Στα 52 εκ. ευρω ο προυπολογισμος του Δημου Κομοτηνης για το 2020

Περιλαμβάνει 6,6 εκ. ευρώ για κοινωνική πολιτική και 1 εκ. ευρώ για πολιτιστικούς σκοπούς και προγράμματα άθλησης

Κατά πλειοψηφία, με τους περισσότερους συμβούλους της αντιπολίτευσης να απέχουν, εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής ο προϋπολογισμός του Δήμου Κομοτηνής για το 2020, ο οποίος ανέρχεται στα 52.295.436 ευρώ

Το ποσό για τις λειτουργικές δαπάνες ανέρχεται σε περίπου 30 εκ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 22 εκ. ευρώ το 30,7% (6,6 εκ. ευρώ) διατίθεται για την  κάλυψη αναγκών  κοινωνικής πολιτικής, το 4,6% (1 εκ. ευρώ) για πολιτιστικούς σκοπούς και προγράμματα άθλησης ενώ για προμήθειες για τις ανάγκες του δήμου διατίθεται ποσοστό 6,9% (1,5 εκ. ευρώ), στα ίδια επίπεδα περίπου με το 2019, και τέλος ποσοστό 29,7% έχει προϋπολογιστεί  για έργα, στο τεχνικό πρόγραμμα.

Να σημειωθεί πως τα ποσά αυτά αποτελούν ίδιες δαπάνες του Δήμου και έτσι δεν περιλαμβάνουν το μεγαλύτερο ή και όλο το ποσό από χρηματοδοτούμενα και συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.

Αξιοποίηση των διαθέσιμων με τον καλύτερο τρόπο

Την εισήγηση για τον προϋπολογισμό έκανε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Δημήτρης Πολιτειάδης, που τόνισε πως το σχέδιο του προϋπολογισμού καταρτίστηκε με γνώμονα την ειλικρίνεια και τον ρεαλισμό λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους που απορρέουν τόσο από τις αποφάσεις των τελών του 2020 όσο και από τις εισροές εσόδων από την Κεντρική Κυβέρνηση.

Είναι ισοσκελισμένο, ανταποκρίνεται στην οικονομική κατάσταση του Δήμου, είναι μεν  επηρεασμένο από την  γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας πλην όμως ο κ. Πολιτειάδης θεωρεί πως διαθέτει  στοιχεία  ανάπτυξης.

Πρωταρχικός στόχος της διοίκησης είναι να καλύψει τις σταθερές  δαπάνες του Δήμου διατηρώντας τις δαπάνες αυτές στα περσινά επίπεδα , ενώ στις  κοινωνικές δαπάνες προστίθεται και το πρόγραμμα επισιτιστικής και βασικής υλικής συνδρομής  περίπου 4.500.000 ευρώ.

Στον προς ψήφιση  προϋπολογισμό σύμφωνα με οδηγίες των αρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών δεν έχουν εγγραφεί πιστώσεις για τα προνοιακά επιδόματα, διότι από 1-1-2019 αρμόδιος για την παροχή προνοιακών επιδομάτων, είναι ο Οργανισμός Προνιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ο Αντιδήμαρχος θεωρεί πως με πρώτη προτεραιότητα τα έργα αλλά και την  κοινωνική πολιτική  και με τελικό ποσό τα 52.295.436 ευρώ, καλύπτουν όλες τις απαιτούμενες  ανάγκες, αξιοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα διαθέσιμα έσοδα  αφού έλαβαν υπόψη και προϋπολόγισαν τη δαπάνη που θα απαιτηθεί για τις εκδηλώσεις της πόλης μας για τα 100 χρόνια από την ενσωμάτωσή της στην Ελλάδα.

Σε γενικές γραμμές επί του συνολικού ποσού των κονδυλίων του προϋπολογισμού,  αν αφαιρεθούν οι  σταθερές  δαπάνες (μισθοδοσία, ρεύμα φορολογία κ.α.) στο υπόλοιπο που απομένει ποσοστό 30,7%  διατίθεται για την κάλυψη αναγκών  κοινωνικής πολιτικής.

Στο ποσό αυτό θα πρέπει να προστεθεί και το όφελος που προκύπτει  από την συμμετοχή του Δήμου μας  σε διάφορα προγράμματα (π.χ. δεύτερο σπίτι , κοινωνικό φροντιστήριο , παροχές,  κ.α.) που έχουν ως σκοπό μαζί με τα κονδύλια που διατίθενται μέσω προϋπολογισμού, να βοηθήσουν τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης.

