Μονοδρομος το τυποποιημενο Εξαιρετικο Παρθενο Ελαιολαδο

Οι ορθές πρακτικές για την παραγωγή και τυποποίηση του, αλλά και πώς αυτό πρέπει να αναδειχθεί παρουσιάστηκε στην Κομοτηνή

Γιάννης Καρβέλας, γευσιγνώστης Ελαιολάδου
«Η περιοχή Μαρώνειας-Μάκρης είναι από τις ανερχόμενες στον ελαιοκομικό χάρτη της χώρας και υπάρχει θέληση για μάθηση»

 
Τα ιδιαίτερα στοιχεία που κάνουν την διαφορά στο Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο, και πώς αυτά μπορούν να αναδειχθούν με τον ιδανικότερο τρόπο γνώρισαν το Σάββατο 9 Νοεμβρίου Ελαιοπαραγωγοί και άλλοι ενδιαφερόμενοι για την παραγωγή στην ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή με θέμα «Ορθές πρακτικές από τη συγκομιδή ως την τυποποίηση του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου και ο ρόλος της οργανοληπτικής αξιολόγησης».
 
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά»  σε συνδιοργάνωση με  το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης και σε συνεργασία με την PARATUS Europe Ltd., με τον Διευθυντή της εταιρείας κ. Ιωάννη Καρβέλα να παρουσιάζει τις ορθές πρακτικές κατά τη συγκομιδή, ελαιοποίηση και αποθήκευση του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, τον ρόλο του ελαιουργείου στην παραγωγή ποιοτικού προϊόντος, με έμφαση στην εμπειρία της ΚΥΚΛΩΠΑΣ Α.Ε., τις Βασικές αρχές οργανοληπτικής αξιολόγησης και πώς μπορούν να αποφύγουν τα ελαττώματά της, ενώ έκανε και ειδική μνεία στην ποικιλία Μάκρης – Μαρώνειας.

 

Αντώνης Γραβάνης, πρόεδρος ΕΒΕΡ
 «Η ενημέρωση είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό όπλο που κάθε επαγγελματίας, επιχειρηματίας και αγρότης πλέον πρέπει να διαθέτει»

 
Το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης στηρίζει πάντα τέτοιες πρωτοβουλίες που αφορούν την ενημέρωση και κυρίως προϊόντα που έχουν ιστορική σχέση με την περιοχή, όπως η ελιά και το λάδι, σημείωσε ο Πρόεδρος του κ. Αντώνης Γραβάνης, εκτιμώντας πως πρόκειται για προϊόντα που δεν έχουν αναδειχθεί όσο πρέπει, και έχουν πολλά να δώσουν, με μεγάλη ανταποδοτικότητα για την περιοχή.
 
«Θεωρούμε ότι η ενημέρωση είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό όπλο που κάθε επαγγελματίας, επιχειρηματίας και αγρότης πλέον πρέπει να διαθέτει για να μπορεί να ανταπεξέρθει στις δυσκολίες της εποχής» υπογράμμισε ο ίδιος για να θυμίσει πως το Επιμελητήριο έχει λάβει την απόφαση να δημιουργήσει Αγροτικό Τμήμα, για το οποίο αναμένεται σύντομα να ξεκινήσουν τις διαδικασίες, ώστε να έχουν αποτελέσματα. Άλλωστε σύμφωνα με τον κ. Γραβάνη, αυτή η απόφαση του Επιμελητηρίου έχει ως ένα από τους στόχους του να συνδεθεί ο πρωτογενής τομέας, με τον δευτερογενή και τον τριτογενή ώστε να υπάρχει μια καλύτερη συνεργασία προς όφελος όλων, και των παραγωγών και των επιχειρηματιών και των επαγγελματιών.
 
 

Έφη Λαζαρίδου, Διευθύνουσα σύμβουλος του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη νέα γενιά»
 «Στόχος μας να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση των νέων ανθρώπων»

 
Το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» είναι ένα καινοτόμο πρωτοποριακό εγχείρημα, που στόχο έχει να στηρίξει την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση των νέων ανθρώπων σε όλη την αλυσίδα αξίας του αγροτοδιατροφικού κλάδου, σημείωσε η κ. Έφη Λαζαρίδου, Διευθύνουσα σύμβουλος του προγράμματος.
 
Το εγχείρημα υλοποιείται με την πρωτοβουλία και την αποκλειστική χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, και της όλης προσπάθειας ηγείται το Πανεπιστήμιο Rutgersτου New Jersey, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή.
 
Το εγχείρημα αφορά τρείς κυρίως πυλώνες, την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και την κατάρτιση, την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, και την υλοποίηση κάποιων βασικών υποδομών.
 
