Απαραιτητο να γινει συνειδηση ο αντικαπνιστικος νομος

Εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ Ροδόπης για την εφαρμογή του Αντικαπνιστικού νόμου

Παύλος Μαρινάκης
«Θέλουμε μια κυβέρνηση να φροντίζει όχι μόνο για την τσέπη και τις δουλειές μας, αλλά για την ζωή και την υγεία μας»

 
Τη σημασία της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου για το καλό του κοινωνικού συνόλου, ως χρέος της κυβέρνησης, τόνισε το βράδυ της Παρασκευής στην Κομοτηνή ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, κ. Παύλος Μαρινάκης, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης με κεντρικό άξονα τον αντικαπνιστικό νόμο που πραγματοποίησε η ΟΝΝΕΔ Ροδόπης το απόγευμα της Παρασκευής 8 Νοεμβρίου στο Επαγγελματικό &Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης.
 
Στην εκδήλωση, εκτός του κ. Μαρινάκη, μίλησαν ο Καρδιολόγος κ. Κωνσταντίνος Μάινας και ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ κ. Ανέστης Βαφειάδης, ενώ χαιρετισμό απεύθυνε ο Υπεύθυνος Περιφερειακών Οργανώσεων ΟΝΝΕΔ, κ. Μένιος Κορομηλάς.

 

Σημαντικό ζήτημα το θέμα του αντικαπνιστικού

 
Μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον κ. Μαρινάκη πριν από ένα μήνα, η ΟΝΝΕΔ θέλησε να βγει έξω στην κοινωνία, σημείωσε ο πρόεδρος της Οργάνωσης στη Ροδόπη κ. Κωνσταντίνος Τσαρδακλής, για αυτό και σκέφτηκαν ότι στην περιοχή μας, με την παρουσία πολλών φοιτητών, το θέμα του αντικαπνιστικού νόμου αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα.
 
«Ζούμε σε αυτή την πόλη, ξέρουμε ότι όντως υπάρχει πρόβλημα, και θέλουμε με αυτή την εκδήλωσή μας να τονίσουμε ότι πρέπει να ισχύσει, μετά την ψήφισή του» τόνισε ο κ. Τσαρδακλής για να προσθέσει πως για αυτό και συγκέντρωσαν ένα πάνελ που θα παρουσιάσει τις διάφορες οπτικές του θέματος.
 

Ισότιμη εφαρμογή του νόμου ζητούν οι επαγγελματίες

 
Ο κ. Βαφειάδης αναφέρθηκε στον Αντικαπνιστικό Νόμο και την κατάσταση που υπάρχει μετά τις τελευταίες αλλαγές, πώς εφαρμόζεται, ποιες είναι οι αιτιάσεις, και οι προτάσεις των καταστηματαρχών.
 
Όσο αφορά την αγορά και τις επιχειρήσεις σημείωσε, πάντα ο φόβος είναι η μείωση των πελατών και του τζίρου, και εκεί θα φανεί αν έχει συνέπειες ο νόμος.«Προσπαθούμε να δούμε κατά πόσο οι επαγγελματίες θα εφαρμόσουν το νόμο, και όπου το κάνουν, γιατί δεν μπορούν» σημείωσε, για αυτό και ζητούν την ισότιμη εφαρμογή του νόμου για όλους και για όλα.

 

Μείωση του καπνίσματος σημαίνει και μείωση των νοσημάτων που προκαλεί

 
Από την πλευρά του ο κ. Μάινας αναφέρθηκε στο κάπνισμα, χαρακτηρίζοντάς το μια παγκόσμια επιδημία, είτε πρόκειται για το ενεργητικό είτε για το παθητικό κάπνισμα, λόγωτων παθήσεων που προκαλεί.
 
Όσο για τον Αντικαπνιστικό νόμο, σημείωσε πως είναι ένας σωστός νόμος, έτσι θα μειωθεί το κάπνισμα και θα μειωθούν και τα διάφορα νοσήματα που προκαλούνται από αυτό.
 

