Ανακυκλωσε και κερδισε!

Ο Δήμος Κομοτηνής επιβραβεύει την ανακύκλωση

Σχολικός Μαραθώνιος «Πάμε Ανακύκλωση» στο πλαίσιο του προγράμματος δράσης

 
Τη νέα διαδικτυακή πλατφόρμα ανακύκλωσης του Δήμου Κομοτηνής «Followgreen,gr/komotini», παρουσίασαν ο δήμαρχος Κομοτηνής κ. Ιωάννης Γκαράνης, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Πρασίνου, κ. Ισμαήλ Λεβέντ και ο εκπρόσωπος της εταιρίας κ. Δαμιανός Μπούρκας, σε σχετική συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου στον τοπικό τύπο.
 
Το «follow green», αποτελεί μια ψηφιακή εφαρμογή για «έξυπνες» πόλεις και κοινότητες που ενώνει τον Δήμο με πολίτες, τοπικές επιχειρήσεις και σχολεία, με κοινό στόχο την αύξηση της ανακύκλωσης και την εξοικονόμηση ενέργειας.
 
Στο «follow green» οι πολίτες μπορούν να συγκεντρώνουν πόντους για την περιβαλλοντική εκπαίδευση και ενημέρωση που λαμβάνουν, την ένταξη της ανακύκλωσης στην καθημερινότητά τους, καθώς και την εξοικονόμηση ενέργειας που κάνουν στον Δήμο τους. Οι πόντοι εξαργυρώνονται σε παροχές και εκπτώσεις προϊόντων και υπηρεσιών των τοπικών επιχειρήσεων.
 

Μέριμνα για την ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης από τον Δήμο

 
Τον λόγο έλαβε πρώτος ο κ. Γκαράνης σημειώνοντας ο Δήμος Κομοτηνής με τη συμμετοχή του στο εν λόγω πρόγραμμα, αποβλέπει στην αύξηση της ανακύκλωσης, τη μείωση των αποβλήτων και τη σταδιακή ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης μικρών και μεγάλων, θέτοντας σε λειτουργία από τις 29 Νοεμβρίου την διαδικτυακή πλατφόρμα για την επιβράβευση της ανακύκλωσης «follow green».
 
Οι πολίτες, συγκεντρώνοντας πόντους επιβράβευσης έχουν τη δυνατότητα να τους εξαργυρώνουν σε 42 παροχές και εκπτώσεις προϊόντων και υπηρεσιών, από 23 τοπικές επιχειρήσεις με τον αριθμό να «αυξάνεται καθημερινά» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο δήμαρχος.
 

Αρωγοί και οι μικροί ήρωες της πόλης

 
Παράλληλος στόχος της δράσης, αποτελεί η εμβάθυνση των μικρών ηρώων της πόλης, στην πρακτική διαχείρισης των υλικών, δίνοντας την  ευκαιρία στη σχολική κοινότητα να συμμετέχει σε δράσεις ανακύκλωσης, στο πλαίσιο του σχολικού μαραθωνίου ανακύκλωσης, που θα διεξαχθεί εντός Ιανουαρίου με τη συμμετοχή όλων των δημοτικών σχολείων του δήμου και τις  επιδόσεις αυτών να καταγράφονται ηλεκτρονικά στο «Σχολεία εν δράσει».
 
Μάλιστα ο δήμαρχος Κομοτηνής απηύθυνε πρόσκληση συμμετοχής στην δράση προς όλους τους πολίτες του Δήμου, ευχαριστώντας τέλος την εταιρεία που ανέλαβε την  υλοποίησή της για τη συμβολή της στη νέα αυτή προσπάθεια του δήμου για ένα «καλύτερο περιβάλλον» και μια «πιο καθαρή πόλη».
 

Ισμαήλ Λεβέντ
«Το όραμα για μια καθαρότερη πόλη, προϋποθέτει την ενεργό συμμετοχή όλων»

 
Με τη σειρά του ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Πρασίνου, κ. Ισμαήλ Λεβέντ, ανέφερε πως το όραμα για μια καθαρότερη πόλη, προϋποθέτει την ευαισθητοποίηση, την κοινωνική συνείδηση και την ενεργό συμμετοχή όλων. «Η ανακύκλωση είναι αναγκαιότητα και θα πρέπει να αποτελέσει καθημερινή συνήθεια ώστε να συμβάλλουμε στη μείωση του όγκου των απορριμμάτων με θετικές συνέπειες για το περιβάλλον», επεσήμανε ο ίδιος χαρακτηριστικά.
 
Αναφορικά με τη δράση των δημοτικών σχολείων, ο κ. Λεβέντ σημείωσε πως τα παιδιά είναι «οι καλύτεροι πρεσβευτές της ανακύκλωσης», ενώ μέσω της δράσης θα μάθουν να αγαπούν το περιβάλλον, διαδίδοντας παράλληλα το μήνυμα της ανακύκλωσης και στους μεγαλύτερους.
 
