«Δεν αναστελλεται η κατασκευη διοδιων στον Φυλακα. Φταινε οι προηγουμενοι!»

Η απάντηση της κυβέρνησης σε ερώτηση του Ιλχάν Αχμέτ για διόδια, συντήρηση της Εγνατίας και ειδικά αναπτυξιακά κίνητρα για ΒΙΠΕ Κομοτηνής

Πλημμελείς, αόριστες και κατώτερες των αναγκών της τοπικής οικονομίας χαρακτήρισε βουλευτής Ροδόπης του ΚΙΝΑΛ, Ιλχάν Αχμέτ, τις απαντήσεις που έδωσε η κυβέρνηση στην ερώτηση με πολλά σκέλη που κατέθεσε ο ίδιος πριν ένα μήνα, με αφορμή την έναρξη κατασκευής νέων διοδίων στον ανισόπεδο κόμβο του Φύλακα επί της Εγνατίας Οδού στο ύψος της ΒΙΠΕ Κομοτηνής.

Η ερώτηση αφορούσε την αναπτυξιακή αναβάθμιση της περιοχής μέσω της εκπόνησης νέων πολιτικών και απευθυνόταν προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Υποδομών και Μεταφορών, κ.κ. Άδωνι Γεωργιάδη και Κώστα Καραμανλή.  

Τα ερωτήματα που είχε καταθέσει ο βουλευτής Ροδόπης ήταν τα εξής:

  1. «Προτίθεστε να λάβετε πολιτική απόφαση περί άμεσης ακύρωσης των πλευρικών διοδίων Φύλακα στον κόμβο της ΒΙΠΕ επί της Εγνατίας Οδού στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, για συμβολικούς και ουσιαστικούς αναπτυξιακούς λόγους, δίνοντας ώθηση στην καθημαγμένη ΒΙΠΕ Κομοτηνής και ένα σήμα προς τους πολίτες της Ροδόπης ότι το Ελληνικό Κράτος εξαντλεί την κοινωνική και πολιτική του ευαισθησία όταν πρόκειται για την Θράκη με τα μεγάλα αναπτυξιακά ελλείμματα και τα τεράστια ζητήματα οικονομικής υστέρησης του τοπικού πληθυσμού σε σχέση με το Μ.Ο. του ΑΕΠ της χώρας;
  2. Σκοπεύετε να θεσπίσετε μεταφορικό ισοδύναμο για την Θράκη στα πρότυπα των νησιωτικών περιοχών της Ελλάδας, που θα λειτουργήσει ως αναπτυξιακό κίνητρο για τις επιχειρήσεις της περιοχής που εξαιτίας του μεγάλου μεταφορικού κόστους με το οποίο επιβαρύνονται από την μεγάλη απόσταση που τις χωρίζει από την υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα αλλά και μετά την επιβολή δεκάδων σταθμών διοδίων επί της Εγνατίας Οδού, επιβαρύνονται πολλαπλά ως προς το λειτουργικό τους κόστος και την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους;
  3. Με ποιες πολιτικές και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες σκοπεύετε να αναζωογονήσετε την ΒΙΠΕ Κομοτηνής, την στιγμή που παρατηρείται ένταση της αποβιομηχάνισης ενώ και το ενδιαφέρον για εντάξεις στον υφιστάμενο αναπτυξιακό νόμο παραμένει σταθερό χαμηλό, γεγονός που μαρτυρά έλλειμμα εκπόνησης ενός εδικού αναπτυξιακού σχεδιασμού για την επιχειρηματικότητα και τον δευτερογενή τομέα στην Θράκη; Σε αυτό το πλαίσιο θεωρείτε ότι η επιβολή διοδίων στον κόμβο της ΒΙΠΕ Κομοτηνής αποτελεί ένα αναπτυξιακό εργαλείο για την περιοχή ;
  4. Πότε θα ξεκινήσει η κατασκευή αναλογικών διοδίων επί της Εγνατίας Οδού; Ισχύουν οι προβλέψεις της ΚΥΑ της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας και πώς εξειδικεύονται οι πολιτικές της νέας κυβέρνησης ως προς το θέμα αυτό;
  5. Ποιος είναι ο υπεύθυνος φορέας για τον έλεγχο της προόδου των τεχνικών παρεμβάσεων και εργασιών αποκατάστασης επί του οδοστρώματος της Εγνατίας Οδού και ποιος εντέλλεται εκ μέρους του Κράτους να αναζητά τις ευθύνες όταν η ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε. αποδεδειγμένα ασκεί πλημμελώς τις υποχρεώσεις συντήρησής του οδοστρώματος, στα όρια πολλές φορές της εγκληματικής αμέλειας σε βάρος της ασφάλειας των εποχούμενων πολιτών; Ασκείται αυτός ο έλεγχος σήμερα και ποια στοιχεία έχετε στην διάθεσή σας όσον αφορά την κατάσταση του οδοστρώματος της Εγνατίας Οδού από τα ελληνοτουρκικά σύνορα έως τον Νέστο»;       

