Ενισχυση της περιφερειακης υπηρεσιας τουρισμου ΑΜΘ ζητα ο Μιχαλης Αμοιριδης

Ο π. Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και εν ενεργεία Περιφερειακός Σύμβουλος για την επίσκεψη του Χ. Θεοχάρη και την πολιτική της ΠΑΜ-Θ για την ανάδειξη του τουριστικού τους προϊόντος

«Τα 5.4 εκ. ευρώ για την τουριστική προβολή της ΑΜΘ θα έπρεπε να είναι μέρος στρατηγικού σχεδιασμού»

 
Αφορμώντας από την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Τουρισμού, κ. Χ. Θεοχάρη στην Κομοτηνή, την Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019, που μεταξύ άλλων παρευρέθηκε σε σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χρήστο Μέτιο και με φορείς της Τοπικής αυτοδιοίκησης και του Τουρισμού, ο κ. Μιχάλης Αμοιρίδης, Περιφερειακός Σύμβουλος με την παράταξη της Περιφερειακής Σύνθεσης από την ενότητα Ξάνθης και πρώην θεματικός αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού ΑΜΘ, ανήρτησε σχετικό σχόλιο όπου τόνισε ότι το Υπουργείο Τουρισμού πρέπει να διευθετήσει το πάγιο πρόβλημα της υποστελέχωσης της περιφερειακής υπηρεσίας τουρισμού.
 
Ο κ. Αμοιρίδης, μιλώντας στο ραδιόφωνο Παρατηρητής 94fm, ανέλυσε τις επείγουσες ενέργειες που πρέπει να προωθήσει ο Υπουργός Τουρισμού για την ενίσχυση της υπηρεσίας τουρισμού ΑΜΘ. Επιπρόσθετα εμβάθυνε στα θέματα τουριστικής ανάπτυξης της Σαμοθράκης και πρότεινε να μεριμνήσει η πολιτική ηγεσία για τους πληγέντες επιχειρηματίες του νησιού την περίοδο του δεκαπενταύγουστου, όπως ωφελούνται όσοι ζημιώθηκαν από την πτώχευση τηςThomasCook. Κατόπιν, δεν παρέλειψε να σχολιάσει την πρόθεση της περιφέρειας ΑΜΘ να διαθέσει 5,4 εκ. ευρώ για την προβολή και ανάδειξη των τουριστικών περιοχών της περιφέρειας, ένα υπέρογκο ποσό όπως δήλωσε το οποίο όμως θα πρέπει να «διοχετευτεί» σε άλλα μέσα προώθησης του τουριστικού προϊόντος της Περιφέρειας.
 

«Τουρισμός δεν είναι μόνο προβολή αλλά και παροχή τουριστικών υπηρεσιών»

 
Είναι πολύ σημαντικό το ότι ο Υπουργός Τουρισμού επισκέφθηκε την Θράκη, ουσιαστικά την Σαμοθράκη και την Κομοτηνή για να δει από κοντά κάποια προβλήματα, δήλωσε ο πρώην αντιπεριφερειάρχης τουρισμού. «Είναι δεδομένο ότι θα ακούστηκαν τα πάγια αιτήματα για αύξηση της προβολής της περιφέρειας μας , αλλά ο τουρισμός δεν είναι μόνο προβολή αλλά είναι και παροχή τουριστικών υπηρεσιών και το όργανο που τα εποπτεύει είναι το Υπουργείο και μέσα από τις περιφερειακές υπηρεσίες τουρισμού», συμπλήρωσε ο ίδιος.
 

Δύο μόνο υπάλληλοι για το σύνολο της Περιφέρειας

 
Εδώ και πάρα πολλά χρόνια η περιφερειακή υπηρεσία τουρισμού ΑΜΘ που λειτουργεί με έδρα την Κομοτηνή, εξαιτίας των συνταξιοδοτήσεων των παλαιών υπαλλήλων έχουν απομείνει μόνο δύο υπάλληλοι, οι οποίοι έχουν επωμισθεί όλη την ευθύνη για όλη την ΑΜΘ από τη Θάσο μέχρι την Σαμοθράκη και την Ορεστιάδα μέχρι το Νευροκόπι, ενημέρωσε ο κ. Αμοιρίδης. «Δύο άτομα όσο ικανά και αν είναι δεν μπορούν να φέρουν εις πέρας όλο το βάρος των απαιτήσεων» εξήγησε τονίζοντας ωστόσο πως το υπάρχον στελεχιακό δυναμικό της υπηρεσίαςείναι ικανότατο και μάλιστα αγωνίζονται πέραν του ωραρίου τους. Το Υπουργείο πρέπει εκτός των άλλων, σύμφωνα με τον ίδιο να δει πολύ σοβαρά την στελέχωση της περιφερειακής υπηρεσίας τουρισμού και να προκηρυχθούν θέσεις εργασίας για να βοηθήσουν το έργο της.
 

«Να καταθέτονται αιτήματα εφικτά και υλοποιήσιμα»

 
Όσον αφορά το προβλήματα της Σαμοθράκης, ο σύμβουλος της «Περιφερειακής Σύνθεσης» επεσήμανε ότι τα αιτήματα των τοπικών φορέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να είναι εφικτά και υλοποιήσιμα ούτως ώστε αυτά να μπορούν να ικανοποιηθούν. Σύμφωνα με τον ίδιο κάποια έργα τα οποία αιτούνται δεν μπορεί να τα ικανοποιήσει το Υπουργείο Τουρισμού, καθώς είναι ζητήματα τα οποία αφορούν την γενικότερη κυβέρνηση και την ίδια την περιφέρεια. Παρόλα αυτά οι επαγγελματίες οι οποίοι υπέστησαν μια τεράστια ζημιά την περίοδο του δεκαπενταύγουστου- ουσιαστικά την περίοδο που αποκτούν το μεγαλύτερο εισόδημα της χρονιάς- θα πρέπει να «αποζημιωθούν», καθώς μερικοί μπορεί να μην καταφέρουν ως το τέλος της χρονιάς.
 

