Προκλησεις και προοπτικες για τους νεους Δικηγορους

Στην πρώτη εκδήλωση της ΠΑΣΠ Νομικής Κομοτηνής για το νέο ακαδημαϊκό έτος

Τις σύγχρονες όψεις του Νομικού Επαγγέλματος γνώρισαν οι φοιτητές της Νομικής Κομοτηνής που βρέθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής 18 Οκτωβρίου στην εκδήλωση της ΠΑΣΠ Νομικής ΔΠΘ.
 
Ανοίγοντας το ακαδημαϊκό έτος, μίλησαν τόσο για την σημερινή κατάσταση, όσο και για το τι διαβλέπουν να γίνεται τα επόμενα χρόνια, η κ. Λευκή Κιοσσέ – Παυλίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια Εργατικού Δικαίου ΔΠΘ, Δικηγόρος, Συνήγορος του Φοιτητή, η κ. Κλεοπάτρα Στογιαννίδου, Συμβολαιογράφος, η κ. Μαρία Γκαμπράνη, Δικηγόρος και υποψήφια Διδάκτορας Νομικής και ο κ. Γεώργιος Κυμπαρίδης, Δικηγόρος Παρ' Αρείω Πάγω, τ. Πρόεδρος ΔΣΡ.
 
Αυτή ήταν η πρώτη τους ακαδημαϊκή εκδήλωση για τη νέα χρονιά, σημείωσε ο υπεύθυνος της προσφάτως επανιδρυθείσας ΠΑΣΠ Νομικής Κομοτηνής, κ. Ευάγγελος Ντάλας, με στόχο να δοθούν απαντήσεις από αξιόλογους νομικούς που έχουν διανύσει μια μεγάλη πορεία και έχουν προσφέρει πολλά στην επιστήμη τους, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα των πτυχών του νομικού επαγγέλματος.
 
«Είμαστε χαρούμενοι που ο φοιτητικός κόσμος αγκαλιάζει αυτές τις εκδηλώσεις, συμμετέχει ενεργά σε αυτές και μας δίνει το κίνητρο να συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο και την ίδια πίστη για τη συνέχεια» ανέφερε, για αυτό και στοχεύουν να διοργανώσουν παρόμοιες εκδηλώσεις νομικού περιεχομένου, που θα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα από την νομική επιστήμη και διάφορα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα.
 

Προκλήσεις φέρνει και στο Νομικό επάγγελμα η Τεχνητή Νοημοσύνη

 
Για την προοπτική του Νομικού Επαγγέλματος, εστιάζοντας κυρίως στις συγκρούσεις που αναμένει να υπάρξουν στο άμεσο μέλλον, μίλησε η κ Λευκή Κιοσσέ – Παυλίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια Εργατικού Δικαίου ΔΠΘ, Δικηγόρος, Συνήγορος του Φοιτητή.
 
Ειδική μνεία έκανε στην Τεχνητή Νοημοσύνη, η οποία είναι προ των πυλών, και αναμένεται να επηρεάσει το Δικηγορικό Επάγγελμα, όπως και τους Μηχανικούς και τους Λογιστές.
 
Όμως θεωρεί πως όσο και αν αναπτυχθεί, αν οι δικηγόροι του μέλλοντος έχουν συνεχή επιμόρφωση, χαρακτηριστικά ευπρέπειας και συνεχούς μάθησης, δεν κινδυνεύουν.
 
Επιπλέον ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους φοιτητές για τον θεσμό του Συνηγόρου του Φοιτητή, που μπορούν να απευθυνθούν, τι να καταγγείλουν και πώς θα βοηθηθούν.
 

Προκλήσεις και ευθύνη στο επάγγελμα του Συμβολαιογράφου

 
Το αντικείμενο του Συμβολαιογράφου είναι αρκετά παρεξηγημένο, σημείωσε από την πλευρά της η κ. Κλεοπάτρα Στογιαννίδου, Συμβολαιογράφος, γιατί στην πραγματικότητά έχει πολλές προκλήσεις, ευθύνη, αλλά και όμορφες στιγμές που μπορεί να μην γνωρίζει ο κόσμος.
 
Σύμφωνα με την κ. Στογιαννίδου, η νέα εποχή που έρχεται επιφέρει πολλές προκλήσεις, γιατί η Συμβολαιογραφία, όπως πολλά πράγματα στην Ελλάδα, έπεται των εξελίξεων, και την εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, της τεχνητής νοημοσύνης και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ακόμα οι συμβολαιογράφοι κολλούν ένσημα και χτυπούν σφραγίδες στα έγγραφα.
 
