Οριακα περασε η εγκριση του τεχνικου προγραµµατος της ΠΑΜΘ

Πυρά από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης για προχειρότητα και έλλειψη επαρκούς διαβούλευσης επί των θεμάτων

Την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου, το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κλήθηκε για πρώτη φορά να εγκρίνει το Τεχνικό Πρόγραμμα της ΠΑΜΘ για το νέο έτος 2020. Η εν λόγω έγκριση συντελέστηκε με 22 θετικές ψήφους, έναντι 21 αρνητικών ψήφων.
 
Ο εισηγητής του θέματος και Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Περιβάλλοντος και Υποδομών της ΠΑΜΘ κ. Κωνσταντίνος Καλούδης, ενημέρωσε σχετικά με την θεσμική υπόσταση της διαδικασίας, όπου με βάση ορισμένες τροποποιήσεις στο πρόγραμμα «Κλεισθένης», εισάχθηκε πλέον η έννοια του τεχνικού προγράμματος, το οποίο αποτελεί παράρτημα του ετήσιου προγράμματος δράσης κατ’ αναλογία των δήμων. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομική διαδικασία την πρώτη φορά, την Πέμπτη δηλαδή, το τεχνικό πρόγραμμα ψηφίστηκε αυτοτελώς, αλλά από τις επόμενες χρονιές θα αποτελεί μέρος του ετήσιου προγράμματος της Περιφέρειας. Επίσης είναι πλέον υποχρέωση εκ του νόμου η έγκριση του να προηγείται της ψήφισης του προϋπολογισμού.
 
Η συζήτηση επί του θέματος διήρκησε περίπου τρείς ώρες και δεν αποτέλεσε εξαίρεση στον κανόνα των πολλών αντεγκλήσεων και εντάσεων από την πλευρά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Η βασική ένσταση της αντιπολίτευσης αφορούσε στην έλλειψη σαφών οδηγιών, διευκρινήσεων και επαρκούς διαβούλευσης. Ταυτόχρονα εκφράστηκε σε υψηλούς τόνους η κατηγορία ότι η συμπολίτευση συνέταξε το τεχνικό πρόγραμμα με κακή κρίση και προχειρότητα και πως εθελοτυφλεί στην ανάγκη ορθής διευθέτησης εκκρεμών υποθέσεων σε όλη την έκταση της περιφέρειας.
 

Οι ενστάσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης

 
Αναλυτικά, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Χριστόδουλος Τοψίδης, ο οποίος δήλωσε ότι «είμαστε αντίθετοι ως προς τη διαδικασία. Εμπιστευόμαστε τις τεχνικές υπηρεσίες αλλά έχει αρκετές ατέλειες το Πρόγραμμα. Δεν έγινε σωστή ιεράρχηση των θεμάτων και δεν υπήρξε διαβούλευση για να συμβάλουμε θετικά και να θέσουμε προτάσεις. Εν ολίγοις ήρθε πρόχειρα το θέμα». Ο κ. Τοψίδης αναφέρθηκε σε μία σειρά έργων τα οποία δεν εμπεριέχονται στο τεχνικό πρόγραμμα που παρέλαβαν, όπως έργα αποκατάστασης γεφυρών, ενώ εμμένοντας στην ανεπαρκή διαδικασία, εξήγησε πως ουσιαστικά «ερχόμαστε να επικυρώσουμε το πρόγραμμα της διοίκησης» καταγγέλλοντας την έλλειψη διαβούλευσης που θα μπορούσε να συμβάλει θετικά για την αναπτυξιακή προοπτική της Περιφέρειας.
 
Για «βασανιστική διαδικασία ανάγνωσης του προγράμματος με μεγεθυντικό φακό» έκανε λόγο ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας, Κώστας Κατσιμίγας. Ο ίδιος ανέφερε ότι «όσο και αν μας διαβεβαιώνει ο περιφερειάρχης, υπάρχουν και καταγεγραμμένα έργα αλλά και απορίεςπου αφορούν και στην επιλεξιμότητα. Δεν είμαστε σε θέση να το ψηφίσουμε όταν αναφέρετε απλά ως τίτλος ένα έργο και δεν έχει επαρκείς εξηγήσεις». Ο ίδιος μάλιστα επέμεινε ότι με πολλά από τα προταθέντα έργα η Περιφέρεια «μπαίνει» σε αρμοδιότητες Δήμων και λοιπών φορέων, ενώ έκανε λόγο για «εμμονή» της διοίκησης με τις ιρλανδικές διαβάσεις αντί να προταθεί η κατασκευή γεφυρών.
 
Με παρόμοιο τρόπο αξιολόγησε το τεχνικό πρόγραμμα ο επικεφαλής με την παράταξη της ΑΝΤΑΡΣΙΑ, Θοδωρής Περεντίδης οποίος σχολίασε ότι «έχει ιδιαίτερη σημασία η διαβούλευση των θεμάτων πριν την έγκρισή τους, ώστε να μην συζητάμε στο συμβούλιο για κενά γράμματα και τίτλους».
 
Την αρνητική της ψήφο στο τεχνικό πρόγραμμα δικαιολόγησε και η «Λαϊκή Συσπείρωση». Ο επικεφαλής, Δημήτρης Παπατολίδης επικαιροποίησε την ανάγκη να διεκδικηθούν περισσότεροι πόροι, διότι δεν επαρκούν και να επαναξιολογηθούν τα ποσά χρηματοδότησης έργων. Ο ίδιος έμεινε στο κόστος της εργασίας για την γέφυρα Καβάλας, τονίζοντας ότι «καταψηφίζουμε, διότι είναι υπέρογκο το ποσό της σύμβασης».
 

Υπέρ από τις τρεις συνεργαζόμενες παρατάξεις στη διοίκηση

 
Υπέρ του τεχνικού προγράμματος τάχθηκε ο επικεφαλής της «Περιφέρειας σε Δράση», Κωστής Σιμιτσής, υπογραμμίζοντας ότι «το τεχνικό πρόγραμμα αποτελεί ένα περίγραμμα δράσεων που μπαίνει ως στόχος ως προς τα νέα. Το παν είναι να βάλουμε στόχους και είναι βέβαιο ότι δεν θα τους εκπληρώσουμε όλους. Δεν τάσσομαι υπέρ της προχειρότητας και της χαλαρότητας. Θα αναλάβουμε βάρη και άλλων φορέων που δεν μπορούν να τα σηκώσουν. Θα το ψηφίσουμε βελτιώνοντας στην πορεία της διοίκησης τα όποια θέματά μας».
 
Την στήριξη του στο πρόγραμμα, «επ’ ωφελεία της περιφέρειας», επεσήμανε και ο Ανδρέας Καραγιώργης της «Αδέσμευτης Αναπτυξιακής Ανασυγκρότησης», υπό την προϋπόθεση όμως «ότι θα δοθεί η δυνατότητα για εξήγηση κάποιων πραγμάτων κατά τη διάρκεια της χρονιάς».
Κλείνοντας, ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ, Χρήστος Μέτιος, σχολίασε ότι «είναι λογικό οι νέοι συνάδελφοι να μιλούν για αναπτυξιακά προγράμματα. Αποδέχομαι την κριτική από νέους που δεν γνωρίζουν, όχι όμως από παλιούς συναδέλφους . Δεν δέχομαι υπαινιγμούς, γιατί δεν αποφασίζει η διοίκηση για τα ποσά, αλλά γίνεται εκτίμηση από τις υπηρεσίες, οι οποίες και εισηγούνται και όταν κρίνουμε ότι η σκοπιμότητα του έργου είναι επαρκής τότε την εγκρίνουμε».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.