Ενημέρωση από την Εγνατία Οδό ΑΕ, αναφορικά με τις παρεμβάσεις και εργασίες αποκατάστασης στο οδόστρωμα 

Στα οδικά τμήματα της Εγνατίας Οδού στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη υπάρχει εγκατεστημένος ανάδοχος για τις εργασίες στοιχειώδους συντήρησης και λειτουργίας, δυνάμει της υπ’ αρ. 5601/Α01 σύμβασης η οποία εποπτεύεται από την Εγνατία Οδός ΑΕ. Η συγκεκριμένη σύμβαση στοιχειώδους συντήρησης περιλαμβάνει τοπικές αποκαταστάσεις οδοστρωμάτων με διάστρωση ασφαλτομίγματος και αποκατάσταση μικροφθορών στην επιφάνεια του οδοστρώματος. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης σύμβασης εκτελούνται διαρκώς προσωρινές αποκαταστάσεις από συνεργεία της αναδόχου εργοληπτικής εταιρείας μέσω της εγκατεστημένης εργολαβίας. Οι αποκαταστάσεις που προβλέπονται είναι η πλήρωση των κενών του ασφαλτικού με ψυχρά άσφαλτο στα σημεία όπου παρουσιάζονται οι φθορές του καταστρώματος. Με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, στο πλαίσιο της υπόψη σύμβασης, έχουν γίνει τοπικές αποκαταστάσεις οδοστρώματος συνολικής επιφάνειας πλέον των 200.000 τετραγωνικών μέτρων, ενώ αποκαταστάσεις οπών οδοστρωμάτων εκτελούνται σε καθημερινή βάση.

Δεδομένου ότι τα παλαιότερα οδικά τμήματα της Εγνατίας Οδού στην περιοχή της Θράκης είναι σε λειτουργία από το 2000, οι ασφαλτικές στρώσεις του οδοστρώματος επιμέρους τμημάτων χρήζουν πλέον συνολικής αντικατάστασης, αντικείμενο που δεν εντάσσεται στις εργολαβίες στοιχειώδους συντήρησης και λειτουργίας αλλά εκτελείται με αυτοτελή έργα βαριάς συντήρησης οδοστρωμάτων.
Στα οδικά τμήματα της Εγνατίας Οδού στην περιοχή της Θράκης έχουν εκτελεστεί ή θα εκτελεστούν στο αμέσως προσεχές διάστημα οι εξής εργολαβίες βαριάς συντήρησης οδοστρωμάτων:

Η απάντηση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών

Σε απάντηση του ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, επεσήμανε ότι «η Κυβέρνηση στο χρονικό διάστημα 2012 – 2015 είχε συμφωνήσει με τους θεσμούς στη λειτουργία 18 σταθμών διοδίων. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν τους διπλασίασε και, μάλιστα, ενώ κατασκευάζονταν οι σταθμοί διοδίων, προσπαθούσε να αποπροσανατολίσει τους Θεσμούς με αποτέλεσμα οι σταθμοί διοδίων να μην λειτουργήσουν ποτέ, αλλά η υποχρέωση της χώρας να παραμένει, με την προηγούμενη Κυβέρνηση να ¨κληροδοτεί¨ το πρόβλημα στην Κυβέρνησή μας προς επίλυση».

Στην συνέχεια  ο κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε την άποψή του σύμφωνα με την οποία  διόδια θα πρέπει να υπάρξουν, καθώς η Ελλάδα έχει δεσμευτεί σε αυτό, αλλά η εφαρμογή τους θα είναι ορθολογική. «Αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση με την ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ προς αυτήν την κατεύθυνση. Σε επόμενη φάση και, αφού θα έχει διερευνηθεί το προφίλ των χρηστών, θα εξεταστεί η περίπτωση και η δυνατότητα να υπάρξουν κάποια εκπτωτικά “πακέτα” για τους συχνούς χρήστες, σε συνεργασία και με τα συναρμόδια, κατά περίπτωση, Υπουργεία».

Αναφορικά με τη χρήση ηλεκτρονικών διοδίων, τονίζεται στην απάντηση προς τον βουλευτή Ροδόπης ότι «το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών θα προκηρύξει, εντός του επομένου εξαμήνου, νέο διαγωνισμό για την εγκατάσταση αναλογικού συστήματος Οδικών ελών, σε αντικατάσταση της από 24.01.2018 διακήρυξης προηγούμενου διαγωνισμού “Εγκατάσταση πλήρους ηλεκτρονικού συστήματος αναλογικής χρέωσης διοδίων τελών, δορυφορικής τεχνολογίας με οπτική αναγνώριση”, που ήταν εξεζητημένος, μη εφαρμόσιμος και για τον λόγο αυτόν, στις 07.10.2019, η Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας δέχτηκε τις κρινόμενες αιτήσεις και ανέστειλε την πρόοδό του».