Όμως ακόμα και με πιο αργούς ρυθμούς, προσπαθούν να εκσυγχρονιστούν και να ακολουθήσουν τα πράγματα. Άλλωστε, όπως ανέφερε, ζούμε σε μια μεταβατική περίοδο στη χώρα μας, με την κτηματογράφηση και τους δασικούς χάρτες.
 
Αυτή γίνεται σταδιακά και με πισωγυρίσματα, όμως όταν ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες, θα μπορούμε να μιλάμε για ένα νέο περιβάλλον, πιο ασφαλές για τις συναλλαγές, τον πολίτη και το ίδιο το κράτος.
 

Καινούριες και παλιές προκλήσεις για τους νέους Νομικούς


 
Ζητήματα που αφορούν κυρίως τους νέους Νομικούς, που τώρα ξεκινούν την πορεία τους στην Δικηγορία, ανέλυσε η κ. Μαρία Γκαμπράνη, Δικηγόρος και υποψήφια Διδάκτορας Νομικής.
 
Όπως εξήγησε η ομιλήτρια οι νέοι νομικοί, έχουν να αντιμετωπίσουν, πέρα των συνηθισμένων προκλήσεων και την μετά κρίσης περίοδο, που διανύουμε, με την προηγούμενη δεκαετία να έχει επηρεάσει και τη νομοθεσία, αλλά και την άσκηση του λειτουργήματος του Δικηγόρου.
 
Έτσι για παράδειγμα όσοι ασχολούνται με το αστικό δίκαιο, έχουν πλέον ένα μεγάλο τομέα, τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, που δημιουργήθηκε ουσιαστικά με την ψήφιση του Νόμου Κατσέλη το 2010.
 
Ο νέος δικηγόρος από την άλλη έχει να αντιμετωπίσει και τα ερεθίσματα από την ΕΕ, μιας και πολλές φορές είτε ψηφίζονται νόμοι για να εναρμονιστεί η νομοθεσία με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες είτε υιοθετούνται Ευρωπαϊκοί Κανονισμοί, κάτι που η ίδια θεωρεί θετικό.
 
Τέλος οι νέοι Κώδικες, με την αναμόρφωση αρχικά του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και στη συνέχεια με το νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και τον Ποινικό Κώδικα, αλλάζουν όχι απλά το πλαίσιο ποινής, αλλά όλη τη φιλοσοφία, κάτι που πρέπει να εμπεδώσει και να αφομοιώσει ο νέος Δικηγόρος, γιατί αναβαθμίζεται ο ρόλος του δικηγόρου.
 

Κράτος ασυδοσίας χωρίς τους δικηγόρους

 
Στα ζητήματα που αναφύονται σχετικά με το πόσο κοντά θα πρέπει να είναι ο κάθε δικηγόρος στην κοινωνία, αναφέρθηκε ο Δικηγόρος Παρ' Αρείω Πάγω και τ. Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Γιώργος Κυμπαρίδης.
 
Στάθηκε δε στον τρόπο με τον οποίο οι ίδιοι οι δικηγόροι μπορούν να συμβάλλουν ως σώμα ώστε η Δικαιοσύνη να έχει αφενός καλύτερους ρυθμούς στην απόδοσή της, αφετέρου να αποφεύγουν φαινόμενα που θίγουν συνταγματικά δικαιώματα και ευρύτερες κοινωνικές ομάδες.
 
«Αυτό που τελικά εκπροσωπεί ένας δικηγόρος, σήμερα σε μια οργανωμένη κοινωνία, είναι οι αντιστάσεις που θα πρέπει να έχει σε κάθε μορφή παραβίασης δικαιωμάτων» σημείωσε, γιατί αν υποθέσουμε πως υπάρχει μια κοινωνία και κράτος χωρίς δικηγόρους, οδηγούμαστε σε ένα καθεστώς ασυδοσίας.
 
Συνεπώς αυτό που αποτελεί ένα ποιοτικό κρίκο της αλυσίδας της Δημοκρατίας, είναι η ύπαρξη των δικηγόρων, που με το θεσμικό τους ρόλο μπορούν να παρεμβαίνουν.
 
Άλλωστε η ολομέλεια των Προέδρων των δικηγορικών συλλόγων έχει θεσμικά καταστεί σύμβουλος της πολιτείας, για αυτό και επιβάλλεται και είναι υποχρεωτική η παρέμβαση του δικηγορικού σώματος σε οποιοδήποτε ζήτημα αναφύεται και έχει κοινωνικό ενδιαφέρον.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.