Αναβιωσε ξανα το εθιμο Καμηλες και Ντιβιτζιδες στην Κομοτηνη (+Gallery)

Το έθιμο της Ανατολικής Ρωμυλίας αναβίωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανατολικορωμυλιωτών Κομοτηνής

Το έθιμο «Καμήλες και Ντιβιτζίδες», ένα από τα πιο γνωστά πρωτοχρονιάτικα έθιμα της Ανατολικής Ρωμυλίας, αναβίωσε το Σάββατο 28 Δεκεμβρίου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανατολικορωμυλιωτών Κομοτηνής στην Κεντρική Πλατεία της Κομοτηνής.
 
Το έθιμο έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα και παραπέμπει στις γιορτές προς τιμή του Διονύσου, όπου οι πιστοί μεταμφιέζονταν και τιμούσαν τον θεό με σάτιρες και χορούς σε «ξέφρενους» ρυθμούς. Μετά την επικράτηση της χριστιανικής θρησκείας, διαμορφώθηκε ανάλογα για να μπορέσει να διατηρηθεί.
 
Κατά την αναβίωση του εθίμου, στήνονταν ένα μεγάλο γλέντι με όργανα στην πλατεία με τις «Καμήλες και τους Ντιβιτζίδες» να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, διότι βρίσκονται πάντα στο εσωτερικό του κύκλου χορεύοντας με ιδιαίτερο τρόπο. Κόσμος και καμήλες αποχαιρετούν έτσι τον παλιό χρόνο και καλωσορίζουν τον καινούριο.
 
Το έθιμο είχε πραγματοποιηθεί και πέρυσι, όπως τόνισε και ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Αθανάσιος Καρακασίδης, όμως όχι όπως ήθελαν τα μέλη του συλλόγου, λόγω της κακοκαιρίας.
 
Για αυτό και το επανέλαβαν φέτος, μεγαλύτερο και καλύτερο στήνοντας ένα μεγάλο γλέντι στην πλατεία της Κομοτηνής, με την Καμήλα και τον Ντιβιτζή, δηλαδή τον καμηλιέρη, να έχουν κεντρικό ρόλο, ενώ γύρω τους μέλη και φίλοι του Συλλόγου έστησαν ένα μεγάλο γλέντι, προσφέροντας σε όσους βρέθηκαν στην κεντρική πλατεία μπάμπω και κρασί για να τους κρατήσουν ζεστούς.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.