«Ο νέος διαγωνισμός που επεξεργάζεται το Υπουργείο θα πληροί όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις, ενώ οι προδιαγραφές του θα είναι συμβατές με εκείνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ισχύουν για τους ευρωπαϊκούς αυτοκινητόδρομους», κατέληξε στην απάντησή του ο κ. Καραμανλής.  

Η απάντηση του Υπουργού Ανάπτυξης και του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ

Στα θέματα που αφορούν το υπουργείο Ανάπτυξης και Βιομηχανίας ο υπουργός κ. Α. Γεωργιάδης επισυνάπτει στην απάντησή του έγγραφο του Γενικού Γραμματέα Βιομηχανίας κ. Πελοπίδα Καλλίρη σύμφωνα με το οποίο «προβλέπεται η εκ βάθρων αναθεώρηση του αντίστοιχου θεσμικού πλαισίου προκειμένου να αντιμετωπιστεί η παρακμή των ΟΥΜΕΔ (Βιομηχανικών Περιοχών) που ήδη λειτουργούν και έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση της χώρας και να δοθεί περαιτέρω ώθηση στην ίδρυση και λειτουργία νέων».

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας δημοσίων επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος στην δική του απάντηση για τις εκπονούμενες επενδύσεις στην Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής αναφέρει ότι «το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ανατολική Μακεδονία – Θράκη 2014-2020”, διαθέτει περί τα 60 εκ € για δράσεις στήριξης της επιχειρηματικότητας. Ειδικά για δράσεις στήριξης καινοτομίας σε μεταποιητικές επιχειρήσεις έως σήμερα έχουν εκδοθεί 3 προσκλήσεις και είναι σε εξέλιξη η υλοποίηση 10 επενδυτικών σχεδίων. 2 από τα δέκα 10 επενδυτικά σχέδια αφορούν επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στην ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής. Επιπλέον εντός του 2020 θα ενεργοποιηθούν δράσεις για ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων υφιστάμενων επιχειρήσεων, νέων επιχειρήσεων και δράσεις στήριξης καινοτομίας σε μεταποιητικές επιχειρήσεις». 

Πολιτικά Συμπεράσματα

Από όλα τα παραπάνω ο βουλευτής Ιλχάν Αμέτ κατέληξε ότι προκύπτουν τα ακόλουθα πολιτικά συμπεράσματα:

  1. «Δεν πρόκειται να σταματήσει η υλοποίηση των διοδίων στον κόμβο της ΒΙΠΕ Κομοτηνής καθώς η σημερινή κυβέρνηση πετάει το μπαλάκι στην προηγούμενη.
  2. Δεν έχει εκπονηθεί κανένας προγραμματισμός για την κινητροδότηση της ΒΙΠΕ Κομοτηνής ούτε και τελεί υπό επεξεργασία κανένας ειδικός αναπτυξιακός σχεδιασμός για την Θράκη. Ειδικά για τις ΒΙΠΕ παρέχεται η απάντηση ότι «στο μέλλον προβλέπεται η εκ βάθρων αναθεώρηση του αντίστοιχου θεσμικού πλαισίου προκειμένου να αντιμετωπιστεί η παρακμή των ΟΥΜΕΔ (Βιομηχανικών Περιοχών) που ήδη λειτουργούν και έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση της χώρας και να δοθεί περαιτέρω ώθηση στην ίδρυση και λειτουργία νέων». Πώς θα γίνει, κάτω από ποιες συνθήκες και με ποια συγκεκριμένα αναπτυξιακά εργαλεία παραμένει άγνωστο,δήλωσε ο βουλευτής.
  3. Σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση των φθορών επί της Εγνατίας Οδού, που στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Θράκης βρίσκεται σε τραγική κατάσταση μαθαίνουμε ότι ειδικά για το νομό Ροδόπης τρέχει διαγωνισμός που προκηρύχτηκε στις 11-11-2019 για την αποκατάσταση του τμήματος Αμαξάδων-Μέστης.
  4. Από την άλλη σε ό,τι αφορά τα αναλογικά διόδια μαθαίνουμε ότι στις 07.10.2019, η Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας δέχτηκε τις κρινόμενες αιτήσεις και ανέστειλε την πρόοδό του διαγωνισμού και ότι ο νέος διαγωνισμός που επεξεργάζεται το Υπουργείο θα πληροί όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις, ενώ οι προδιαγραφές του θα είναι συμβατές με εκείνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ισχύουν για τους ευρωπαϊκούς αυτοκινητόδρομους.
  5. Τέλος, υπάρχει και μία αμυδρή αναφορά σε σκέψη του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ώστε “σε επόμενη φάση και, αφού θα έχει διερευνηθεί το προφίλ των χρηστών, να εξεταστεί η περίπτωση και η δυνατότητα να υπάρξουν κάποια εκπτωτικά “πακέτα” για του συχνούς χρήστες, σε συνεργασία και με τα συναρμόδια, κατά περίπτωση, Υπουργεία”».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.