Απολογισμος δρασης των πρωτων μηνων απο τον Δημητρη Χαριτου

Τις παρεμβάσεις του για τα ζητήματα της περιοχής τους πρώτους μήνες της θητείας του έκανε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης

Θα συνεχίσει τις επαφές και τις δράσεις με τους φορείς αλλά και τους πολίτες, με παρεμβάσεις στη βουλή για όλα τα θέματα

 
Τις πρωτοβουλίες και τα αποτελέσματα των επαφών του τους πρώτους μήνες της θητείας του ως βουλευτής Ροδόπης με τον ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου ο κ. Δημήτρης Χαρίτου, εγκαινιάζοντας μια προσπάθεια συνεχούς επικοινωνίας με τους πολίτες.
 
Ο κ. Χαρίτου, όπως δεσμεύτηκε, θα κάνει τακτικές ενημερώσεις, έχοντας την πεποίθηση ότι συμβάλλει στην αναβάθμιση του πολιτικού συστήματος οι πρωτοβουλίες ενός πολιτικού να τίθενται στην κρίση των πολιτών.
 
Όπως σημείωσε, «προτεραιότητά μου είναι να βρίσκομαι κοντά στις ανάγκες, τα προβλήματα και τα αιτήματα των ανθρώπων, γι’ αυτό και ξεκίνησα έναν κύκλο επαφών με δημάρχους, εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργανώσεων, επαγγελματικών ομάδων και συλλόγων» από τις οποίες προέκυψαν ζητήματα, για τα οποία ανέλαβε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες
 
Ανάμεσα σε αυτές είναι θέματα υποδομών, όπως η γέφυρα Κομψάτου και τα διόδια της Μέστης, αλλά και αγροτικά ζητήματα όπως η αποζημίωση των πληγέντων από την κακοκαιρία του Ιουλίου, αλλά και η προστασία των κτηνοτρόφων από τις αθέμιτες πρακτικές στις τιμές του γάλακτος.
 
Επίσης ανέδειξε το θέμα της πλήρωσης θέσεων αναπληρωτών στα σχολεία της Ροδόπης αλλά και την επέκταση των σχολικών γευμάτων στο Δήμο Μαρώνειας Σαπών, καθώς και κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις τόσο για το θέμα του χρυσού, όσο και για το θέμα του εορτασμού των 100 ετών από την ενσωμάτωση της περιοχής στον εθνικό κορμό.
 
Ο κ. Χαρίτου χαρακτήρισε αρνητικές τις εξελίξεις τόσο όσο αφορά το εσωτερικό και την πορεία της νέας κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και στο εξωτερικό, εκφράζοντας την άποψη πως η κυβέρνηση ακολουθεί πολιτική κατευνασμού στο θέμα της Συρίας, όπου πιστεύει πως η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να επιβάλλει κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, ώστε να επανέλθει η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή, ενώ θεωρεί αρνητικό και το γεγονός ότι δεν προχωρούν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ.
 
Τέλος μίλησε για την μεγάλη καμπάνια για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, που ξεκινά αυτές τις ημέρες, ενώ όσο αφορά το θέμα της εκλογής του Προέδρου ανέφερε ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει βάλει τέλος στην φιλολογία για το θέμα.
 

Προβλήματα στις υποδομές

 
Όσο αφορά τα μεγάλα ζητήματα υποδομών της περιοχής μας, σημείωσε πως κατέθεσε, μετά από επαφές με τοπικούς φορείς, ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή με θέμα την άμεση αποκατάσταση της γέφυρας Κομψάτου στον Ίασμο της ΠΕ Ροδόπης, καθώς συμπληρώθηκαν δύο και πλέον χρόνια από την κατάρρευση της.
 
