Γοητευσε και στην Κομοτηνη η «φαντασιακη σκηνη» προσωπικοτητων και ηρωων του 19ου αι.

Στην παρουσίαση του ιστορικού μυθιστορήματος του Γιάννη Σκαραγκά «Λαχτάρα που περίσσεψε από χτες» -Μέσω του λόγου των κ.κ. Ελπίδας Βόγλη και Σοφίας Βούλγαρη

Μια από τις πιο ζεστές και ουσιαστικές εκδηλώσεις παρουσίασης λογοτεχνικών βιβλίων έζησαν οι παρευρισκόμενοι στην υπέροχη και φιλόξενη αγκαλιά-στέγη για το βιβλίο, στο πατάρι του βιβλιοπωλείου «Δημοκρίτειο» της φιλαναγνώστριας κατ’ αρχάς Ιωάννας Δεμιράκη. Μια βραδιά που κατάφερε να ξεπεράσει το άγχος της πολλαπλής παρουσίασης των ενεχομένων στην εκδήλωση, λόγω της διενέργειας την ίδια ημέρα του 4ου Συνεδρίου Βαλκανικών Χωρών, από τον χώρο του οποίου κάποιος δύσκολα αποκοπτόταν. Εντούτοις, όταν υπάρχει η πρώτη ύλη, ο λόγος –εν αρχή ην ο λόγος, έτσι δεν λέγεται;– και στην περίπτωση αυτή υπήρχε και ήταν  το νεωτερικό στην παρουσίαση των ηρώων του –των ιστορικών κυρίως προσωπικοτήτων του 19ου αι.– ιστορικό μυθιστόρημα του Γιάννη Σκαραγκά «Λαχτάρα που περίσσεψε από χτες», το οποίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κριτική τη χρονιά που διανύουμε.

Σημειωτέον, η εκδήλωση παρουσίασης διοργανώθηκε από το Εργαστήριο Γλωσσολογίας «+ΜόρΦωΣη», το «Δημοκρίτειο» Βιβλιοπωλείο, τις εκδόσεις «Κριτική» και τον «Παρατηρητή της Θράκης». Την παρουσίαση του μυθιστορήματος είχαν αναλάβει η κ. Ελπίδα Βόγλη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας (ΤΙΕ) του ΔΠΘ και μέλος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και η κ. Σοφία Βούλγαρη, Επίκουρη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας (ΤΕΦ) ΔΠΘ, παρουσία του συγγραφέα κ. Γιάννη Σκαραγκά, και με συντονίστρια τη φιλόλογο και επιμελήτρια εκδόσεων κ. Τζένη Κατσαρή-Βαφειάδη.

Ο παρουσιαζόμενος συγγραφέας

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ένα μεστό, εξαιρετικής αισθητικής «εργοβιογραφικό» του συγγραφέα trailer με δραματοποιημένες σκηνές από τα θεατρικά του έργα και εικόνες από τα πεζογραφικά του, γεγονός που εισήγαγε με τον καλύτερο τρόπο στην προσωπικότητα του παρουσιαζόμενου συγγραφέα, ο οποίος συστήνεται ως πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος, έχει σπουδάσει Νομική και Υποκριτική, και εργάστηκε για μια δεκαετία στον χώρο της τηλεόρασης και του κινηματογράφου. Χαρακτηριστικό του ότι γράφει απ’ ευθείας και στ’ αγγλικά και δημοσιεύει σε αμερικανικά λογοτεχνικά έντυπα κύρους, όπως “World Literature Today”, “Copper Νickel”, “American Chordata”, “The Charles Carter”, “Tower Journal”, “Spilled Milk”, “Midnight Circus”, “Crannog”, “Story Shack”, “Subprimal Poetry Art”, κ.ά., με αξιοσημείωτο το γεγονός ότι το θεατρικό του έργο “Prime Numbers”, που έκανε πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη το 2009, ήταν υποψήφιο για τα New York Innovative Theatre Awards. Δίγλωσση δυνατότητα επικοινωνίας στο συγγραφικό σύμπαν για την οποία ο κ. Σκαραγκάς ανέφερε ότι με την επιστροφή του στην Ελλάδα από την Αμερική το 2009 και μέχρι το 2012, και όταν όλα στη χώρα μας λόγω κρίσης είχαν μηδενιστεί, ήταν αυτή «που τον έσωσε».

