Την Αρχαια Ζωνη γνωρισε η Ροδοπη

Τα αποτελέσματα της πολυετούς ανασκαφικής έρευνας στην αρχαία πόλη της Θράκης παρουσίασε η κ. Πολυξένη Τσατσοπούλου

Στην Ζώνη, την αξιοσημείωτη πόλη-φορέα της Σαμοθρακικής ελληνικότητας που αποκαλύφθηκε κοντά στα όρια των ΠΕ Ροδόπης και Έβρου ταξίδεψε το απόγευμα της Παρασκευής 18 Οκτωβρίου όσους βρέθηκαν στην αίθουσα του Ιδρύματος Παπανικολάου η κ. Πολυξένη Τσατσοπούλου, επίτιμη έφορος αρχαιοτήτων και πρώην προϊσταμένη της εφορείας αρχαιοτήτων Έβρου.
 
Η κ. Τσατσοπούλου, η οποία επί 35 χρόνια δούλεψε σκληρά και μεθοδικά, μελετώντας έναν χώρο που έδινε διαρκώς ευρήματα, που έκρυβε εκπλήξεις και συγκινήσεις, τόσο για την ίδια όσο και για τους συνεργάτες της.
 
Με την ομιλία αυτή, σημείωσε, έχει την ευκαιρία να ενημερώσει το κοινό της πόλης της Κομοτηνής για τα αποτελέσματα της ανασκαφικής έρευνας στον σημαντικό αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ζώνης, και το ρόλο που έπαιξε η πόλη αυτή, χάρη στην κομβική της θέση, στην εξέλιξη της ιστορίας της ευρύτερης περιοχής.
 
Παράλληλα έκανε αναφορά στην προσπάθεια και τους τρόπους που επέλεξαν, για την καλύτερη δυνατή ανάδειξη και αξιοποίηση του αρχαιολογικού χώρου, ώστε να φτάσει να είναι σήμερα, ένας ιδιαίτερα ενδιαφέρων προορισμός για το κοινό και τους επισκέπτες.
 
Άλλωστε ένα από τους βασικούς στόχους ήταν ο αρχαιολογικός χώρος να είναι εύκολα κατανοητός από το ευρύτερο κοινό, γιατί οι ειδικοί θα τον καταλάβουν ούτως ή άλλως, και το στοίχημά τους ήταν ο μη μυημένος επισκέπτης.
 
«Στοίχημα» που φαίνεται πως κερδήθηκε καθώς όπως υπογράμμισε η κ. Τσατσοπούλου, επικαλούμενη τους παλιούς της συνεργάτες, που συνεχίζουν να είναι στη Ζώνη και έχουν αναλάβει τα ηνία, ο κόσμος συνεχίζει να πηγαίνει, με το ενδιαφέρον να παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
 
Τόνισε δε πως ενδιαφέρον δεν έχει μόνο ο αρχαιολογικός χώρος που έχει αναδειχθεί, αλλά και η ευρύτερη περιοχή, όμως για το τι θα γίνει παίζει σημαντικό ρόλο και η στόχευση αλλά και ο οικονομικός παράγοντας, δηλαδή πόσα χρήματα διατίθενται από την πολιτεία.
 
Το βασικό ωστόσο, επέμεινε η κ. Τσατσοπούλου, είναι έστω και οι χώροι που έχουν αποκαλυφθεί, να παραμένουν καθαροί, επισκέψιμοι, να μπορούν να συντηρούνται και να είναι κατανοητοί. Αν διασφαλιστούν αυτά, όλα τα υπόλοιπα, έρχονται πιο εύκολα εκτίμησε η ίδια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.