Τέλος, επεσήμανε πως η διεύθυνση καθαριότητας είναι αρωγός στη δράση αυτή με την έναρξη του σχολικού μαραθώνιου και θα αναλάβει τη συλλογή και τη ζύγιση των ανακυκλώσιμων υλικών από τα δημοτικά σχολεία, με στόχος όλες αυτές οι σχολικές μονάδες του προγράμματος ανακύκλωσης να παραμείνουν καθαρές καθ’ όλη τη διάρκεια του μαραθωνίου και να αγκαλιάσουν με ενθουσιασμό την πρωτοβουλία αυτή. «Με συνεργασία και συλλογικό πνεύμα όχι μόνο διατηρούμε καθαρή την πόλη μας αλλά και συμμετέχουμε στην προσπάθεια για ένα καλύτερο μέλλον» ανέφερε κλείνοντας ο κ. Λεβέντ.
 

Δίκτυο κινητών πράσινων σημείων στον προγραμματισμό του Δήμου

 
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της εταιρίας κ. Δαμιανός Μπούρκας καλωσόρισε τον δήμο στην πλατφόρμα εξηγώντας εν συντομία, τον «απλό» όπως χαρακτήρισε τρόπο με τον οποίο μπορεί κάποιος πολίτης να εγγραφεί.
 
Ακολουθώντας το linkτου δήμου Κομοτηνής, μπορεί οποιοσδήποτε το επιθυμεί να εγγραφεί συμπληρώνοντας τα προσωπικά του στοιχεία. Με αυτόν τον τρόπο, γίνεται μέλος και μπορεί να βρει εκατοντάδες άρθρα σχετικά με την ανακύκλωση. «Υπάρχουν πάνω από 850 άρθρα βίντεο και κουίζ, που σχετίζονται με την ανακύκλωση. Κάθε φορά που κάποιος διαβάζει ένα άρθρο, κερδίζει κάποιους πόντους στον δικό του προσωπικό λογαριασμό. Πόντους μπορεί επίσης να κερδίσει αν πάει στο κοινωνικό δίκτυο ανταλλαγής του δήμου και καταθέσει κάποια χρηστικά υλικά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπούρκας, ενώ συμπλήρωσε πως «μελλοντικά και όταν ο δήμος δημιουργήσει το κεντρικό πράσινο σημείο και το δίκτυο κινητών πράσινων σημείων το οποίο είναι στον προγραμματισμό του και της ΔΙΑΜΑΘ, ώστε όταν υλοποιηθεί οι πολίτες να μπορούν και εκεί να πηγαίνουν ένα υλικό επαναχρησιμοποίησης ή ανακύκλωσης, κερδίζοντας επιπλέον πόντους».

45 προσφορές σε μόλις μια εβδομάδα λειτουργίας 

Οι πόντοι αυτοί μπορούν να εξαργυρωθούν στις τοπικές επιχειρήσεις. Ήδη υπάρχουν 45 προσφορές μόλις σε μια εβδομάδα από την έναρξη λειτουργίας και ευελπιστούμε αυτές οι προσφορές να υπερδιπλασιαστούν στο άμεσο μέλλον. Με πολύ απλό τρόπο ο χρήστης, διαλέγει την προσφορά την οποία θέλει, εξαργυρώνει τους πόντους, πηγαίνει στο κατάστημα και λαμβάνει το σχετικό προϊόν. Οι προσφορές είναι στη μορφή έκπτωσης ή δώρου μαζί με κάποια αγορά.
 
Τέλος, όσον αφορά τον μαραθώνιο, ο εκπρόσωπος της εταιρίας σημείωσε πως τα δημοτικά σχολεία τα οποία θα συμμετέχουν, θα συλλέγουν τρία πράγματα, χαρτί, αλουμίνιο και μπαταρίες. Τα  υλικά αυτά θα ζυγίζονται από τη διεύθυνση καθαριότητας και κάθε βδομάδα θα μπορούν τόσο οι γονείς όσο και τα παιδιά να βλέπουν στην πλατφόρμα πόσα κιλά έχει ανακυκλώσει κάθε σχολείο.
 
Την ίδια στιγμή, οι γονείς μπορούν να πριμοδοτήσουν στο σχολείο της επιλογής τους κάποιους από τους πόντους του οποίους έχουν κερδίσει μέσα από την περιήγηση στη σελίδα. «Με αυτόν τον τρόπο βάζουμε και τους γονείς του δήμου Κομοτηνής στην εξίσωση της εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης για την ανακύκλωση» τόνισε ο εκπρόσωπος της εταιρίας, ενώ παράλληλα προσέθεσε πως «όλη αυτή η προσπάθεια θα ντυθεί από  μια πολύ μεγάλη εκδήλωση, στο πλαίσιο επιβράβευση όλων των σχολείων, δίνοντας και χρηστικά δώρα σε κάθε σχολείο ξεχωριστά».
 
Info
Ιστοσελίδα: www.followgreen.gr
Εγγραφή και δήλωση προσφοράς για τις τοπικές επιχειρήσεις: www.followgreen.gr/offers
 
Eπικοινωνία για επιχειρήσεις: e-mail: [email protected]
Επικοινωνία για πολίτες: e-mail: [email protected]
Τηλ. Επικοινωνίας: 2130436298

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.