Ξεκινησε, με μεγαλη συμμετοχη συνεδρων, το Διεθνες Επιστημονικο Συνεδριο Λατινικων Σπουδων του ΤΕΦ ΔΠΘ

Προς τιμήν του Robert Maltby, Ομότιμου Καθηγητή και Επίτιμου Διδάκτορα της ΣΚΑΣ ΔΠΘ, «δασκάλου» κορυφαίων λατινιστών στον κόσμο και τη χώρα μας

Ξεκίνησε τις εργασίες του το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο Λατινικών Σπουδών του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, το πρωί της Τετάρτης 6 Νοεμβρίου, στην αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.
 
Παρουσία  του Αντιδημάρχου Οικονομικών Θεμάτων κ. Δημητρίου Πολιτειάδη, της Προέδρου του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας κ. Μαρίας Τζιάτζη-Παπαγιάννη, μελών του διδακτικού προσωπικού του Τμήματος, εκπαιδευτικών και κομοτηναίων, που ενθυμούνται τη μεγάλη προσφορά του διεθνούς φήμης λατινιστή κ. Robert Maltbyτου Πανεπιστημίου Leedsπρος το ΤΕΦ, με την αποστολή περίπου 1600 τόμων κλασικής φιλολογίας από την αδιάθετη βιβλιοθήκη του προαναφερθέντος Πανεπιστημίου, όταν αυτό συγχωνεύτηκε.
 
Την έναρξη του Συνεδρίου, σε μια κατά τα άλλα κατάμεστη αίθουσα, κήρυξε ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, επίκουρος  καθηγητής του ΤΕΦ, κ. Χάρης Μιχαλόπουλος.
 
 


Χάρης Μιχαλόπουλος, επικεφαλής της Επιστημονικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου
«Ο Καθηγητής Robert Maltby συνδύασε  μοναδικά την αφοσίωση στο αντικείμενό του, με τη φυσιογνωμία του «δασκάλου» μέσα από μιάν εκπαιδευτική οπτική που μόνο ένας πολίτης του κόσμου θα μπορούσε να έχει»

 
Ο κ. Μιχαλόπουλος, αφού καλωσόρισε θερμά το σύνολο των παρευρισκομένων, εξέφρασε, εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής, την τιμή και τη χαρά το Συνέδριο να φιλοξενεί σπουδαίους επιστήμονες από τον τομέα της Λατινικής Φιλολογίας διεθνώς, που, παρά το βεβαρημένο τους πρόγραμμα, φρόντισαν να παρευρεθούν για να τιμήσουν τον καθηγητή κ. Robert Maltbyπου αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτωρ της ΣΚΑΣ ΔΠΘ, το απόγευμα της ίδιας μέρας.
 
Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, συνέχισε την ιδιαίτερη μνεία στο πρόσωπο του καθηγητή Μaltby αναφέροντας πως πρόκειται για έναν επιστήμονα που κατά τη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων κατάφερε να συνδυάσει μοναδικά την αφοσίωση στο αντικείμενό του, με στοιχεία δασκάλου που οφείλουν να διέπουν κάθε καθηγητή μέσα από μιάν εκπαιδευτική οπτική που μόνο ένας πολίτης του κόσμου θα μπορούσε να έχει. Η παρουσία του δε στο συνέδριο, επιβεβαιώνει την αξία αυτής της ακαδημαϊκής εκδήλωσης.
 
Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβαν ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Θεμάτων κ. Δημήτριος Πολιτειάδης και η Πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας κ. Μαρία Τζιάτζη- Παπαγιάννη, οι οποίοι απηύθυναν χαιρετισμούς, ευχόμενοι επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου.

