Το ιδρυμα Σταυρος Νιαρχος ακουει τις προτασεις της Κομοτηνης

Γόνιμη σε διάλογο αλλά και προτάσεις και η δεύτερη παρουσίαση του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής ΙΣΝ - Φωτεινό, ενεργειακά ουδέτερο και με τον ασθενή στο επίκεντρο θα είναι το νέο Νοσοκομείο

Με ακόμα περισσότερες προτάσεις από διάφορους συλλόγους και φορείς της περιοχής έφυγαν από την Κομοτηνή οι συμμετέχοντες στη δεύτερη παρουσίαση του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής ΙΣΝ, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, 4 Δεκεμβρίου, στο αμφιθέατρο του Πολυλειτουργικού Κέντρου Κομοτηνής, με τη συζήτηση μάλιστα να επεκτείνεται σε κάποιες στιγμές για να καλύψει την γενικότερη λειτουργία του συστήματος Υγείας.
 
Στην παρουσίαση συμμετείχαν μέλη της ομάδας σχεδιασμού και διαχείρισης του έργου, καθώς και εκπρόσωποι του ΙΣΝ και του Ελληνικού Δημοσίου, που μάλιστα φάνηκε πως άκουσαν σοβαρά τις προτάσεις που είχαν γίνει στην πρώτη συνάντηση πριν από μερικούς μήνες,
 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ότι έγινε μεγαλύτερο το τμήμα φυσικής ιατρικής, που θα αφορά και την αποκατάσταση, μετά από την πρόταση που είχε κάνει ο πρόεδρος των καρδιοπαθών κ. Σάββας Τοκμακίδης την προηγούμενη φορά για κέντρο αποκατάστασης των ασθενών, παρόλο που όπως τονίστηκε δεν είναι το πλήρες κέντρο αποκατάστασης που είχε προταθεί, γιατί κατά την άποψή τους εκφεύγει του σκοπού του νοσοκομείου.

Περιμένοντας την κύρωση με νόμο

Όπως σημείωσε ο κ. Γιάννης Ζερβάκης, υπεύθυνος διαχείρισης μεγάλων δωρεών του Ιδρύματος, βρίσκονται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της οριστικής μελέτης, ενώ μέχρι των Ιανουάριο θα κυρωθεί με νόμο η δωρεά του νοσοκομείου από την Ελληνική Βουλή.
 
Πάντως όπως έχει ανακοινωθεί, ο σχεδιασμός δεν έχει αλλάξει από την προηγούμενη παρουσίαση, παρόλο που οριστικοποιούνται ορισμένα θέματα και γίνονται διευκρινήσεις, με στόχο να προχωρήσει όσο το δυνατόν ταχύτερα το θέμα του Νοσοκομείου.

Πλήρως στελεχωμένο θα ξεκινήσει το νέο Νοσοκομείο

Την πρόθεση της κυβέρνησης το Νοσοκομείο να είναι πλήρως στελεχωμένο όταν ξεκινήσει τη λειτουργία του, μετέφερε ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, που βρέθηκε στην Κομοτηνή ως συντονιστής της δωρεάς «Πρωτοβουλία για την Υγεία».
 
Υποχρέωση βέβαια του Ελληνικού Δημοσίου είναι επίσης να ολοκληρωθούν τα έργα υποδομής, για να λειτουργήσει με ένα διαφορετικό μοντέλο από όσο δουλεύουν τα υπόλοιπα νοσοκομεία μέχρι αυτή τη στιγμή.
 
Παρόλα αυτά, και τις παραινέσεις κάποιων ιατρών του Νοσοκομείου κατά τη συνάντηση για μια διαφορετική αντιμετώπιση των προσλήψεων, διευκρίνισε πως το Νοσοκομείο θα αποτελεί μονάδα του ΕΣΥ, και ως τέτοια θα έχει το ίδιο καθεστώς προσλήψεων και τρόπου στελέχωσης (π.χ. ΑΣΕΠ) που θα έχουν και όλα τα υπόλοιπα Νοσοκομεία της χώρας.

Νέα φιλοσοφία στο νοσοκομειακό σχεδιασμό

Όραμα του ΙΣ  για τα δημόσια Νοσοκομεία και στις κατευθύνσεις σχεδιασμού τους είναι να αποτελέσουν πρότυπα στην οργάνωση της νοσηλείας σύμφωνα με τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές και παράλληλα να αποτελούν κτίρια υψηλής αισθητικής, λειτουργικά βιώσιμα και προσαρμόσιμα στις νέες ανάγκες και εξελίξεις της ιατρικής τεχνολογίας και πρακτικής, σημείωσε ο κ. Θόδωρος Μαραβέλιας, διευθυντής τεχνικών δωρεών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, που αναφέρθηκε στο πλαίσιο μέσα στο οποίο εξελίσσεται ο σχεδιασμός και στις βασικές παραμέτρους που τον προσδιορίζουν.
 
