Τα δευτερα νιατα μπορει να περνουν καλυτερα απο τα πρωτα

Η ζωή των ηλικιωμένων του Α’ και Β’ ΚΑΠΗ Κομοτηνής εντός και εκτός εορτών

Στατιστικά δείχνουν πως οι ηλικιωμένοι αισθάνονται πιο έντονη τη μοναξιά κατά τη διάρκεια των γιορτών και δη αυτών των Χριστουγέννων, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό αυτών, περνούν τις μέρες αυτές προσηλωμένοι στην τηλεόραση, προσπαθώντας να διασκεδάσουν με τη χαρά των άλλων.

Δεν είναι δε τυχαίο, πως υπάρχουν άνθρωποι που αφιερώνουν κάποιες από τις ημέρες των εορτών στο να επισκέπτονται ηλικιωμένους που ζουν μόνοι τους, συζητώντας μαζί τους και κρατώντας τους παρέα.

Η προαναφερθείσα παραδοχή, αποτέλεσε και την αφορμή  να έρθουμε σε επαφή με άτομα που ανήκουν στην 3η ηλικία, ώστε να μας περιγράψουν πώς οι ίδιοι βιώνουν τις γιορτές και αν πράγματι νιώθουν πιο ευάλωτοι από τη μάστιγα της μοναξιάς.

Η συναναστροφή μας μαζί τους απέδειξε μεταξύ άλλων πως μπορεί λόγω ηλικίας να αισθάνονται πιο έντονη τη μοναξιά, αλλά υπάρχουν δομές που στέκονται αρωγοί στην προσπάθεια κατάλυσης του συγκεκριμένου φαινομένου. Αυτές στην περίπτωση της τοπικής μας κοινωνίας είναι το Α’ και Β’ ΚΑΠΗ Κομοτηνής, τα οποία και επισκεφθήκαμε.

Από την  επαφή με μέλη του Α’ και Β’ ΚΑΠΗ Κομοτηνής, εύκολα διαπιστώνει κανείς πως πρόκειται για άτομα δραστήρια, με διάθεση για ζωή. Άτομα που εύκολα κάποιος θα μπορούσε να  χαρακτηρίσει «μικρά παιδιά», με διάχυτη ενέργεια και ζωντάνια. Οι εν λόγω ηλικιωμένοι αποδεικνύουν περίτρανα πως όταν υπάρχει διάθεση, υπάρχει και τρόπος, με την ηλικία να μην αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για δράση και δημιουργία.

Ο λόγος στους ίδιους….

Βούλα Κουτσούλα, Οι γιορτές μας εδώ στο Α’ ΚΑΠΗ δεν θα μπορούσαν να είναι καλύτερες

Η κ. Βούλα Κουτσούλα, μέλος του Α’ ΚΑΠΗ Κομοτηνής, μίλησε για ένα εξαιρετικά διαμορφωμένο χριστουγεννιάτικο κλίμα εντός του ΚΑΠΗ, το οποίο όπως μας ενημέρωσε τους βοηθά να παραμένουν δραστήριοι μέσω των τμημάτων δημιουργικής απασχόλησης αλλά και των εκδρομών που διεξάγονται. «Οι γιορτές μας εδώ στο Α’ ΚΑΠΗ δεν θα μπορούσαν να είναι καλύτερες», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Κουτσούλα.

Αντώνης Δαλαγδής, Το ΚΑΠΗ μας, ένας χώρος ζεστός  για τον ηλικιωμένο

«Το ΚΑΠΗ μας δίνει ζωή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αντώνης Δαλαγδής, εξηγώντας πως πρόκειται για έναν χώρο ζεστό που ενδείκνυται για κάθε ηλικιωμένο, καθώς ιδίως κατά την διάρκεια των γιορτών, παραμένει ενεργό μέσω εκδηλώσεων και κρατά συντροφιά στα άτομα 3ης ηλικίας. «Είναι ιδιαίτερα εξυπηρετικό και οικονομικό», είπε καταληκτικά ο κ. Δαλαγδής.

Ανέστης Αδαμίδης,  Πολύ καλές οι δραστηριότητες και καλύτερη η συντροφιά

Την εξαιρετικά σημαντική στήριξη που προσφέρει η δομή του Α’ ΚΑΠΗ, τόνισε με τη σειρά του ο κ. Ανέστης Αδαμίδης. «Είμαστε δραστήριοι, κάτι εξαιρετικά σημαντικό στην ηλικία μας. Πέραν όλων των άλλων, εντός και εκτός γιορτών, ξέρουμε ότι ερχόμενοι εδώ θα βρούμε μια παρέα να μας συντροφεύσει» τόνισε ο κ. Αδαμίδης.

Θωμαΐς Τζελέπη,  Γεμίζει όμορφα η ζωή μας

Η κ. Θωμαΐς Τζελέπη, που αποτελεί από τα 60 της χρόνια μέλος του Β’ ΚΑΠΗ, μίλησε για έναν χώρο που ειδικά  κατά τη διάρκεια των γιορτών όταν  η ανάγκη για κοινωνική συναναστροφή εντείνεται,  γεμίζει τη ζωή της. «Γενικότερα, στο ΚΑΠΗ έρχομαι κάθε μέρα για γυμναστική, περνάμε πάρα πολύ ωραία, γεμίζει η ζωή μας» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Τζελέπη ενώ παράλληλα τόνισε πως «το ΚΑΠΗ στις γιορτές έχει συνέχεια κάτι να προσφέρει, πράγμα πολύ σημαντικό ειδικά για αυτούς που ζουν μόνοι τους».

Σούλα Κυριαζίδου, Έχουμε καθιερώσει και την αναβίωση  εθίμων

«To KAΠΗ είναι το στέκι μας, το δεύτερο σπίτι μας» υπογράμμισε η κ. Σούλα Κυριαζίδου, επίσης μέλος του Β’ ΚΑΠΗ, ενώ παράλληλα επεσήμανε και τις πολλαπλές γνώσεις που αποκομίζουν από τις δράσεις που προσφέρει η δομή. « Μας δίνεται η δυνατότητα να γυμναζόμαστε, να διαβάζουμε βιβλία, να απασχολούμαστε δημιουργικά μέσω του τμήματος ζωγραφικής και χορωδίας. Ακόμη, εδώ και τέσσερα χρόνια έχουμε καθιερώσει την αναβίωση των εθίμων, θέλοντας να μεταλαμπαδεύσουμε στη νέα γενιά την αξία της παράδοσης» σημείωσε η κ. Κυριαζίδου, ενώ τέλος τόνισε πως «τα δεύτερα νιάτα περνούν πολλές φορές καλύτερα από τα πρώτα».

Από μια άλλη οικογένεια, αυτή του «ΠτΘ», σας συνιστάμε αυτές ειδικά τις εορταστικές ημέρες, να μην ξεχνάτε τους ηλικιωμένους του δικού σας  περιβάλλοντος. Φροντίστε να αφιερώσετε χρόνο σε εκείνους. Aυτό άλλωστε έδειξαν να έχουν περισσότερο ανάγκη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.