Γνωριζοντας τους, οχι και τοσο διαφορετικους απο εμας, προιστορικους γεωργους της Θρακης

Νέα έρευνα σε συνεργασία των Εφορειών Αρχαιοτήτων Ροδόπης και Ξάνθης με το Τμήμα Ιστορίας Εθνολογίας

Τους τρόπους με τους οποίους προχωρά η χαρτογράφηση των πρώιμων Γεωργών στη Θράκη, έναν τομέα σχετικά άγνωστος στο ευρύ κοινό, παρουσίασαν το απόγευμα της Τετάρτης 20 Νοεμβρίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής η κ.Ντούσανκα Ούρεμ – Κώτσου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας-Εθνολογίας του Δ.Π.Θ., και ο Δρ Κυριάκος Σγουρόπουλος, Ε.ΔΙ.Π. του Τμήματος Ιστορίας-Εθνολογίας του Δ.Π.Θ.
 
Το πρόγραμμα αναμένεται, να ξεκινήσει το 2020 και έχει διάρκεια 36 μήνες, με σκοπό την καλύτερη διερεύνηση των προϊστορικών σημείων που έχουν εντοπιστεί, με τους δύο ομιλητές να κάνουν την παρουσίαση στο πλαίσιο του 3ου Επιμορφωτικού Κύκλου Ομιλιών που διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης με κύριο άξονα την Προϊστορική Θράκη και στόχο την παρουσίαση στο ευρύ κοινό ενός περιγράμματος της απώτατης και απώτερης πολιτιστικής εξέλιξης της Αιγαιακής Θράκης, όπως μας είναι γνωστή σήμερα, αλλά και να παρουσιάσουν την τρέχουσα προβληματική της αρχαιολογικής έρευνας.
 

Η εισήγηση έγινε στο πλαίσιο της επιστημονικήςσυνεργασίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης με το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας τουΔημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης στο εν λόγω πρόγραμμα, με την κ. Ούρεμ – Κώτσου να σημειώνει πως η προτεινόμενη έρευνα εστιάζει στα αρχαιολογικά κατάλοιπα των πρώιμων γεωργών στη Θράκη, με στόχο τη διερεύνηση της αρχής της γεωργίας στην περιοχή, της εμφάνισης των πρώιμων γεωργών, της κοινωνικής τους οργάνωσης και της πολιτισμικής τους ιδιαιτερότητας.
 
Στοιχεία για το θέμα της έρευνας θα αναζητηθούν στους οικισμούς τους, στην ενδοκοινοτική τους οργάνωση, στην αρχιτεκτονική και στα διαθέσιμα κινητά ευρήματα.
 
Όπως τόνισε, τα στοιχεία που διαθέτουμε για την εμφάνιση των πρώιμων γεωργών, της κοινωνικής τους οργάνωσης και της πολιτισμικής τους ιδιαιτερότητας στην περιοχή της Θράκης είναι ελάχιστα, καθώς δεν ήταν αντικείμενο ερευνητικού ενδιαφέροντος, με αποτέλεσμα η Θράκη να αποτελεί το μοναδικό «κενό χώρο» στον χάρτη της ευρύτερης περιοχής της νοτιοανατολικής Ευρώπης και του βορειοανατολικού Αιγαίου για την ιστορική αυτή εποχή.
 

Από το 6.300 π.Χ οι πρώτες ενδείξεις γεωργίας

 
Το θέμα, ωστόσο, έχει ιδιαίτερη σημασία τόσο για την τοπική ιστορία, όσο και για την κατανόηση της διάδοσης και της εδραίωσης της γεωργίας στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου, αλλά και των Βαλκανίων, δεδομένης της σημαντικής γεωγραφικής θέσης της Θράκης στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
 
Όπως τόνισε η κ. Ούρεμ – Κώτσου, οι πρώτες ενδείξεις για την γεωργία στην περιοχή ανάγονται στο 6.300 π.Χ., με τους αγρότες να οργανώνονται σε κοινότητες, όπως σήμερα, παρόλο που ήταν σχετικά μικρά με λίγες οικογένειες.
 
Σίγουρα καλλιεργούσαν σιτάρι, κριθάρι, φακή, τα βασικά αγροτικά προϊόντα που βλέπουμε και σήμερα, καθώς και τα βασικά οικόσιτα ζώα, όπως βοοειδή, κατσίκια, πρόβατα και χοίρους.
 
Συνολικά έχουν εντοπιστεί στη Θράκη 27 οικισμοί, με τους περισσότερους να μην έχουν ερευνηθεί.
 

Η έρευνα στοχεύει στη διερεύνηση των οικισμών σε όλη την έκτασή τους με επιφανειακή έρευνα συνδυασμένη με γεωφυσικές και γεωλογικές μεθόδους.Οι τελευταίες μπορούν σε σύντομο χρονικό διάστημα και με μικρό κόστος να ερευνήσουν σε μεγαλύτερη έκταση περιοχές δίνοντας στοιχεία για την ενδοκοινοτική οργάνωση των οικισμών, την πυκνότητα κατοίκησης, την αρχιτεκτονική, τη διάταξη των κτισμάτων και κατασκευών, την ύπαρξη τάφρων, τις περιβαλλοντικές μεταβολές που μπορεί να επηρέασαν την κατοίκηση και να εξασφαλίσουν υλικό για την στρωματογραφική διερεύνηση και ραδιοχρονολόγηση των οικισμών.
 
Έτσι χωρίς τις καταστροφικές συνέπειες μιας δαπανηρής και χρονοβόρας ανασκαφικής έρευνας, θα δοθεί η δυνατότητα να ερευνηθεί ένα μεγάλο σύνολο των κύριων ζητημάτων που απασχολούν την έρευνα σε μια περιοχή που η προϊστορία τής μέχρι σήμερα έχει ερευνηθεί ελάχιστα.
 
«Η Θράκη, όπως και πολλές μεσογειακές χώρες, είχε κατά βάση αγροτικό πληθυσμό, και θεωρώ πως οι σύγχρονοι κάτοικοι μπορούν να βρουν πολλά κοινά με όσους προηγήθηκαν», μιας και τα σπίτια φαίνεται πως ήταν μεγέθους οικογενείας, τα ζώα ήταν όπως τα γνωρίζουμε, και η αρχή για τον αγροτικό τρόπο ζωής έγινε τότε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.