Ενωμενοι και αποφασισμενοι κατα της εξορυξης χρυσου Δημαρχοι και Διανομαρχιακη (+Βιντεο)

Παρεμβάσεις σε Αθήνα, Βρυξέλλες αλλά και ενημέρωση προς όλες τις πλευρές οι επόμενες κινήσεις τους

Την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τις προσπάθειες ενημέρωσης προς όλες τις κατευθύνσεις, ακόμα και στις Βρυξέλλες, για την ανάσχεση της προσπάθειας να υλοποιηθούν στην περιοχή Περάματος Έβρου και Σαπών εξορύξεις χρυσού, που θα σημάνουν περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή για την ευρύτερη περιοχή, εξέφρασαν για ακόμη μια φορά εκπρόσωποι του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης και της της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης- Έβρου κατά της εξόρυξης και
μεταλλουργίας χρυσού στη Θράκη το βράδυ της Δευτέρας 11 Νοεμβρίου
 
Η συνέντευξη Τύπου δόθηκε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θράκης από τον Δήμαρχο Κομοτηνής, κ. Ιωάννη Γκαράνη, τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, κ. Ιωάννη Ζαμπούκη, τον Δήμαρχο Μαρωνείας- Σαπών κ. Κωνσταντίνο Χαριτόπουλο, τον Πρόεδρο της ΠΕΔ, κ. Ευάγγελο Λαμπάκη και την κ. Σταυρούλα Εμμανουηλίδου, εκπρόσωπο της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης- Έβρου κατά της εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού στη Θράκη.
 

Κοινές δράσεις και παρεμβάσεις

 
Την συνέντευξη άνοιξε ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης, ο οποίος παρουσίασε τους παριστάμενους και αναφέρθηκε στους λόγους που τους έφεραν μαζί για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην εξόρυξη.
 
Την ιστορία των προσπαθειών των μεταλλευτικών εταιριών να προχωρήσουν την εξόρυξη στο Πέραμα και τις Σάπες, και την μαζική αγωνιστική αντίδραση τόσο της τοπικής κοινωνίας όσο και της επιστημονικής κοινότητας από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 μέχρι σήμερα, παρέθεσε ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Ζαμπούκης, με αναφορές τόσο στις αντιδράσεις στην εξόρυξη για το κυάνιο, όσο και για τις προσπάθειες να κινηθεί η διαδικασία για την αναγνώριση του δάσους της Μαύρης Πεύκης ως μνημείου της φύσης
 
Αναφέρθηκε δε στις δράσεις που θα πραγματοποιήσουν από κοινού Δήμοι και Διανομαρχιακή στο επόμενο διάστημα για να προωθήσουν την ενημέρωση του κοινού αλλά και των φορέων.
 
 
 
Στην σταθερά αρνητική στάση του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών απέναντι στη λειτουργία χρυσορυχείων στην περιοχή μας αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Μαρώνειας Σαπών κ. Ντίνος Χαριτόπουλος, τονίζοντας πως είναι διαχρονικά αδιασάλευτη και ξεκίνησε το έτος 2001 με την προσφυγή του τότε Δήμου Σαπών στο συμβούλιο της Επικρατείας

 
  
 
Από την πλευρά της η κ. Σταυρούλα Εμμανουηλίδου αναφέρθηκε στην καταστροφή που αναμένεται να προκαλέσει τυχόν εξόρυξη του χρυσού στην περιοχή, καθώς και την πραγματικότητα που θα έχουν να αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι των περιοχών.

Τέλος ο πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ κ. Βαγγέλης Λαμπάκης αναφέρθηκε στην οικολογική καταστροφή που θα προκληθεί αν επιτραπεί τις εταιρείες να προχωρήσουν. Να σημειωθεί πως και ο κ. Βασίλης Μαυρίδης, που αναμένεται να τον αντικαταστήσει στην προεδρία τις επόμενες μέρες, έχει εκφράσει και αυτός την αντίθεσή του στην εξόρυξη.
 
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.