Αυτονομο οργανισμο για το παρεμποριο ζητουν τα Επιμελητηρια

Στην γενική Συνέλευση της ΚΕΕΕ ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Αντώνης Γραβάνης

Ζητήματα που απασχολούν σήμερα την ελληνική οικονομία, την επιχειρηματικότητα και την επιμελητηριακή κοινότητα και οι λύσεις που πρέπει να προωθηθούν συζητήθηκαν αναλυτικά κατά τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε στις 1 και 2 Νοεμβρίου για πρώτη φορά στα Χανιά, στην οποία συμμετείχε και ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Αντώνης Γραβάνης.
 
Στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΕ συμμετείχαν με ομιλίες και παρεμβάσεις ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Νίκος Παπαθανάσης, η πρώην υπουργός και βουλευτής Χανίων, κ. Ντόρα Μπακογιάννη, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ο δήμαρχος Χανίων, κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, κ. Νίκος Καλογερής, ο αντιπεριφερειάρχης στους τομείς Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου, Καινοτομίας, Κοινωνικής Οικονομίας, κ. Αντώνης Παπαδεράκης, εκπρόσωποι των 59 επιμελητηρίων της χώρας και πολλοί ακόμα εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας της χώρας.
 
Η συνεδρίαση έγινε με την ηγεσία του Επιμελητηριακού κόσμου να εκφράζει ικανοποίηση για τον γεγονός ότι ψηφίστηκαν πρόσφατα οι φοροελαφρύνσεις, τις οποίες η αγορά και τα Επιμελητήρια ζητούσαν εδώ και πολύ καιρό, ενώ θεωρείται πως η μείωση του συντελεστή φορολογίας κερδών για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24%, η μείωση του συντελεστή στα μερίσματα από το 10% στο 5%, αλλά και η αναστολή του ΦΠΑ σε όλες τις οικοδομικές άδειες από το 2006 και μετά, είναι μέτρα που θα βελτιώσουν σημαντικά το κλίμα στην αγορά, κάτι που περιμένουν να ενισχυθεί και από την ψήφιση του νέου Αναπτυξιακού Νόμου.

Χρειάζεται μεγαλύτερο βάρος στις επιχειρήσεις

Όπως σημείωσε ο κ. Γραβάνης, τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν ήταν το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, το παρεμπόριο καθώς και το μέλλον της επιχειρηματικότητας, ενώ αναφέρθηκαν και στο μέλλον των Επιμελητηρίων και τις αλλαγές στην επιμελητηριακή νομοθεσία, που ζητούν εδώ και καιρό τα επιμελητήρια.
 
Έτσι, με δεδομένο ότι το Αναπτυξιακό νομοσχέδιο κινείται ήδη προς τη σωστή κατεύθυνση, «ζητήσαμενα δοθεί μεγαλύτερο βάρος στις πολύ μικρές, μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν και την ραχοκοκκαλιά της οικονομίας μας».

Ανάγκη για αυτόνομο οργανισμό για το παρεμπόριο

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για το παρεμπόριο, όπου αναπτύχθηκαν από την πλευρά της Κυβέρνησης οι κινήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα.
 
Οι εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων τόνισαν από την πλευρά τους την ανάγκη για τη δημιουργία ενός αυτόνομου οργανισμού που θα ελέγχει το παρεμπόριο, θα έχει δικό του εξοπλισμό και προσωπικό, καθώς και εισαγγελέα που θα ασχολείται με το αντικείμενο.
 
Θα πρέπει όμως να δοθεί μεγάλη σημασία και στις εισόδους της χώρας, σημείωσε ο κ. Γραβάνης, όπου θα πρέπει να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι ώστε να «κόβεται» από αυτές η παράνομη εισαγωγή πάσης φύσεως προϊόντων.

Ανάγκη διαφύλαξης του αυτοδιοίκητου των Επιμελητηρίων

Τέλος όσο αφορά την επιμελητηριακή νομοθεσία, σημείωσε πως θα πρέπει να γίνουν αλλαγές που αφορούν τις εσωτερικές διαδικασίες των επιμελητηρίων, ώστε να μπορέσουν να κινηθούν καλύτερα και προς το μέλλον.
 
Βέβαια ήδη έχουν γίνει σημαντικά βήματα, όπως το ΓΕΜΗ, το οποίο έχουν αναγνωρίσει και τα Επιμελητήρια, που έχουν αναλάβει και την διαχείρισή του.
 
Μάλιστα ο κ. Γραβάνης σημείωσε πως πλέον η Ελλάδα είναι πρώτη στο χρόνο για να ανοίξει κάποιος μια νέα επιχείρηση, με την πολύ καλή λειτουργία του ΓΕΜΗ.
 
Τέλος επισήμαναν πως θα πρέπει να μείνει σταθερός ο ρόλος των Επιμελητηρίων ως συμβούλων του κράτους και να συνεχίσει ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών τους αλλά και να διαφυλαχθεί το αυτοδιοίκητό τους.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.