Για πολιτιστικούς σκοπούς και προγράμματα άθλησης διατίθεται το 4,6%  για να καλυφτούν  ανάγκες εκδηλώσεων της  ΔΚΕΠΠΑΚ  του  ΔΗΠΘΕ  και των πολιτιστικών και αθλητικών σωματείων.

Για προμήθειες για τις ανάγκες του δήμου διατίθεται ποσοστό  6,9% ,στα ίδια επίπεδα περίπου με το 2019, και τέλος ποσοστό 29,7% έχει προϋπολογιστεί  για έργα

«Έτσι λοιπόν μετά την οικονομική εξυγίανση του δήμου υλοποιούμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για έργα το οποίο σύμφωνα με το τεχνικό πρόγραμμα  για το 2020 αγγίζει το ποσό των 35.000.000 ευρώ» ανέφερε, τονίζοντας πως το ποσό αυτό  δεν έχει προϋπολογιστεί εξ αρχής στο προϋπολογισμό, αλλά θα εντάσσεται σταδιακά μετά τις αποφάσεις υπαγωγής σε επενδυτικά προγράμματα,  μια και βασική τους επιδίωξη είναι το μεγαλύτερο μέρος του τεχνικού προγράμματος, να ενταχθεί και να υλοποιηθεί μέσω επιχορηγήσεων, από αναπτυξιακά προγράμματα.

Θεωρεί όμως σημαντικό ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος των κονδυλίων του προϋπολογισμού καταλήγει στην τοπική αγορά και έτσι ο Δήμος αποτελεί  τον μεγαλύτερο τοπικό  οργανισμό που τροφοδοτεί την  τοπική αγορά  και πληρώνει χωρίς καθυστέρηση τις υποχρεώσεις του. 

Κλείνοντας, ευχαρίστησε όλους όσους  ασχολήθηκαν με τη σύνταξη του σχεδίου, ιδιαίτερα όμως το προσωπικό της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου, του οποίου η  σοβαρή και υπεύθυνη δουλεία είχε ως αποτέλεσμα να μη υπάρχουν και φέτος παρατηρήσεις από το παρατηρητήριο Οικονομικής  Αυτοτέλειας των ΟΤΑ.

Προβλήματα με την στόχευση εντοπίζει η αντιπολίτευση

Τις αντιρρήσεις του όχι για τα στοιχεία, αλλά τη στόχευση του προϋπολογισμού, κατέθεσε ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Αντώνης Γραβάνης, ο οποίος σημείωσε πως εδώ και μερικά χρόνια, και από την προηγούμενη διοίκηση, γινόταν αναφορές στην οικονομική ευρωστία που έχει αποκτήσει ο Δήμος, και επαναλαμβάνονται φέτος. Όμως θεωρεί πως ήρθε η ώρα να ανταποδώσουν αυτή την ευρωστία στους πολίτες. «Υπάρχει βέβαια μια αλλαγή πλεύσης, που φαίνεται και στο τεχνικό πρόγραμμα, όμως ο προϋπολογισμός είναι οι πολιτικές που θα εφαρμοστούν στο Δήμο τον επόμενο χρόνο και πως θα επηρεάσουν τις συνθήκες των κατοίκων της πόλης και των οικισμών» ανέφερε.

Επαναλαμβάνοντας την κριτική που έκανε για το Τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου, σημείωσε πως δεν υπάρχει η ανάλογη φροντίδα και πρόβλεψη για οικισμούς, για την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων, για την αγροτική ανάπτυξη, καθώς και την τουριστική ανάπτυξη και εξωστρέφεια του Δήμου, για την οποία πρέπει να υπάρξει η ανάλογη φροντίδα.

«Ας ελπίσουμε ότι όλη αυτή η προσπάθεια για την οικονομική ευρωστία, θα έχει ανταπόδοση στην καθημερινότητα των πολιτών» σημείωσε, με την παράταξή του να απέχει από την ψηφοφορία.

Αποχή από Σπάρτακο και Πολη-τική Ανατροπή

Από την ψηφοφορία απείχε ο Σπάρτακος, με τον επικεφαλής κ. Κώστα Καραΐσκο να σημειώνει πως για τον καταμερισμό των ποσών στις διάφορες προτεραιότητες υπεύθυνη είναι κυρίως η διοίκηση, που βλέπει ποιες είναι οι ανάγκες, και οι ίδιοι ως παράταξη της αντιπολίτευσης, δεν μπορούν να πουν αν είναι επαρκές.

Σημείωσε δε, ότι θεωρούν το ποσοστό 4,6% για τον πολιτισμό μικρό, ιδιαίτερα όταν σε αυτό περιλαμβάνεται και οι χορηγίες.