 

Οι εισηγητές της πρώτης συνεδρίας για το λατινικό θέατρο

 
Ακολούθησε η πρώτη συνεδρία με θέμα «Λατινική γλώσσα: από το μοτίβο των «speaking stones» στη θεατρική σκηνή»,  με πρόεδρο τον Ομότιμο Καθηγητή του ΑΠΘ, κ. Στρατή Κυριακίδη. Στην ίδια ενότητα, ο κ. Peter Kruschwitz, από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης, αναφέρθηκε στον ονομαστικό ντετερμινισμό  στις επιγραφές των λατινικών στίχων, ενώ η κ. Χρυσάνθη Δημητρίου, από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Πανεπιστήμιο Κύπρου, η έρευνα της οποίας επικεντρώνεται στο Ρωμαϊκό Δράμα αναφέρθηκε στους σκλάβους στο έργο του Τερέντιου. Κατά τον επίλογο της πρώτης συνεδρίας,  ο κ. Αντρέας Γαβριελάτος, από το Ινστιτούτο Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Reading,ανέδειξε πτυχές  της σχέσης του σατιρικού ποιητή Πέρσιου με τις κωμωδίες του Πλαύτου και του Τερέντιου.
 

Ο ανεξάντλητος πλούτος του ποιητικού έργου του Τίβουλλου

 
Ακολούθησαν οι εργασίες της δεύτερης συνεδρίας, με πρόεδρο τον επίκουρο καθηγητή κ. Γιάννη Ντεληγιάννη, η οποία ήταν αφιερωμένη στους «κομψούς στίχους» του ερωτικού και πολύ δημοφιλούς στην εποχή του, Τίβουλλου. Σε αυτή συμμετείχαν, η κ. Εmma Stafford, από το Πανεπιστήμιο του Leeds,  ο τιμώμενος καθηγητής κ. Robert Maltby,ο οποίος παρουσίασε τα πρόσωπα του Λύγδαμου και της Νεαίρας στο έργο του Τίβουλλου, με τον Γιώργο Παρασκευιώτη, από το ΔΠΘ,  να αναλύει το θέμα των δακρύων στο έργο του Τίβουλλου.

 

Οβιδιακές ετυμολογίες

 
Αμέσως μετά ακολούθησε η ενότητα με βασικό αντικείμενο τις Οβιδιακές ετυμολογίες και πρόεδρο την κ. Emma Stanford.Τα θέματα στην ενότητα αυτή εισηγήθηκαν η κ. Ελένη Περάκη- Κυριακίδου, από το ΑΠΘ, και ο Ανδρέας Μιχαλόπουλος, αδερφός του επικεφαλής της διοργάνωσης του συνεδρίου Χάρη Μιχαλόπουλου και σπουδαίος ο ίδιος Λατινιστής στο ΕΚΠΑ.
 

Μεγάλο το ενδιαφέρον για την παρακολούθηση του Συνεδρίου

 
Αναφορικά με τις εγγραφές παρακολούθησης του Συνεδρίου περίπου 150 ήταν όσοι δήλωσαν συμμετοχή και ενεγράφησαν στις σχετικές λίστες που συγκρότησε η Οργανωτική Επιτροπή, δηλώνοντας τη μεγάλη αποδοχή του Συνεδρίου αλλά και συνείδηση της τιμής που περιποιεί στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης η παρουσία εδώ του κ. Robert Maltby.

Σημειώνεται ότι οι εργασίες του Συνεδρίου συνεχίζονται σήμερα στον ίδιο χώρο. Μετά το πέρας των εργασιών του, θα ακολουθήσει  συναυλία με τον μουσικό Χρήστο Χατζόπουλο στον χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής.
 
Τέλος, επιλέγοντας, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι γι' αυτό το ιδιαίτερα σημαντικό στον τομέα της επιστήμης της Λατινικής Φιλολογίας Συνέδριο τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής που εργάστηκαν για την υλοποίησή του, εκτός του επικεφαλής κ. Χάρη Μιχαλόπουλου, είναι ο επίκουρος καθηγητής του ΔΠΘ κ. Γιάννης Ντεληγιάννης, η επίκουρη καθηγήτρια Αννα Μαστρογιάννη, καθώς και η υποψήφια διδακτόρισσα του τμήματος κ. Αρτεμις Αρχοντογεώργη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.