Οι εισηγήτριες

Ακολούθησε η ανατρεπτική ανάγνωση της ιστορικού κ. Ελπίδας Βόγλη και η εντελής φιλολογική-κοινωνιολογική ανάλυσή της στο μυθιστόρημα, που ξεκίνησε από την παρουσίαση της ιστορίας του βιβλίου και τη βασική του ηρωίδα, τη Δανάη, οριοθετώντας ως βασικά πλεονεκτήματα του βιβλίου τη «φαντασιακή σκηνή» των πρωταγωνιστών της ιστορίας του 19ου αι., όπως οι: Βλάσης Γαβριηλίδης, Εμμανουήλ Ροΐδης,  Καλλιρόη Παρρέν κ.ά., που «στήνει» ο συγγραφέας, όπως  και τον δυναμικό ρόλο των ανθρώπων-ηρώων του μυθιστορήματος στη δημιουργία της ιστορίας των χρόνων τους.

Η νεοελληνίστρια κ. Σοφία Βούλγαρη αναφέρθηκε στη μεταιχμιακή όψη του μυθιστορήματος, η οποία αποτυπώνεται μέσω της Δανάης –δεν μπορεί εξάλλου να μην δοθεί η δέουσα σημασία στο φύλο που έχει επιλεχθεί ως φορέας πλοκής του μυθιστορήματος. Η ίδια ζει σε μία εποχή ρήξεων, συγκρούσεων σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο –βλ. πτώχευση της Ελλάδας,  πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες, διαμάχη για το γλωσσικό ζήτημα κ.ά., στις οποίες δεν μπορεί να μείνει απαθής και αμέτοχη. Κάνει πράξη με τις ενέργειες το γυναικείο κίνημα και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των γυναικών, συνεισφέροντας στον αγώνα για την εγκαθίδρυση μιας ισότιμης κοινωνίας. «Η Δανάη είναι η κατεξοχήν μεταιχμιακή ηρωίδα, σε ένα μυθιστόρημα που αναπαριστά μια μεταιχμιακή εποχή υψηλών διακυβευμάτων και έντονων συγκρούσεων». Επιπλέον, η επιθυμία της να ασχοληθεί με τον περιοδικό τύπο, το κύριο μέσο ενημέρωσης της εποχής σε συνδυασμό με την εφημερίδα, δεν είναι άκαιρη καθώς βαθιά της επιθυμία αποτελεί να κοινωνήσει τις αλλαγές που προασπίζεται και η ίδια σε όλη την αθηναϊκή κοινωνία. 

Ολόκληρη η τοποθέτηση της κ. Βούλγαρη εδώ.

Ακολούθησε γόνιμη συζήτηση με το κοινό για τις αρχές του γυναικείου κινήματος, την κρίση του 19ου αι. και τον τυχόν παραλληλισμό της με τη σύγχρονη κρίση που διάγει η ελληνική κοινωνία, το ζήτημα των δίγλωσσων συγγραφέων στη σύγχρονη εποχή, ενώ ο συγγραφέας Γιάννης Σκαραγκάς εξήγησε γιατί επέλεξε η βασική του ηρωίδα να είναι μια γυναίκα με «περίπλοκη» προσωπικότητα, η Δανάη, ευχήθηκε να τα έχει καταφέρει ως άνδρας συγγραφέας στη διαγραφή των ηρωίδων του, διευκρίνισε ότι το μυθιστόρημα γράφτηκε εξαρχής στην ελληνική γλώσσα προοριζόμενο για το σύγχρονο αναγνωστικό κοινό, καθόσον αγαπά πολύ την Ελλάδα και την ελληνική ιστορία. Επεσήμανε επίσης την πολύχρονη έρευνά του στην ύλη του τέλους του 19ου αι. και στο επαναλαμβανόμενο κοινωνικό φαινόμενο του διχασμού της ελληνικής κοινωνίας που αποτυπώνεται στο μυθιστόρημα με την αφορμή των «Ευαγγελικών» και εύχεται σήμερα να αφήσουμε πίσω.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.