σπίτι, δεν γίνεται σε μια μέρα να είναι έτοιμο».

«Η Κομοτηνή δεν παίρνει τίποτα από τα 480 δις που διαθέτει η ΕΕ για προσβάσιμο τουρισμό ΑμεΑ»

Από την πλευρά του ο κ. Καρούντζος αναφορικά με τον προσβάσιμο τουρισμό ΑμεΑ, είπε ότι «αυτό που θίξαμε είναι να μπορέσουμε να προσελκύσουμε κόσμο τουριστικά για την Ροδόπη, αλλάζοντας την υφιστάμενη κατάσταση που ισχύει μέχρι σήμερα. Είναι θλιβερό ότι η ΕΕ προσφέρει 480 δις ευρώ για προσβάσιμο τουρισμό για ΑμεΑ, τα οποία αποτελούν το 2.5% του ΑΕΠ της, και η Κομοτηνή να μην παίρνει τίποτα. Βέβαια εδώ δυσκολεύεται να πάρει και από τον τουρισμό των υγειών και αρτιμελών ατόμων».

«Λείπουν καταλύματα στο Φανάρι που θα διευκόλυναν την διαμονή των ΑμεΑ»

Συγκεκριμένα για το Φανάρι, ο πρόεδρος του Συλλόγου ΑμεΑ Ροδόπης, πληροφόρησε ότι «όσοι να πάνε να κάνουν μπάνιο, παρόλο που υπάρχει το seatrack, το οποίο το έβαλε προς τιμήν του ο δήμος πριν από 3 χρόνια, δεν θα βρουν καταλύματα». Η προσβασιμότητα στο Φανάρι είναι δύσκολη διότι όπως εξήγησε ο κ. Καρούντζος «από καταλύματα υπάρχουν μόνο δύο δωμάτια στο ξενοδοχέιο Anatolia και ένα στο Chris and Eve» που βρίσκονται μακριά από το Φανάρι με αποτέλεσμα ο κόσμος να πηγαίνει στη θάλασσα και να φεύγει αμέσως, χώρια ότι δεν επισκέπτεται και τα αξιοθέατα της Ροδόπης.

«Μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια, θα υπάρξει σταδιακή βελτίωση των υποδομών»

Αναλυτικότερα για τα καταλύματα, ο πρόεδρος της Κοινότητας Φαναρίου, Πέτρος Καραβέτης, συμφώνησε ότι «το seatrack είναι ένα μεγάλο προνόμιο για την περιοχή αλλά το ζήτημα είναι ότι ο κόσμος δεν έχει προσβασιμότητα στα κτίρια». Ο ίδιος πληροφόρησε ότι «τα περισσότερα καταλύματα στο Φανάρι είναι παλιά ή ενοικιαζόμενα σπίτια. Όμως είναι γύρω στα 15 καταλύματα που πρόκειται να κατασκευαστούν με το πρόγραμμα Leader στο Φανάρι και για τα τουριστικά βάσει νόμου, κάποιο ποσοστό από τα δωμάτια που θα γίνουν πρέπει να είναι προσβάσιμα. Οπότε είμαι αισιόδοξος ότι μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια θα λυθεί ένα μέρος του προβλήματος».

«Οι βουλευτές βρήκαν θετική την όλη συζήτηση»

Κλείνοντας, όπως διαβεβαίωσαν και ο κ. Καρούντζος και ο κ. Καραβέτης οι βουλευτές ήταν θετικοί και άκουσαν με προσοχή τις προτάσεις για την τουριστική αναβάθμιση της περιοχής. Ωστόσο ο πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ υπογράμμισε πως πρέπει «να βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση, να προβάλλουμε διαρκώς σχέδια, για να παλεύουμε για τα δικαιώματα των συμπολιτών μας με αναπηρία, παρέχοντας τους ίσες δυνατότητες».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.