Το όραμα του ΙΣΝ, εξελίσσεται σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας με τον διάσημο οραματιστή αρχιτέκτονα Renzo Ρiano, να έχει αναλάβει την υλοποίηση του, ως προς τα έργα τόσο του Νοσοκομείου Κομοτηνής, όσο και των δύο άλλων νοσηλευτικών μονάδων που θα δημιουργηθούν σε Θεσσαλονίκη και Σπάρτη.
 
Ο κ. Piano εισήγαγε μια νέα φιλοσοφία στο νοσοκομειακό σχεδιασμό την οποία ακολουθεί και στα τρία Νοσοκομεία, και έτσι ιεραρχεί αποτελεσματικά τις κύριες νοσηλευτικές λειτουργίες, εναρμονίζει τους χώρους θεραπείας με το φυσικό περιβάλλον, στοχεύει σε αξιοπρεπές και υγειές περιβάλλον για τους χρήστες, με κτιριακές εγκαταστάσεις πράσινες, βιώσιμες και ευέλικτες στις εξελίξεις της ιατρικής τεχνολογίας.
 
Επίσης ενσωματώνει την ψηφιακή τεχνολογία στην καλύτερη φροντίδα του ασθενούς (με στόχο την πλήρη ψηφιοποίηση) και στοχεύει στη ολοκληρωμένη διαχείριση – συντήρηση του Νοσοκομείου.
 
Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχει πλήθος διεθνών και Ελλήνων συμβούλων μεταξύ των οποίων το John Hopkins University, η βρετανική εταιρεία νοσοκομειακού σχεδιασμού Llewelyn Davies, η Hill International στον συντονισμό του έργου, το ελληνικό αρχιτεκτονικό γραφείο Betaplan και πολλών άλλων Ελλήνων και ξένων συμβούλων.
 
Παράλληλα, την εξέλιξη του προγράμματος παρακολουθεί το Ελληνικό Δημόσιο με εκπροσώπους του Γραφείου Πρωθυπουργού, των Υπουργείων Υγείας, Οικονομικών, Υποδομών, Περιβάλλοντος, Παιδείας και άλλων αρμοδίων φορέων, ενώ επίσης, στενή συνεργασία υπάρχει με τις ΥΠΕ, τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων και τους αντίστοιχους Δήμους.

Σύγχρονος σχεδιασμός σε πλαίσιο διεθνών προδιαγραφών

Ο σύγχρονος νοσοκομειακός σχεδιασμός επιδιώκει την εναρμόνιση της βέλτιστης λειτουργικότητας με την υψηλή ποιότητα και αισθητική των κτιριακών υποδομών από πλευράς εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος, ανέφερε ο κ. Μαραβέλιας, ένας συνδυασμός που έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει θετικά τους ασθενείς τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες και βελτιώνει την θεραπευτική διαδικασία.
 
Βασικοί στόχοι είναι η βελτίωση της αξιοπρέπειας και ασφάλειας του ασθενούς και ευελιξία σχεδιασμού ώστε να επιτρέπει αναγκαίες προσαρμογές στην ραγδαία εξέλιξη των ιατρικών πρακτικών και τεχνολογίας ώστε να παραμένει το Νοσοκομείο πάντα σύγχρονο, ενώ υπάρχουν υψηλές προδιαγραφές πληροφοριακών συστημάτων και ψηφιοποίησης σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα (Ηλεκτρονικός Φάκελος Ασθενούς)
 
Επίσης προβλέπεται η  ενσωμάτωση πράσινων αρχών βιωσιμότητας στο σχεδιασμό, κατασκευή και λειτουργία του Νοσοκομείου, ενώ ο σχεδιασμός θα γίνει με προδιαγραφές ΒΙΜ (Building Information Modelling) που όχι μόνο διευκολύνει την κατασκευή του Έργου αλλά προσφέρει τις καλλίτερες προϋποθέσεις για την μετέπειτα αποδοτική λειτουργία και συντήρησή του.

Μια διαφορετική προσέγγιση για το Νοσοκομείο

Τέλος ο κ. Γιάννης Βεντουράκης, από την BETAPLAN, εκπροσωπώντας την ομάδα μελέτης, παρουσίασε τις λεπτομέρειες του σχεδίου, στο οποίο περιλαμβάνονται μια σειρά από καινοτομίες, μεταξύ των οποίων και το γεγονός ότι τα χειρουργεία θα έχουν φυσικό φωτισμό, βοηθώντας τους γιατρούς και το προσωπικό, ιδιαίτερα τις πολύωρες εγχειρίσεις.
 
Επίσης έχουν έρθει σε επαφή με τα ΚΤΕΛ, ώστε να λειτουργήσει κανονικά γραμμή λεωφορείου από και προς το Νοσοκομείο, ενώ στο κατάφυτο περιβάλλοντα χώρο θα δημιουργηθούν και θεραπευτικοί κήποι.
 
