O Τζοκερ, οι δυναμεις της αγορας και οι ανηλικοι

Την ευκαιρία να ανοίξουμε ακόμα μια πολιτισμική μάχη έδωσε η ταινία Τζόκερ, που προβάλλεται αυτές τις μέρες στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες, όταν μετά από αναφορές υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού, η αστυνομία έσπευσε σε δύο κινηματογράφους για να απομακρύνει ανήλικους από την αίθουσα, δεδομένου ότι η ταινία είναι κατάλληλη για άνω των 18 ετών.
 
Αυτή την ομολογουμένως ιδιαίτερα ασυνήθιστη δράση, που, όπως είναι φυσικό προκάλεσε αντιδράσεις, οι οποίες, όμως, όπως πλέον συνηθίζεται στην εποχή μας, προκάλεσαν άλλες αντιδράσεις, ανάγοντας το θέμα σε ζήτημα ζωής και θανάτου, ελευθερίας και σκλαβιάς, όπως γίνεται συνήθως, για μερικές μέρες, για να καταλαγιάσει αμέσως μετά.
 
Πάντως εμείς, θέλοντας να δούμε λίγο πιο ψύχραιμα το πράγματα, ας σταθούμε σε δύο σημεία: Στην εποχή του streaming, όταν ο οποιοσδήποτε χωρίς περιορισμούς μπορεί να δει οτιδήποτε στο διαδίκτυο, το να προσπαθούμε να επιβάλλουμε περιορισμούς στο τι θα δουν οι ανήλικοι, είναι απλά άσκηση ματαιότητας.
 
Το μόνο που μπορούμε να καταφέρουμε, ιδίως αν μιλάμε για εφήβους, είναι να δουν την ταινία όχι στον κινηματογράφο, αλλά στο σπίτι τους από τον υπολογιστή τους μερικούς μήνες αργότερα.
 
Το δεύτερο όμως, και πιο ενδιαφέρον, θεωρούμε πως είναι αυτό που δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Μάριος Κωστάκης, ότι η καταγγελία για την πολύκροτη υπόθεση έγινε από ανταγωνιστική εταιρεία διανομής.
 
Τελικά λοιπόν δεν φταίει ο πουριτανισμός, αλλά ο καπιταλισμός…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.