Το «Εργαστηριο Λαογραφιας και Κοινωνικης Ανθρωπολογιας» του ΤΙΕ στην Κωνσταντινουπολη

Το γειτονικό «Εμείς» και «Άλλοι» της λαϊκής τέχνης στο επίκεντρο της ημερίδας

Στην Κωνσταντινούπολη βρέθηκε το «Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας» του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ συνδιοργανώνοντας την Επιστημονική Ημερίδα «Ελληνοτουρκικοί Πολιτισμικοί Διάλογοι» με το γενικό προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη.

Δεύτερη κατά σειρά ημερίδα

Ο Καθηγητής Λαογραφίας και Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ, μίλησε στον  «ΠτΘ»  για την ημερίδα, σημειώνοντας πως πρόκειται για τη δεύτερη κατά σειρά ημερίδα συνδιοργάνωσης με το «Instabul Universitesi», δηλαδή το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης. «Είναι η δεύτερη διοργάνωση των λεγόμενων ελληνοτουρκικών πολιτισμικών διαλόγων» όπως εξήγησε ο κ. Βαρβούνης δίνοντας με αυτή τη φράση το στίγμα και τη φιλοσοφία που διέπει τις εν λόγω διοργανώσεις.

Τα αντικείμενα συζήτησης

Κατόπιν, αναφέρθηκε στα θέματα που αναπτύχθηκαν κατά την ημερίδα που όπως εξήγησε ήταν ο εντοπισμός κοινών στοιχείων που υπάρχουν στην λαϊκή τέχνη, στα έθιμα και στις τελετουργίες μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού λαϊκού πολιτισμού και πώς απεικονίζονται οι Έλληνες στην τουρκική και αντίστοιχα οι Τούρκοι στην ελληνική λογοτεχνία, εκτιμώντας ως μικρές τις απεικονισματικές διαφορές και αποδίδοντας το γεγονός σε διάφορους παράγοντες. «Οι τρόποι με τους οποίους απεικονίζονται δεν διαφέρουν και παράλληλα ποικίλουν», αναφερόμενος σε ενδεικτικά παραδείγματα όπως αυτά της «αναπαραγωγής στερεοτύπων» αλλά και της «συμπάθειας προς τους πρόσφυγες εξαιτίας της ανταλλαγής πληθυσμών. Ειδική αναφορά, όπως ανέφερε ο καθηγητής, έγινε στους Τουρκογιαννιώτες, τους κατοίκους της περιοχής των Ιωαννίνων που εξισλαμίστηκαν.

Με επιτυχία στέφθηκε η ημερίδα

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή ήταν μεγάλη και μάλιστα τίμησε την ημερίδα με την παρουσία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο οποίος και την παρακολούθησε ολόκληρη.

Κλείνοντας ο κ. Βαρβούνης, χαρακτήρισε «πάρα πολύ επιτυχημένη» την ημερίδα που -μεταξύ άλλων-«πέτυχε πλήρως τους στόχους της και τους επιστημονικούς αλλά και την προβολή των θεμάτων», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ερχόμενη χρονιά και την επανάληψη της συνεργασίας με ενδεχόμενη  αρωγή του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.