Μάλιστα τα ενεργειακά πάνελ που θα τοποθετηθούν στην οροφή του Νοσοκομείου θα καλύπτουν πλήρως τις ενεργειακές ανάγκες του κτιρίου, ενώ οι εσωτερικοί χώροι θα είναι φωτεινοί.
 
Ήδη έχουν υπάρξει και άλλες προβλέψεις, όπως για την ύπαρξη θαλάμου κρατουμένων, κάτι που ζήτησαν και οι εργαζόμενοι στις φυλακές Κομοτηνής,.

Προτάσεις για μεταφορά κλινικών από το Πανεπιστημιακό Αλεξανδρούπολης στην Κομοτηνή

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης υπήρξαν και αρκετές προτάσεις και ιδέες που κατατέθηκαν για το νοσοκομείο και τη λειτουργία του.
 
Έτσι στο ερώτημα εκ μέρους του Συλλόγου εργαζομένων για το θέμα λειτουργίας του ΔΙΕΚ βοηθών Νοσηλευτών που λειτουργεί σήμερα στο Νοσοκομείο,  σημειώθηκε πως δεν υπάρχουν ιδιαίτερες ξεχωριστές εγκαταστάσεις.
 
Όμως στο νέο Νοσοκομείο θα δημιουργηθούν χώροι οι οποίοι προβλέπονται για εκπαίδευση και επιμόρφωση.
 
Να σημειώσουμε πως ο καθηγητής της Νευροχειρουργικής στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης κ. Θεοδόσης Μπιρμπίλης, ρώτησε αν στο σχεδιασμό εκτός από τις υφιστάμενες κλινικές, υπάρχει δυνατότητα να αναπτυχθούν και πανεπιστημιακές κλινικές από το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όχι ίδιων ειδικοτήτων που ήδη υφίστανται, σημειώνοντας πως υπάρχει ενδιαφέρον από τουλάχιστον δύο κλινικές για το ζήτημα.
 
Άλλωστε υπάρχουν κλινικές που καλύπτουν όλη τη Θράκη, όμως είναι της τάξης των δύο ή των τεσσάρων κλινών, με μία μέρα χειρουργείο, για αυτό και υπάρχουν αυτές οι σκέψεις, και να δημιουργηθεί μια πιο κεντρική κλινική που θα καλύπτει όλη τη Θράκη
 
Η απάντηση ήταν ότι η δυνατότητα υπάρχει, μιας και οι χώροι έχουν δημιουργηθεί με αρκετή ευελιξία για να προσαρμοστούν στο χρόνο, όμως οποιαδήποτε τέτοια διαδικασία αφορά την επίσημη κατάθεση αιτημάτων, μέσα από τις διοικήσεις των Νοσοκομείων αλλά και την 4η ΥΠΕ.
 
Τέλος από τον Σύλλογο Καρκινοπαθών και φίλων «Δύναμη Ψυχής» σημειώθηκε πως υπάρχει πρόβλημα με την πρόληψη και τον επανέλεγχο, μιας και δεν υπάρχει προσωπικό, παρόλο που κάποια από τα μηχανήματα, όπως ο ψηφιακός μαστογράφος, είναι σύγχρονα.
 
Για αυτό και ζήτησε να δοθούν κίνητρα για να έρθουν γιατροί στη Θράκη, μιας και αυτές οι ελλείψεις επηρεάζουν όχι μόνο το Νοσοκομείο της Κομοτηνής, αλλά και της Αλεξανδρούπολης, αλλά και να λειτουργήσει τμήμα πρόληψης.

Ναι στους χώρους λατρείας, αλλά ναΰδριο θα τοποθετήσουν αν θέλουν Μητρόπολη και Δήμος

Τελευταίος μίλησε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, ο οποίος ζήτησε οι λατρευτικοί χώροι που θα δημιουργηθούν να μην είναι σε κάποια άκρη, γιατί είναι χώροι που οι άνθρωποι έχουν εξίσου ανάγκη, ενώ επανακατέθεσε το αίτημα για τη δημιουργία ναϋδρίου στης είσοδο του χώρου του νοσοκομείου
 
Για τους λατρευτικούς χώρους τονίστηκε από τους εκπροσώπους του ιδρύματος ότι αυτοί θα βρίσκονται σε κεντρικό χώρο, στο ισόγειο του κτιρίου και σε καμία περίπτωση δεν θεωρούνται δευτερευούσης σημασίας.
 
Παρόλα αυτά δεν προβλέπεται η δημιουργία ναϋδρίου, αλλά αν το Υπουργείο και ο Δήμος επιθυμούν να χρηματοδοτήσουν ξεχωριστά αυτό, μπορούν να το δημιουργήσουν αυτοί, μια λογική που ακολουθείται και στα τρία νοσοκομεία.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.