Όμως υπάρχουν ακόμα πολλά ζητήματα υποδομών που υπονομεύουν την περιοχή μας, όπως το θέμα της κατασκευής των πλευρικών διοδίων στον κόμβο της Μέστης, η αδικαιολόγητη καθυστέρηση στο άνοιγμα του οποίου προκαλεί αρνητικές συνέπειες στην οικονομική και κοινωνική ζωή των κατοίκων, επαγγελματιών της ευρύτερης περιοχής Μαρωνείας-Σαπών και εγείρει έντονες διαμαρτυρίες.
 

Ανάγκη άμεσης στήριξης για τις ζημιές στις καλλιέργειες

 
Παρεμβάσεις πραγματοποίησε ο βουλευτής και για τα αγροτικά θέματα, αναλαμβάνοντας «δράση» ήδη από τις πρώτες μέρες της εκλογής του, μετά την χαλαζόπτωση που έπληξε φέτος το καλοκαίρι τη Ροδόπη και τις ζημιές που προκάλεσε σε δυναμικές καλλιέργειες, όπως το βαμβάκι.
 
Σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των αγροτών αναδείχθηκε το αίτημα έγκαιρης καταβολής των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ ή καταβολής ενός τμήματος αυτών ως προκαταβολή σε όσους υπέστησαν ολική καταστροφή, την ώρα που η κατάρρευση των τιμών του σύσπορου βάμβακος, επιδεινώνει το εισόδημα των αγροτών και κατά συνέπεια πλήττει την τοπική οικονομία, για αυτό και πρόθεσή του είναι τις επόμενες μέρες να καταθέσει ερώτηση στη Βουλή για το τεράστιο θέμα των αποζημιώσεων και της στήριξης τους.
 
Ήδη έχει ενημερώσει την διοίκηση του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Αθήνα, για την ανάγκη στενής συνεργασίας τους προκειμένου να καταβληθεί απρόσκοπτα η συνδεδεμένη ενίσχυση βάμβακος, ενώ κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη, για την προστασία των κτηνοτρόφων ΑΜ-Θ από τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στις πωλήσεις γάλακτος.
 

Πολλαπλά τα ζητήματα της παιδείας

 
Στις συναντήσεις του με εκπαιδευτικούς, αναδείχτηκε το θέμα της κάλυψης των σημαντικών κενών που παρουσιάστηκαν σε βασικές ειδικότητες εκπαιδευτικών και στις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης, ενώ έχει ζητήσει απαντήσει στη Βουλή από την Υπουργό Παιδείας για τη δημιουργία παραρτήματος Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στον Ίασμο της Π.Ε. Ροδόπης και για την ένταξη σχολικών μονάδων του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών της Π.Ε. Ροδόπης στο πρόγραμμα «Σχολικά γεύματα».
 

Στην Μόνιμη Ειδική Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής ο χρυσός

 
Ειδική μνεία έκανε στο θέμα του χρυσού, για τον οποίο η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσωπικά άνοιξαν πρόσφατα ξανά το θέμα της επέκτασης της εξόρυξης και στη Θράκη και διαπραγματεύονται, ερήμην της τοπικής κοινωνίας, με την Eldorado Gold.
 
Η θέση του ενάντια στην εξορυκτική δραστηριότητα είναι γνωστή και διαχρονική, και την επαναδιατύπωσε στις πρόσφατες συναντήσεις των φορέων της περιοχής, ενώ θεωρεί πως σε όσους η κοινωνία ανέθεσε θέσεις ευθύνης έχουν υποχρέωση να πάρουν σαφή και καθαρή θέση για ένα μεγάλο ζήτημα όπως τον χρυσό και όχι να το αποφεύγουν συστηματικά.
 
Από την μεριά του ζήτησε και έγινε δεκτό στην Μόνιμη Ειδική Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, στην οποία συμμετέχει, να αποτελέσει η εξορυκτική δραστηριότητα στη Θράκη θέμα ημερήσιας διάταξης σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις και να κληθούν οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και των κοινωνικών φορέων, για να εκφράσουν την κατηγορηματική αντίθεσή τους.
 

