Παρουσιαση του Απολυτικιου της Εικονας Αξιον Εστι για την ελευση της στην Κομοτηνη με αφορμη τα 100 χρονια απο την απελευθερωση της

Ακούστηκε για πρώτη φορά παραμονή Πρωτοχρονιάς στο ναό της Αγίας Σοφίας παρουσία του Μητροπολίτη Παντελεήμονα, φορέων της πόλης και πολλών πιστών

Το απολυτίκιο που γράφτηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από την ενσωμάτωση της Κομοτηνής στον Εθνικό κορμό για την επικείμενη έλευση στην πόλη μας της εικόνας «Άξιον Εστί» τον Μάιο, ακούστηκε για πρώτη φορά στον Ιερό ναό της του Θεού Σοφίας Κομοτηνής την παραμονή της πρωτοχρονιάς, λίγες ώρες πριν από την έλευση του 2020.
 
Στην εκκλησία βρίσκονταν, με αφορμή την κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας της Μητρόπολης, οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές της πόλης και της περιοχής, καθώς και τα μέλη του Ιερού κλήρου και πολλοί πιστοί, που άκουσαν το απολυτίκιο, δια χειρός του Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ.
 
Το απολυτίκιο αυτό, όπως σημείωσε ο Μητροπολίτης, θα ακούγεται σε όλους τους ναούς για τους επόμενους πέντε μήνες, μέχρι την έλευση της εικόνας τον Μάιο, ώστε ο λαός της Ροδόπης να την υποδεχθεί με αυτό τον ύμνο.
 
Το Απολυτίκιο έχει ως εξής:
 

Της ερήμου πολίτης, ήχος α΄
 
Την σεπτή σου εικόνα Αθωνίτισσα Δέσποινα,
εν Κομοτηνή καταφθάσαν,
προσκυνούμεν γηθόμενοι
η πόλις γαρ ομού και ο λαός,
προ χρόνων εκατόν ταις σαις ευχαίς,
της δουλείας απετίναξε τον ζυγόν,
διό και αναμέλπομεν
Άξιον Εστίν η κλήσις σου Αγνή,
αξία εστί και η χάρις σου,
η πάντοτε σκεπάζουσα ημάς,
και προστατεύουσα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.