Τα προβληματα στελεχωσης των τεχνικων υπηρεσιων του Δημου Αρριανων στη βουλη

Νομοθετική πρωτοβουλία για τη διευκόλυνση σύμπραξης με ιδιωτικά μελετητικά γραφεία πρότεινε ο Ι. Αχμετ

Για δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια και ανταποκρινόμενος άμεσα σε αίτημα του δήμου Αρριανών, ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ επανέρχεται στο ζήτημα της στελέχωσης της τεχνικής του υπηρεσίας καταθέτοντας αυτή την φορά Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών.

Η Επίκαιρη Ερώτηση μπήκε στην ημερήσια διάταξη και απαντήθηκε από τον υφυπουργό Εσωτερικών κ. Θεόδωρο Λιβάνιο την Πέμπτη 17-10-2019.
Η θέση του βουλευτή Ροδόπη όπως εκφράστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής είναι ότι :  

«Ο δήμος Αρριανών έως και σήμερα δεν διαθέτει στελεχωμένη Τεχνική Υπηρεσία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απρόσκοπτη και ορθολογική του λειτουργία.
Η εξέλιξη αυτή οδηγεί πλέον στην έγερση ζωτικής σημασίας λειτουργικών προβλημάτων στον δήμο Αρριανών, όπως είναι: α) αδυναμία σύστασης επιτροπών για την παραλαβή αφανών εργασιών και πρωτοκόλλων ζύγισης γεγονός που θα σημάνει κίνδυνο αναστολής ακόμα και για τα υπό υλοποίηση έργα β) αδυναμία σχεδιασμού και εκπόνησης μελετών για την κατασκευή νέων απαραίτητων έργων, γ) αδυναμία εκτέλεσης, ακόμα και εκείνων των έργων τα οποία ο δήμος με το υφιστάμενο τεχνικό προσωπικό έχει ήδη προβεί στην σύνταξη των απαιτούμενων μελετών και έχουν ενταχθεί σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.  

Μετά από ερωτήσεις που κατέθεσα στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία κατέστη φανερό ότι σήμερα πλέον ούτε ο Δήμος Κομοτηνής αλλά ούτε και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μπορούν να διαθέσουν το προσωπικό τους προς υποβοήθηση του έργου του ενός και μόνο υπαλλήλου της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου Αρριανών, αφού και οι δικές τους υπηρεσίες είναι επίσης δραματικά υποστελεχωμένες. 

Ζητούμε κ. Υπουργέ να δοθεί η δυνατότητα πρόσληψης ειδικευμένου προσωπικού στον δήμο Αρριανών με την άμεση κάλυψη μίας θέσης Π.Ε. Πολιτικού Μηχανικού, μιας θέσης Π.Ε. Αρχιτέκτονα, μίας θέσης Π.Ε. Τοπογράφου μηχανικού, μίας θέσης Π.Ε. Μηχανικού Περιβάλλοντος, μίας θέσης Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και μίας θέσης Τ.Ε Πολιτικών Μηχανικών». 

Ο κ. Ιλχάν Αχμέτ ζήτησε από την κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο να  υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία με ρύθμιση του δικαιώματος της υπογραφής σε εκείνους τους δήμους που δεν έχουν στελεχωμένη τεχνική υπηρεσία ώστε να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος και να μπορούν να εκπονούνται οι τεχνικές μελέτες για λογαριασμό των συγκεκριμένων δήμων από εξωτερικά μελετητικά γραφεία μέχρις ότου επιτευχθεί ο στόχος της επαρκούς και άρτιας επιστημονικής τους στελέχωσης.

Συγκεκριμένα, απαντώντας ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Θεόδωρος Λιβάνιος, παραδέχθηκε ότι το πρόβλημα υποστελέχωσης των τεχνικών υπηρεσιών αφορά σχεδόν όλους τους δήμους της χώρας με παρόμοιο μέγεθος με τον Δήμο Αρριανών για να δεσμευτεί ότι θα «εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα για να στελεχωθούν αυτές οι τεχνικές υπηρεσίες» είτε μέσω του Προγράμματος Κινητικότητας που θα ανοίξει τις επόμενος ημέρες, σύμφωνα με τον υφυπουργό, είτε μέσω νέων προσλήψεων.
 
Δευτερολογώντας ο βουλευτής Ροδόπης εξέφρασε τις επιφυλάξεις του ως προς τους τρόπους που προωθεί το υπουργείο για την επίλυση του προβλήματος για να καταθέσει την πρόταση «να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία με ρύθμιση στο δικαίωμα υπογραφής σε αυτούς τους δήμους που δεν έχουν τεχνική υπηρεσία να τίθεται από ιδιωτικά μελετητικά γραφεία που εκπονούν τη μελέτη» διευκρινίζοντας ταυτόχρονα πως «σαφέστατα ο έλεγχος όλης αυτής της διαδικασίας του έργου και μετά η παραλαβή, να γίνεται από δημόσια υπηρεσία, από την περιφέρεια».

Σε αυτό ο υφυπουργός απάντησε πως «είναι μία σκέψη, από αυτές που εξετάζουμε, να δούμε πώς μπορεί μελέτες οι οποίες εκπονούνται από εξωτερικά γραφεία να μπορέσουν να γίνονται και να εγκρίνονται ακόμη πιο εύκολα από τους δήμους, ώστε να γλιτώσουμε την παρουσία μηχανικού» για να καταλήξει λέγοντας πως «θα εξετάσουμε την πρόταση, για να δούμε πώς μπορεί και ο ιδιωτικός τομέας να διευκολύνει είτε σε τοπικό επίπεδο δήμων, είτε σε περιφερειακό επίπεδο».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.