Από την πλευρά της η επικεφαλής της παράταξης «Πολη-τική Ανατροπή» κ. Ελένη Λαφτσή ανέφερε πως περίμεναν να αντανακλάται το γενικότερα πιο σταθερό οικονομικό περιβάλλον στα οικονομικά του Δήμου, με αυξημένους πόρους για να ασκήσει την πολιτική του.

Αντίθετα βλέπουν να γίνεται προσπάθεια να αφαιρεθούν χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως ο Φιλόδημος, για αυτό και θεωρεί πως ο Δήμος θα πρέπει να αναζητήσει καινούρια χρηματοδοτικά εργαλεία για να καλύψει τυχόν κενό που θα δημιουργηθεί.

Όσο για τον προϋπολογισμό, σημείωσε πως ενώ τα νούμερα βγαίνουν σωστά, όμως τα προβλήματα, που όλοι εντοπίζουν, παραμένουν, χωρίς να μπαίνουν στην ουσία, με συγκεκριμένες αποφάσεις, που θα μπορούσαν να δώσουν λύσεις για την καθημερινότητά. Εξέφρασε δε την ελπίδα να αλλάξουν τα πράγματα από την καινούρια χρονιά, ιδιαίτερα στο ευαίσθητο κομμάτι της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου, η οποία θεωρεί πως είναι μηδαμινή. Για αυτό και η παράταξη απείχε κατά την ψήφιση.

Επιδείνωση της κατάστασης προβλέπει ο Γιάννης Λεβέντης

Την άποψη ότι ο προϋπολογισμός του Δήμου διαπνέεται από την γενικότερη λογική της λιτότητας, της μεταφοράς δαπανών στις πλάτες των λαϊκών οικογενειών, και ότι ο Δήμος θα πρέπει να λειτουργεί ως επιχειρηματίας, εξέφρασε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Γιάννης Λεβέντης, τονίζοντας πως αποτελούν το μακρύ χέρι του κράτους, με τη λογική των ανταποδοτικών χρεών, μεταφέροντας βάρη στον κόσμο που υπόκειται τις συνέπειες της κρίσης.

Ο κ. Λεβέντης παρέθεσε στοιχεία του Δήμου Κομοτηνής που δείχνουν πως από το 2011 μέχρι σήμερα υπάρχει επιβάρυνση των πολιτών μέσω των τελών, σημειώνοντας πως σύντομα θα δούμε ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, μιας και μόνο έτσι θα καλυφθούν οι ανάγκες των Δήμων. Για αυτό και καταψήφισε τον προϋπολογισμό.

Τέλος τον προϋπολογισμό υπερψήφισαν τόσο ο κ. Πέτρος Ζωγράφου και ο κ. Κωνσταντίνος Κιορπέογλου από την παράταξη «Ξε-κίνημα για την πόλη», με τον κ. Ζωγράφου να σημειώνει πως εμπιστεύεται, λόγω του έργου που έχει γίνει μέχρι τώρα, να συνεχίσει να το κάνει, τονίζοντας παρόλα αυτά που θα πρέπει και να γίνει κάτι ώστε να μαζευτούν οι οφειλές προς το Δήμο, αλλά και να υπάρχει επιπλέον κοινωνική πολιτική.

Ανοιχτός σε προτάσεις ο Γιάννης Γκαράνης

Κλείνοντας ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Γκαράνης κάλεσε τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό, σημειώνοντας πως αν υπάρχουν πράγματα που επαναλαμβάνονται από τις προηγούμενες χρονιές στις εισηγήσεις του προϋπολογισμού, βλέπουν ότι και η κριτική είναι αντιγραφή από τα προηγούμενα έτη.

Άλλωστε θεωρεί πως θα μπορούσαν να είχαν καταθέσει, όπως είχε ζητήσει και η Δημοτική αρχή, τις δικές τους προτάσεις, ενώ σημείωσε πως έχει φανεί ότι τόσο η Δημοτική αρχ, όσο και οι πολίτες έχουν άλλη άποψη για την κατάσταση της πόλης.

«Αυτά που κάνουμε είναι αρκετά, και διαφοροποιούμαστε από την προηγούμενη διοίκηση» σημείωσε, ενώ ακόμα και τώρα τόνισε πως είναι ανοιχτοί σε οποιεσδήποτε προτάσεις.

Τελικά ο προϋπολογισμός υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, με την αποχή των παρατάξεων Σύμπραξη Προοπτικής, Σπάρτακος και Πολη-τική ανατροπή, και την Λαϊκή Συσπείρωση να ψηφίζει κατά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.