Μεγάλο σχολείο η Κομοτηνή

 
Ο κ. Μαρινάκης σημείωσε πως δεν είναι τυχαίο πως η πρώτη του ομιλία εκτός Αττικής, μετά την εκλογή του ως προέδρου, είναι στην Κομοτηνή, γιατί θέλει να μην ξεχνά ποτέ από πού ξεκίνησε, τονίζοντας πως αυτό που του δίδαξε η Κομοτηνή, και ειδικά η ΔΑΠ Κομοτηνής, είναι να μην κάνουν ποτέ πίσω στους στόχους τους, να μαθαίνουν από τα λάθη τους, τα οποία είναι ανθρώπινα, και το μόνο που έχουν είναι να βγουν κερδισμένοι και κερδισμένες, ζητώντας τους να θυμούνται πως στην Κεντρική Διοίκηση «είναι ένας από εσάς».
 
Μιλώντας προσωπικά επί του θέματος, ο κ. Μαρινάκης εκμυστηρεύθηκε στο κοινό της εκδήλωσης πως μαζί με όλα τα θετικά στην Κομοτηνή, ξεκίνησε μια πολύ κακή συνήθεια, το τσιγάρο, η οποία του έχει μείνει, και η πρώτη του αντίδραση, όταν προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως σημείο της ατζέντας του είναι η ψήφιση του νέου αντικαπνιστικού, ήταν επιφυλακτική, γιατί έβαζε στην ατζέντα κάτι που θα μπορούσε να διχάσει κάποιους ανθρώπους, ιδίως αυτούς, που συνδυάζουν την ζωή τους τις δύσκολες στιγμές τους και την αποφόρτισή τους με το τσιγάρο.
 
«Αυτή είναι η διαφορά αυτής της κυβέρνησης όμως» τόνισε, «γιατί βασική προτεραιότητά της είναι το καλό όλων των πολιτών, νομοθετώντας χωρίς να κάνει άτυπα δημοσκόπηση καθημερινά της κοινής γνώμης, τολμώντας να σπάσει αυγά, ακόμα και σε σημεία πέρα από οικονομία».
 

Όλα και όλοι κρίνονται εκ τους αποτελέσματος

 
Έτσι οι νέες διατάξεις καταργούν τις εξαιρέσεις από την απαγόρευση, εισάγοντας την απαγόρευση σε χώρους ψυχαγωγίας ανηλίκων καθώς και ελεύθερους χώρους αθλοπαιδιών, λειτουργώντας ως πρόσθετο μέτρο για την προστασία των ανηλίκων από τις βλαβερές συνέπειες του παθητικού καπνίσματος και αποτρεπτικά της υιοθέτησης προτύπων, ενώ απαγορεύει επίσης το κάπνισμα σε οποιοδήποτε μέσο μεταφοράς όταν είναι παρών ανήλικος.
 
«Ο κάθε πολίτης προφανώς, σε μια δημοκρατία, όπως είναι ελεύθερος να λέει ό,τι θέλει, είναι ελεύθερος να κάνει ό,τι θέλει, το κάπνισμα δεν είναι ποινικοποιημένο, και μπορεί κάποιος να καπνίσει όσο θέλει και όποτε θέλει, αλλά δεν μπορεί η πολιτεία να του το απαγορεύει όπως έχει γίνει σε όλη την Ευρώπη, χωρίς να του δίνει τα εφόδια για να του γίνει αυτό συνείδηση» σημείωσε.
 
«Η συζήτηση ξεκινά και τελειώνει, από το τι θέλουμε, ως πολίτες, από την κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση που θα διαχειρίζεται τις κρίσεις και την καθημερινότητα, ή μια κυβέρνηση με αρχή, μέση και τέλος, να φροντίζει όχι μόνο για την τσέπη και τις δουλειές μας, αλλά για την ζωή και την υγεία μας» σημείωσε ο κ. Μαρινάκης για να προσθέσει πως μία από τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται, είναι ο νέος Αντικαπνιστικός, από μια κυβέρνηση που έχει μια συγκεκριμένη ατζέντα, και θέλει να είναι παρεμβατική για το καλό των πολιτών.«Όλα όμως, κρίνονται εκ του αποτελέσματος, και θα κριθεί αν είναι σωστή αυτή η νομοθετική διάταξη, και έτσι τελικά θα κριθεί και η κυβέρνηση» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.