Ξεναγηση στο κτημα ΑΛΦΑ – Αμυνταιο Μακεδονιας

Το οινοποιείο της Μακεδονίας που βάζει τους Ελληνικούς αμπελώνες στον οινικό χάρτη του πλανήτη

Φθινόπωρο, εποχή τρύγου. Η στιγμή που ο αμπελουργός με μεγάλη χαρά συλλέγει τα σταφύλια του που με αγάπη και προσοχή φρόντισε.  Σύμφωνα με μεγάλους οινοπαραγωγούς «το κρασί γίνεται στο αμπέλι» και η στιγμή του τρύγου είναι η σημαντικότερη απόφαση που πρέπει να πάρει ο παραγωγός και θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την έκβαση των κόπων της χρονιάς.
 
Η κατάλληλη εποχή λοιπόν για μία επίσκεψη σε ένα οινοποιείο είναι τώρα. Και η επιλογή μας φέτος είναι ένα από τα σημαντικότερα οινοποιεία στην χώρα μας το Κτήμα «ΑΛΦΑ».


 
Το Κτήμα ΑΛΦΑ βρίσκεται στην περιοχή Αμυνταίου Φλώρινας, στο βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδας. Ιδρύθηκε το 1997 από τον έμπειρο αμπελουργό Μάκη Μαυρίδη και τον χημικό-οινολόγο Άγγελο Ιατρίδη, ο οποίος έχοντας δραστηριοποιηθεί σε πολλά μέρη της Ελλάδας επέλεξε τον Αμύνταιο για να δημιουργήσει το δικό του κρασί.
 
Το οινοποιείο εντυπωσιακό από την πρώτη ματιά. Αρχικά ένα πολύχρωμο προαύλιο, με αρωματικά φυτά και λουλούδια, το οποίο πλαισιώνει ένα άρτιο αρχιτεκτονικά κτήριο. Η είσοδος του κτηρίου επιβλητική και η υποδοχή από τους εργαζόμενους στο κτήμα φιλόξενη.

 
Η ξενάγησή μας ξεκίνησε με μία γευστική δοκιμή των φιαλών του κτήματος. Τα κρασιά σε μας γνωστά, με μία ευχάριστη εξαίρεση. Δύο φιάλες με τίτλο “ΑΧΙΟΝ” που διατίθενται μόνο στο εξωτερικό. Ένα ξινόμαυρο , αλλά και ένα ξινόμαυρο με Syrah. Αποτελούν αμφότερα μία προσπάθειά της εταιρείας να προωθήσουν την ελληνική ποικιλία σταφυλιού στο εξωτερικό. Εάν κρίνω από το αποτέλεσμα της δοκιμής μας θα το καταφέρουν.
 
Συνεχίσαμε τη βόλτα μας στις ανοξείδωτες δεξαμενές, τον πρώτο σταθμό οινοποίησης ενός κρασιού. Στην συνέχεια κατεβήκαμε ένα όροφο κάτω από το επίπεδο της θάλασσας για να δούμε περίπου 1200 δρύινα βαρέλια, όπου ωριμάζει το κρασί παίρνοντας τα ιδιαίτερα του χαρακτηριστικά. Εντυπωσιακός χώρος, με σταθερή θερμοκρασία και υγρασία, χαμηλό φωτισμό με όμορφους διαδρόμους για εύκολη πρόσβαση και στο τελευταίο βαρέλι.
 
Ένα επίπεδο πιο κάτω βρίσκεται το κελάρι παλαίωσης. Εντυπωσιακά κελιά με κάθε κρασί που έχει παραχθεί από το κτήμα σε φιάλες magnum, αλλά και δεκάδες χιλιάδες έτοιμα κρασιά που περιμένουν την ετικέτα τους, ώστε να βγούνε στην αγορά και να φτάσουν στο τραπέζι μας.

 
Ο ενιαίος ιδιόκτητος αμπελώνας του Κτήματος ΑΛΦΑ βρίσκεται στην καρδιά της ζώνης του Αμυνταίου, στη θέση «Αμπέλια» της Βεγόρας, σε υψόμετρο 620-710 μέτρα και η έκτασή του αγγίζει τα 1.800 στρέμματα. Ο κρύος χειμώνας με αρκετές βροχές και χιονοπτώσεις εξασφαλίζει στα αμπέλια την απαραίτητη υγρασία για να ανταπεξέλθουν στο σχετικά ξηρό καλοκαίρι.
 
Οι δύο λίμνες εκατέρωθεν του, συμβάλλουν καθοριστικά στην ηπιότητα του κλίματος, η οποία ευνοεί την καλλιέργεια ελληνικών και ξενικών ποικιλιών οιναμπέλου.

 
Ο αμπελώνας του Κτήματος ΑΛΦΑ παρουσιάζει την παρακάτω ποικιλιακή σύνθεση: Ξινόμαυρο, Μαυροδάφνη, Syrah, Merlot, Pinot Noir, Tannat, Montepulciano, NegroAmaro, Barbera, Μαλαγουζιά, Sauvigon Blanc, Chardonnay & Gewürztraminer.
 
Εμείς θα δώσουμε συγχαρητήρια στους ανθρώπους του κτήματος για την προσπάθεια αυτή που πραγματικά λάμπει στους Ελληνικούς αμπελώνας βάζοντας την Ελλάδα με σταθερά βήματα στον οινικό χάρτη του πλανήτη .
 
Προτείνω σε όλους σας, εάν βρεθείτε στην περιοχή αυτή της Μακεδονίας, να το διαπιστώσετε και μόνοι σας!
 

*Ο Γεώργιος Αϋφαντής είναι Sommelier και ιδιοκτήτης του Μαρμελάδα Wine Bar

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.