Αξιοπρεπεια και δικαιοσυνη για ΟΛΕΣ, ΟΛΟΥΣ και ΟΛΑ

της έκδοσης

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία η χθεσινή, 3η του Δεκέμβρη. Παγκόσμια ημέρα δηλαδή ενός σχεδόν δισεκατομμυρίου ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ από το λίγο «μακρινό» είναι η αλήθεια 2014.
 
Μία ημέρα κατά την οποία γίναμε αποδέκτες, δια μέσου των socialmedia και συναδέλφων ΜΜΕ, δεκάδων μηνυμάτων από πολιτικούς εκπροσώπους, κοινωνικούς φορείς και συλλογικότητες, για την ανάγκη μέτρων στήριξης των συνανθρώπων μας, που αντιμετωπίζουν κάποιας μορφής αναπηρίας.
 
Μία ημέρα κατά την οποία επίσης γίναμε αποδέκτες και των καθόλου αισιόδοξων στοιχείων έρευνας της KapaResearch, επ’ αφορμής της Παγκόσμιας Ημέρας των Ατόμων με Αναπηρία, σύμφωνα με τις επικρατέστερες εκτιμήσεις που κατέγραψε η ζωή τους ούτε χειροτέρεψε ούτε βελτιώθηκε, ενώ συνεχίζουν να γίνονται αποδέκτες κοινωνικών διακρίσεων.
 
Σύμφωνα με την έρευνα, οι περισσότεροι θεωρούν πως τα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζονται με προκατάληψη από την ελληνική κοινωνία, ενώ ακολουθούν αυτοί που πιστεύουν πως αντιμετωπίζονται με οίκτο και φιλανθρωπία. Μάλιστα 3 στους 4 Έλληνες δηλώνουν μάρτυρες διακρίσεων σχετικών με την αναπηρία, ενώ σε αντίθεση με οργανώσεις, συλλογικότητες και ανεξάρτητους θεσμούς των Ατόμων με αναπηρία, η ελληνική πολιτεία, κόμματα, αυτοδιοίκηση, φορείς, συνδικάτα, αλλά και τα ελληνικά ΜΜΕ παίρνουν «βαθμό» κάτω από την βάση για τις πολιτικές και τον τρόπο διαχείρισης, την εν γένει στάση τους απέναντι στα άτομα με αναπηρία.
 
Αυτά είναι μόλις λίγα από τα συμπεράσματα που εξάγονται από την εν λόγω έρευνα και καθόλου εντύπωση δεν προκαλούν σε όσους έχουν ασχοληθεί με το ζήτημα και έχουν γίνει κοινωνοί και αποδέκτες όλων αυτών των «ελλείψεων» διαχρονικά.
 
Πέραν όμως των όσων οφείλει να πράξει  η πολιτεία, στεκόμενοι και στο βασικότερο εύρημα των διακρίσεων που συνεχίζουν να υφίστανται από την ελληνική κοινωνία, οφείλουμε να αναρωτηθούμε και σχετικά με το τι μπορούμε και οφείλουμε να πράξουμε εμείς για την «κατάκτηση» του προαναφερθέντος στόχου. Σε επίπεδο λόγων και πράξεων, που ξεφεύγουν από την κριτική της αδράνειας των άλλων και στέκονται στην δράση ημών.  Και αν δεν ξέρουμε πώς; Η κατ ιδίαν συζήτηση και η επαφή μας με συμπολίτες μας οι οποίοι αντιμετωπίζουν κάποιας μορφής αναπηρία θα σας δώσει σίγουρα τις απαραίτητες απαντήσεις.
 
Μία ομάδα συμπολιτών μας που μας έδωσε χθες μία τέτοια πολύτιμη «απάντηση» είναι η Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων «ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ» το μήνυμα των οποίων και αναδημοσιεύουμε αυτούσιο…
 
3 Δεκεμβρίου 2019
Εθνική ημέρα Αναπήρων
 
Τα ζητήματα της καταπίεσης και της κοινωνικής περιθωριοποίησης που βιώνουμε τα ανάπηρα άτομα ΔΕΝ κρύβονται πίσω από ευχολόγια.
 
ΔΕΝ ξεπλένονται από συνέδρια του φερόμενου εθνικού αναπηρικού κινήματος.
 
ΔΕΝ επιδιώκουμε με την χρηματοδότηση του ίδιου του κράτους την διοργάνωση πανηγυρικών εκδηλώσεων διαμαρτυρίας.
 
Η εστίαση στην «προσωπική τραγωδία» και η συνεχής και μονότονη επίκληση στα αστικά δικαιώματα αποδυναμώνει την ουσιαστική κριτική και μετατρέπει την διεκδίκηση μας για κοινωνική δικαιοσύνη συμβατή με νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις.
 
Διαχωρίζουμε τις βλάβες που έχουμε στα σώματα μας από την καταπίεση που βιώνουμε με την επιβολή της αναπηρίας.
 
Ορίζουμε την αναπηρία ως κοινωνική καταπίεση και όχι ως είδος βλάβης.
 
Η κοινωνία είναι δομημένη από μη ανάπηρους /ες ανθρώπους με ικανότητες για ανθρώπους με ικανότητες και αυτό μας καθιστά μη λειτουργικούς.
 
Όσο τα χαρακτηριστικά μας καθορίζουν την κοινωνική συμμετοχή μας δίχως εστίαση στην δομή της κοινωνίας, οι επιλεκτικές «παραχωρήσεις» σε όλες/ους εμάς που έχουμε ορισθεί ως ανάπηροι αποτελούν σκαστό ψεύδος και ύβρη.
 
Είμαστε περήφανοι/ες ανάπηρες/οι και παλεύουμε για έναν πιο δίκαιο κόσμο.
 
Αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη για ΟΛΕΣ, ΟΛΟΥΣ και ΟΛΑ.
 
Ο αγώνας συνεχίζεται.
 
ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ
Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.