Εν αμφιβολω τιθεται η ολοκληρωση του δικτυου φυσικου αεριου στην ΑΜΘ;

Έντονη αντιπαράθεση στη βουλή για ΔΕΗ και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ

Για αρνητική εξέλιξη που φέρνει τα πάνω κάτω στην εγκατάσταση και παροχή φυσικού αερίου στην περιοχή κάνει λόγο ο βουλευτής Δ. Χαρίτου

Καταγγελία του Βουλευτή Ροδόπης για συντονισμένη κυβερνητική προσπάθεια υποβάθμισης της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ/ΔΕΔΑ

Ύστερα από μαραθώνια συζήτηση έντονων πολιτικών συζητήσεων και αντιπαραθέσεων υψηλότατων τόνων, υπερψηφίστηκε εν τέλει το μεσημέρι της Πέμπτης το νομοσχέδιο για την ΔΕΗ που κατατέθηκε στην Ολομέλεια με 153 θετικές ψήφους έναντι 131 αρνητικών ψήφων. Η ψηφοφορία ήταν ονομαστική μετά από αίτημα των κοινοβουλευτικών ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κυρίως δε η αξιωματική αντιπολίτευση, με διαφορετική επιχειρηματολογία  άσκησαν σκληρή κριτική στην κυβερνώσα πλειοψηφία για τα σχέδια που ακολουθεί και υλοποιεί για την ΔΕΗ.

Ο Βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Χαρίτου, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Παρατηρητή, τοποθετήθηκε στην συντονισμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να υποβαθμίσει τους δημόσιους φορείς παροχής ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου και εστίασε στα δύο ερωτήματα που έθεσε πριν την ονομαστική ψηφοφορία στον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστή Χατζηδάκη, τα οποία αφορούν την Κομοτηνή και την ευρύτερη περιοχή της Θράκης.

«Η μεγάλη εικόνα του νομοσχεδίου είναι να παραδοθούν η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ στα συμφέροντα ιδιωτικών μονοπωλίων»

Όπως παραδέχθηκε ο βουλευτής, «πράγματι ήταν μια θυελλώδης συζήτηση, γιατί δεν αφορούσε μόνο την αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος των νέων προσλαμβανομένων στη ΔΕΗ. Άλλωστε ως γνωστόν η μονιμότητα δεν υφίσταται για τους υπαλλήλους της ΔΕΗ από το 2012, αλλά η συζήτηση επικεντρώθηκε εκεί για να κρυφτεί η μεγάλη εικόνα. Αυτή η εικόνα ήταν να προετοιμαστεί η ΔΕΗ, έτσι ώστε να παραδοθεί σε βάθος χρόνου στα ιδιωτικά συμφέροντα. Περί αυτού πρόκειται και ήταν το βασικό θέμα που θίξαμε στην συζήτηση». Επιπλέον ο κ. Χαρίτου συμπλήρωσε ότι στο νομοσχέδιο υπήρχε μια «πολύ σοβαρή διάταξη που αφορά την ΔΕΠΑ, δηλαδή την δημόσια επιχείρηση που ασχολείται με το φυσικό αέριο στη χώρα, η οποία εξαναγκάζεται να παραχωρήσει εξ ολοκλήρου τις μετοχές της σε ιδιωτικό μονοπώλιο».

«Ρώτησα ευθέως τον Υπουργό γιατί δεν προχωράει η κατασκευή δεύτερη μονάδας της ΔΕΗ στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής»