Αναστοχασμός στα 100 χρόνια

 
Ο κ. Χαρίτου αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία να καταθέσει πρόταση με τη μορφή ερώτησης στον υπουργό Εσωτερικών και άλλους τέσσερις υπουργούς για την συμπλήρωση, το 2020, των 100 ετών από την ενσωμάτωση της Θράκης στην ελληνική επικράτεια. Επιδίωξή του είναι να γιορταστεί το ιστορικό γεγονός σε όλη την ελληνική επικράτεια, να πάρει το ουσιαστικό περιεχόμενο που αναλογεί σε αυτή τη μεγάλη επέτειο, και να αποτελέσει ευκαιρία αναστοχασμού της μακράς διαδρομής των 100 ετών, για όσα επιτεύχθηκαν σε αυτή την περιοχή και για τα ελλείμματα που χρειάζεται να αντιμετωπίσουν.
 
Για αυτό και πρότεινε την συγκρότηση μίας διακομματικής επιτροπής, που θεωρεί πως μπορεί να συμβάλλει στην επίτευξη όλων.
 

Η ενημέρωση η ασπίδα της 4ης Νομικής

 
Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από την Πάτρα για το θέμα της ίδρυσης Τέταρτης Νομικής αν ξαναγίνει ο ΣΥΡΙΖΑ Κυβέρνηση, ανέφερε πως θεωρεί ότι υπάρχει μονομερής ενημέρωση για το ζήτημα της 4ης Νομικής.
 
Πέρα από την ακαδημαϊκή διάσταση, σημείωσε, πρέπει να δούμε τι συμβολίζει η Νομική και το ΔΠΘ για την περιοχή, τόσο ιστορικά όσο και προοπτικά για την ανάπτυξή της.
 
Ο ίδιος έχει κάνει ξεκάθαρη στο παρελθόν την αντίθεσή του στην ίδρυση της 4ης Νομικής, και εξέφρασε την ελπίδα ότι το επόμενο διάστημα θα γίνει μια προσπάθεια ανάδειξης τουτι σημαίνει το θέμα αυτό για τη Νομική και το Δημοκρίτειο.
  

Ανησυχητικά τα πρώτα δείγματα της κυβέρνησης

 
Ο κ. Χαρίτου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου δεν παρέλειψε να κάνει και κριτική στην Κυβέρνηση της ΝΔ γιατί πιστεύει πως σύμφωνα με τα δείγματα που έχουν υπάρξει μέχρι τώρα, θα υλοποιήσει, πατώντας σε ό,τι κατακτήθηκε την προηγούμενη περίοδο, ένα σχέδιο ανάπτυξης σε λάθος κατεύθυνση, που βασίζεται στην κατεδάφιση των δικαιωμάτων της εργασίας, στην καταστροφή του περιβάλλοντος, στην εφαρμογή φοροελαφρύνσεων για τα πολύ μεγάλα συμφέροντα, σε πολιτικές εκχώρησης τμημάτων του δημοσίου στα ιδιωτικά συμφέροντα, σχέδιο που δεν είναι νέο, αλλά είναι αυτό που οδήγησε την χώρα στην κρίση.
 
Εκτίμησε δε πως οι υψηλές προσδοκίες που δημιούργησε η Νέα Δημοκρατία, φαίνεται ότι αρχίζουν να εξανεμίζονται στη σκέψη των ανθρώπων.
 
Αναφέρθηκε όμως και σε δύο πολύ σημαντικά διεθνή ζητήματα, με πρώτο την εισβολή της Τουρκίας σε ένα κυρίαρχο κράτος, με το πράσινο φως από τον Τραμπ, την ανοχή της Ρωσίας και την χαλαρή φωνή αντίδρασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Κατηγόρησε δε την Ελληνική Κυβέρνηση για αφωνία, ακολουθώντας πολιτική κατευνασμού. Τόνισε δε πως η διεθνή κοινότητα οφείλει να επιβάλλει διεθνείς κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, ώστε να επανέλθει η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή.
 