Έτσι έχουν πάρα πολλά προγράμματα υποστήριξης στο πεδίο, κατάρτιση νέων ανθρώπων που ασχολούνται στον πρωτογενή τομέα, σε διαφορετικές θεματικές, από φυτική και ζωική παραγωγή, μελισσοκομία, αρωματικά φυτά αλλά και στο κομμάτι της μεταποίησης.
 
Μάλιστα όπως τόνισε, υπάρχουν πολλά προγράμματα αυτή τη στιγμή στη διαδικασία των αιτήσεων, για αυτό και προέτρεψε όσους ενδιαφέρονται, να δουν ποια προγράμματα υλοποιούνται αυτή την περίοδο και σε ποιες περιοχές, και να κάνουν την αίτησή τους.
 
Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να δουν στην ιστοσελίδα τους, www.generationag.org
 
 

Γιάννης Καρβέλας, διευθυντής της PARATUS και γευσιγνώστης Ελαιολάδου
 «Θα προτιμούσα να παράγουμε λιγότερο λάδι, αλλά να το τυποποιούμε»

 
Την εισήγηση για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο πραγματοποίησε ο κ. Γιάννης Καρβέλας, διευθυντής της PARATUS, σύμβουλος επιχειρήσεων και γευσιγνώστης Ελαιολάδου, ο οποίος εξήγησε τι είναι εξαιρετικό παρθένο, πώς αυτό δημιουργείται, αλλά και τι ελαττώματα μπορεί να παρουσιάσει, ελαττώματα που οφείλονται σε κακές πρακτικές τόσο στην συγκομιδή, όσο και στο ελαιοτριβείο, την αποθήκευση και την τυποποίηση.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι δόθηκε η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να δοκιμάσουν και να μάθουν την οργανοληπτική αξιολόγηση, που είναι σύμφωνα με τον κ. Καρβέλα «να γευόμαστε, να μυρίζουμε και να δοκιμάζουμε στο στόμα το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, ούτως ώστε να το κατηγοριοποιούμε». Για αυτό και δόθηκαν δείγματα στους συμμετέχοντες από όλη τη χώρα ώστε να έχουν μια καλύτερη εικόνα.
 
Κεντρικός σκοπός άλλωστε των επίμαχων ημερίδων όπως τόνισε ο κ. Καρβέλας είναι να μπορέσει το κοινό να γνωρίσει κάποια πράγματα για το λάδι, αλλά και να διαλυθούν κάποιοι μύθοι για αυτό.«Παρόλο που είμαστε η τέταρτη χώρα παγκοσμίως σε παραγωγή, έχουμε μείνει πάρα πολύ πίσω σε γνώση, αλλά και σε βοήθεια από την επιστημονική κοινότητα» ανέφερε, για αυτό και επιχειρούν να σπάσουν κάποιους μύθους, του χρώματος, της οξύτητας, πώς δοκιμάζεται το λάδι αλλά και τι θα πρέπει να προσέχει ο καταναλωτής.
 

Επίσης ο κ. Καρβέλας μίλησε για τη σύνδεση του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου με την εστίαση, και την ανάγκη να μιλάμε ακριβώς για εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, και όχι λάδι, λαδάκι κτλ.
 
Το λάδι που παράγεται στην περιοχή μας, ανέφερε, έχοντας έρθει συχνά σε αυτή, είναι από μια εξαιρετική ποικιλία, μια από τις αγαπημένες του.
 
Μάλιστα στην περιοχή, που θεωρεί ότι είναι από τις ανερχόμενες στον ελαιοκομικό χάρτη της χώρας, υπάρχει θέληση για μάθηση, κάτι που πιστεύει πως δεν ισχύει στις παλιές παραδοσιακές ελαιοκομικές περιοχές της χώρας, που νομίζουν όλοι ότι τα ξέρουν όλα, και ότι έχουν το καλύτερο ελαιόλαδο του κόσμου.
 
«Στην Ελλάδα», τόνισε, «παράγουμε πολύ λάδι, αλλά και τρώμε πάρα πολύ, και είμαστε ο πρώτος καταναλωτής στον κόσμο». Δυστυχώς όμως το λάδι που απομένει και εξάγεται, εξάγεται χύμα. «Θεωρώ ότι σε κανένα προϊόν δεν έχει μέλλον το χύμα, θα προτιμούσα να παράγουμε λιγότερο, αλλά να το τυποποιούμε, γιατί έχει μέλλον η εξαγωγή τυποποιημένου, δεν έχει μέλλον η εξαγωγή χύμα».
 
 Η συμβουλή που έδωσε τέλος προς τους καταναλωτές, είναι να αγοράζουν αυτό που γράφει στη φιάλη εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, και όχι σκέτο ελαιόλαδο και οτιδήποτε άλλο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.