Επ’ ευκαιρίας της συζήτησης για τον «εκσυγχρονισμό» της ΔΕΗ, καθώς ο βουλευτής διέκρινε ότι οι παραπάνω διατάξεις του νομοσχεδίου θα έχουν βαριές συνέπειες για τη Ροδόπη και τη Θράκη, ρώτησε ευθέως τον Υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, «γιατί δεν προχωράει το υπουργείο στη δημιουργία δεύτερης μονάδας στον θερμοηλεκτρικό σταθμό της Κομοτηνής;» εξηγώντας πως «έχει όλες τις προϋποθέσεις και δυνατότητες και είναι σε θέση να λειτουργήσει άμεσα και να συμβάλει στην ενεργειακή ενίσχυση συνολικά της χώρας». Ένα ερώτημα στο οποίο, όπως πληροφόρησε ο κ. Χαρίτου δεν έλαβε απάντηση. Πάνω σε αυτό ο ίδιος υπογράμμισε ότι «στη σκέψη της σημερινής κυβέρνησης δεν είναι το πώς θα αναπτύξουν την δημόσια επιχείρηση της ΔΕΗ αλλά πώς θα την απαξιώσουν. Η κυβέρνηση το μόνο που κάνει είναι να δυσφημεί τη ΔΕΗ και την εμφανίζει ότι είναι κοντά στα πρόθυρα χρεοκοπίας χωρίς καμία προοπτική. Γι’ αυτό και προχώρησε στην αύξηση των τιμολογίων κατά 15-20% και ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο διώχνει τους καλύτερους πελάτες της δημόσιας επιχείρησης, οι οποίοι επιλέγουν ιδιωτικούς παρόχους. Γίνεται μια συστηματική προσπάθεια υποβάθμισης, έτσι ώστε να σπρώξουν τους καταναλωτές στην αγκαλιά των ιδιωτικών συμφερόντων». Ο βουλευτής τόνισε πως «είχα την ευκαιρία να θέσω αυτό το ζήτημα που αφορά πρωταρχικά την Κομοτηνή, όπου με την νέα μονάδα θα μπορούσε να προσφέρει επιπρόσθετη εργασία. Την ίδια στιγμή βέβαια που δίνεται η άδεια στην ΒΙΠΕ Κομοτηνής σε εταιρία ιδιωτικών συμφερόντων να προχωρήσει σε ανάλογη μονάδα ενεργειακή με πολύ υψηλό κόστος και με υψηλότερο τίμημα στο σύστημα παροχής ηλεκτρισμού της ΔΕΗ».

Προβληματισμός του βουλευτή για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και τις συνέπειες καθυστέρησης διανομής φυσικού αερίου στη Θράκη

Το δεύτερο θέμα που έθεσε ο κ. Χαρίτου στον Υπουργό ήταν ότι η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται τις συνέπειες αν παραχωρήσει το ελληνικό δημόσιο την ΔΕΠΑ σε ιδιωτικό μονοπώλιο. Όπως υποστηρίζει ο βουλευτής, «εδώ και δεκαετίες περιμένει η περιοχή μας να δει το φυσικό αέριο, καθώς περνούν μια σειρά αγωγών στην περιοχή. Πρόσφατα μάλιστα έγιναν τα εγκαίνια του ΤΑΠ. Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις της Ροδόπης δεν έχουν δει μέχρι στιγμής ούτε ένα κυβικό εκατοστό του αερίου. Έθεσα τα εξής ερωτήματα τι θα γίνει με την προκήρυξη που ήταν έτοιμος να κάνει ο δημόσιος φορέας της ΔΕΔΑ για να γίνουν τα δίκτυα στις 5 πόλεις της ΑΜΘ; Τι θα γίνει αυτός ο διαγωνισμός, θα προχωρήσει ή θα παγώσει; Και ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι θα απολαμβάνουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις παροχές χαμηλού κόστους, όπως είχε εξασφαλιστεί μέσω του δημόσιου φορέα της ΔΕΔΑ όταν θα απλωνόταν το δίκτυο σε όλες τις περιοχές, ακόμα και εκεί όπου υπάρχουν προβλήματα. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια καθυστέρησης για την περιοχή μας όσον αφορά την κατασκευή των δικτύων και την παροχή φυσικού αερίου». Ο κ. Χαρίτου δήλωσε ότι δεν έλαβε ξανά απάντηση από τον υπουργό. Κλείνοντας ο βουλευτής τόνισε ότι «οι πολίτες της Θράκης και της Κομοτηνής οφείλουν να αναζητήσουν ουσιαστικές απαντήσεις για αυτό που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την ΔΕΗ, αλλά κυρίως με αυτήν την αρνητική εξέλιξη που φέρνει τα πάνω κάτω στην εγκατάσταση και την ροή του φυσικού αερίου στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις του τόπου μας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.