Η δήλωση του κυβερνητικού εκπρόσωπου για λεπτή ισορροπία ανάμεσα σε προσφυγικό, επέμβαση στη Συρία και καταπάτηση της ΑΟΖ Κύπρου, πιστεύει ότι αποτελεί έναν κυνικό συμψηφισμό, δηλαδή ότι κάνουν εκπτώσεις στα ζητήματα που αφορούν στο διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα, προκειμένου να μην έχουν ροές μεταναστών.
 
Την ίδια ώρα θεωρεί αρνητική εξέλιξη την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην σεβαστεί την δέσμευσή της για ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στους κόλπους της, γιατί η αναξιοπιστία της Ε.Ε. και η ανευθυνότητα των Ευρωπαίων ηγετών υπονομεύει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, σε μία περίοδο που εμφανίζουν άνοδο οι ευρωσκεπτικιστές.
 
Την ίδια ώρα η ελληνική κυβέρνηση αντί να είναι πρωταγωνιστής στα Βαλκάνια, κινείται σε ρόλο κομπάρσου που παρακολουθεί άβουλα τις εξελίξεις, σημείωσε, αναρωτώμενος «είναι δυνατόν η Ελλάδα να μην έχει άποψη και ρόλο στις αποφάσεις για τη γειτονιά της;».
 

Κάλεσμα εγγραφής στο ΣΥΡΙΖΑ

 
Τέλος ο κ. Χαρίτου αναφέρθηκε και στην μεγάλη καμπάνια που έχει ξεκινήσει για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία ηγείται ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας, για την εγγραφή νέων μελών, και μέσω της ηλεκτρικής εγγραφής, που θα οδηγήσει στο 3ο διεθνές ανοιχτό συνέδριο.
 
«Στόχος μας είναι να διαμορφωθεί ένα σύγχρονο, ανοιχτό, δημοκρατικό, προοδευτικό κόμμα της Αριστεράς» ανέφερε, στο οποίο έχουν θέση αριστεροί ριζοσπάστες, σοσιαλιστές, οικολόγοι, όλοι όσοι δέχονται τις αξίες και την πορεία της Αριστεράς.
Για αυτό και απεύθυνε κάλεσμα, απλώνοντας το χέρι σε όλους εκείνους τους πολίτες που στήριξαν όλο το προηγούμενο διάστημα και σήμερα μοχθούν για τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα στην κοινωνία, καλώντας τους να πάρουν μέρος, με την ένταξή τους, στη μεγάλη προσπάθεια για την ανασυγκρότηση του κόμματος, ώστε να είναι έτοιμος την επόμενη μέρα να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.
 
Όσο για το θέμα της εκλογής προέδρου που ανακινήθηκε αλλά και την ανάδειξη των κομματικών οργάνων, σημείωσε ότι υπάρχουν πολλοί που θέλουν να ενταχθούν στο ΣΥΡΙΖΑ, και να πάρουν το κόμμα στα χέρια τους.
 
Η εκλογή των οργάνων και του Προέδρου θα συζητηθεί στο δρόμο για το 3ο Συνέδριο, όμως ο ίδιος πιστεύει πως τουλάχιστον για το ζήτημα της εκλογής του προέδρου από τη βάση, που άνοιξε στην διάσταση ότι μια τέτοια διαδικασία θα έδινε τη δυνατότητα να ενταχθούν χιλιάδες μέλη στο ΣΥΡΙΖΑ, δεν έγινε συντεταγμένα.
 
Έτσι θεωρεί πως ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έχει ξεκαθαρίσει το ζήτημα, ότι δεν χρειάζεται ο ίδιος να επιβεβαιώσει την ηγετική του θέση και στο κόμμα και στην κοινωνία, για αυτό και το έκλεισε στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή.«Είναι ένα θέμα που προφανώς αυτή τη στιγμή δεν έχει αντικείμενο συζήτησης, όταν προφανώς ο ίδιος ο Τσίπρας το έχει κλείσει» κατέληξε.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.