Τον «Σασμο» του Σπυρου Πετρουλακη γνωρισαν οι φιλοι της αναγνωσης στην Κομοτηνη

Σε μια νύχτα που πάντρεψε τη παράδοση, τη λογοτεχνία και τη μουσική

Πιστός στο ραντεβού του με τους αναγνώστες, ο Σπύρος Πετρουλάκης βρέθηκε στην Κομοτηνή και συγκεκριμένα στη «Λέσχη Κομοτηναίων» την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, για να παρουσιάσει το νέο του βιβλίο με τίτλο «Σασμός».
 
Με την αρωγή του Συλλόγου Κρητών Ν.Ροδόπης «Ο Ψηλορείτης» και τη συνεργασία των Βιβλιοχαρτοπωλείων «Βαφειάδης» αλλά και των  Εκδόσεων «ΜΙΝΩΑΣ», η παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο μιας νύχτας που πάντρεψε τη παράδοση, τη λογοτεχνία και τη μουσική.
 

 Ρακή και πεντοζάλι για το καλωσόρισμα

 
Πριν από την έναρξη της παρουσίασης, ο συγγραφέας φρόντισε να μυήσει τους καλεσμένους του στην κρητική παράδοση, προσφέροντας το «διάφανο μυρωδάτο νέκταρ» της κρητικής γης, γνωστό και ως ρακή, ενώ στη συνέχεια, μέλη του συλλόγου Κρητών χόρεψαν ένα σύντομο πεντοζάλι. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Γιάννης Γιαννακάκης απηύθηνε χαιρετισμό, ενώ η Χρυσούλα Κυρατζόγλου διάβασε αποσπάσματα του βιβλίου.
 

Με μουσική από την Κρήτη ντύθηκε η εκδήλωση

 
Ακόμη, την εκδήλωση πλαισίωσαν μουσικά η συγγραφέας/μουσικός Λεύκη Σαραντίνου στο κλαρινέτο, ο Βασίλης Βαφειάδης στην κιθάρα και ο συγγραφέας στο ούτι  με τραγούδια από την Κρήτη, κάνοντας το πλήθος των φίλων της ανάγνωσης που παρευρέθηκαν να οικειοποιηθεί  όλο και περισσότερο το περιεχόμενο του βιβλίου και τις καταβολές του συγγραφέα.
«Βαθιά κοινωνικό και συναισθηματικό βιβλίο»
 
Ο κ. Πετρουλάκης μιλώντας στον «ΠτΘ», ανέφερε πως ο«Σασμός», είναι ένα βιβλίο το οποίο αναφέρεται σε μια βεντέτα. «Ο σασμός ως  αντίδοτο της βεντέτας, σημαίνει ισιάζω,  φέρνω δηλαδή τα πράγματα σε μια σειρά. Έτσι λοιπόν και αυτός που κάνει τον σασμό, προκαλεί την ειρήνη ανάμεσα στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές που έχουν δημιουργήσει αυτή τη βεντέτα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πετρουλάκης. Αναφερόμενος στο περιεχόμενο του βιβλίου, συμπλήρωσε πως δεν πραγματεύεται μόνο μια βεντέτα, αλλά πως «είναι ένα βαθιά κοινωνικό και συναισθηματικό  βιβλίο, το οποίο αναφέρεται στη σύγχρονη κοινωνία όχι μόνο της Κρήτης αλλά και της Ελλάδας, στη δοτικότητα των ανθρώπων αλλά και στην αξία της συγχώρεσης».
 
Πηγή έμπνευσης του συγγραφέα, αποτέλεσε η ιστορία της οικογένειάς του που έφυγε από τα χωριά της στην Κρήτη, διωκόμενη από μια βεντέτα. Κατόπιν, ένα συγκλονιστικό ρεπορτάζ που διάβασε σε μια εφημερίδα του 1987.
 

«Αγαπώ την Κομοτηνή»

 
Τέλος, ερωτηθείς για τη σχέση του με την Κομοτηνή, τόνισε πως αγαπά την πόλη γιατί έχει αρκετούς φίλους και αναγνώστες τους οποίους δεν γνωρίζει και πως η παρουσίαση είναι μια καλή ευκαιρία να συστηθούν. Να γνωρίσουν τον άνθρωπο Πετρουλάκη, τον συγγραφέα που κρύβεται πίσω από τα βιβλία που αγαπούν.
 
Έπειτα από το πέρας της εκδήλωσης, ο συγγραφέας συνομίλησε με το κοινό και υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου του.
 

Περί του συγγραφέα

 
Ο Σπύρος Πετρουλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα. Έζησε στο Ρέθυμνο και στα Χανιά, από τα οποία κατάγεται. Ασχολείται με τη μουσική επαγγελματικά, παίζοντας ούτι, τραγουδώντας, γράφοντας μουσικές και στίχους για εκείνον και όλο τον κόσμο. Έχει συμμετάσχει σε παραστάσεις και συναυλίες σε όλη την Ελλάδα. Παράλληλα είναι ραδιοφωνικός παραγωγός στο Δίκτυο fm 91,5 στα Χανιά. Τις καλύτερες ώρες του τις περνάει παίζοντας με τα παιδιά του, την Ειρήνη εννέα ετών που τον διαβεβαιώνει ότι «εγώ θα βαριόμουν να διαβάσω τόσο μεγάλο βιβλίο», και τον Κωνσταντίνο, επτάχρονο κυνηγό δεινοσαύρων και άλλων μοχθηρών δράκων. Γράφει και αφηγείται παραμύθια πειράζοντας τον κόσμο. Ανακατεύει τα πράγματα και είναι αυτός που βάζει τους ψύλλους στα άχυρα. Είναι προπονητής και Πανελληνιονίκης στο Taekwondo, όπου κατέχει 6 Dan. Έχει ασχοληθεί με τη φωτογραφία, την αναρρίχηση και τις καταδύσεις. Το πρώτο του CD με συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών είναι στα σκαριά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.