«Να ωφεληθούν και οι επιχειρηματίες της Σαμοθράκης από τα μέτρα για όσους ζημιώθηκαν από την Thomas Cook»

 
Ένα ουσιαστικό μέτρο προς αυτή την κατεύθυνση βοήθειας των επιθημάτων που πρότεινε ο πρώην αντιπεριφερειάρχης τουρισμού για αυτούς που υπέστησαν ζημιά είναι να έχουν και αυτοί το ωφέλιμα των μέτρων για όσους ζημιώθηκαν από την πτώχευση της Thomas Cook. Οι επιχειρηματίες της Σαμοθράκης είναι αισθητά λιγότεροι σε αριθμό συγκριτικά με όσους ζημίωσε η Thomas Cook, συνεπώς είναι ένα δίκαιο αίτημα, το οποίο μάλιστα ο ίδιος έθεσε και στην πρόσφατη συνεδρίαση του  Περιφερειακού Συμβουλίου.
 

«Το κεφάλαιο Σαμοθράκη πρέπει να βρει επιτέλους τον δρόμο του»

Συνολικά η Σαμοθράκη ένα μεγάλο κεφάλαιο που πραγματικά πρέπει να βρει τον δρόμο του, γιατί δεν τον έχει βρει ακόμη, υποστήριξε ο κ. Αμοιρίδης. Λείπουν έργα υποδομής τα οποία θα προσελκύσουν επισκέπτες, όχι μόνο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο αλλά και όλη την υπόλοιπη περίοδο. «Παλαιότερα είχαμε ως έργο στο πρόγραμμα μας με την πρώτη διοίκηση να δημιουργήσουμε δυο παραλίες στην Αλεξανδρούπολη και μια στη Σαμοθράκη, οι οποίες θα ήταναποτέλεσμα αντιδιαβρωτικών έργων γιατί υπάρχει πρόβλημα διάβρωσης στις ακτές των εν λόγω περιοχών», ενημέρωσε ο πρώην αντιπεριφεριάρχης. Έχει ξανασυζητηθεί το θέμα και με τον κ, Γλήνια και τον κ. Χατζηκωνσταντίνου με παράλληλη παρουσία του κ. Πέτροβιτς, αλλά δυστυχώς δεν προχώρησε.
 

«Η Σαμοθράκη θα μπορούσε να προσελκύσει τους λάτρεις του wind-surfing»

 
Αυτά τατρία έργα, τα οποία οικονομικά στοιχίζουν πολύ λίγο, θα μπορούσαν να προσθέσουν πολλά,διότι ιδίως στην περίπτωση της Σαμοθράκης αυτή η παραλία ήταν σε μέρος που μπορεί να προσελκύσει ανθρώπους που ασχολούνται με το wind-surfing, δήλωσε ο περιφερειακός σύμβουλος. Θα μπορούσε να δημιουργηθεί το έναυσμα να προσελκύσει επισκέπτες που ασχολούνται με αυτό το σπορ στη Σαμοθράκη, παρέχοντας εξειδικευμένο τουριστικό προϊόν. Άλλωστε διευκρίνισε ο ίδιος ότι είναι πάρα πολλοί οι Έλληνες και ξένοιλάτρεις της ιστιοσανίδαςπου δεν τους ενδιαφέρει αν υπάρχει ήλιος και ζέστη αλλά προτεραιότητα τους είναι ο αέρας, όπου υπάρχει σε εκείνο το σημείο.
 

«Να λειτουργήσει ξανά το καταδυτικό κέντρο»

 
Παράλληλα θαμπορούσε να αξιοποιηθεί ένας ακόμη τουριστικός πόρος του νησιού που είναι το καταδυτικό κέντρο το οποίο δεν λειτουργεί εδώ και χρόνια, σύμφωνα με τον κ. Αμοιρίδη. Δεν παρέχονται χρήματα για να αποκατασταθεί και να αποτελέσει και αυτό έναν θεματικό πόλο, επειδή ασχολούνται όλο τον χρόνο όσοι εμπλέκονται με τις καταδύσεις. «Παρόμοια έργα λοιπόν προτάσσει η Περιφερειακή Σύνθεση καιστόχος μας δεν είναι να κάνουμε μια στείρα αντιπολίτευση, αλλά μέσα από ιδέες και προτάσεις να μοχλεύσουμε την διοίκηση νακάνει το καλύτερο για την περιοχή μας», τόνισε ο ίδιος.
 

«Όσα χρήματα και να δαπανήσουν, αν δεν φέρουν ουσιαστικές λύσεις, οι τουρίστες θα συνεχίζουν να προσπερνάνε τον τόπο»

 
Ο πρώην αντιπεριφερειάρχης τουρισμού κατέθεσε την γνώμη του και για τον τρόπο που διαχειρίζεται η περιφερειακή διοίκηση χρηματικούς πόρους για την ανάδειξη τουριστικών περιοχών. 5.4 εκ. ευρώ είναι ένα θηριώδες ποσό, σύμφωνα με τον κ. Αμοιρίδη, το οποίο όταν συζητήθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο επί της προηγούμενης διοικήσεως, υπήρξε έντονη αντιπαράθεση. Τα χρήματα αυτά δεναποτελούν ακολούθημά στρατηγικού σχεδιασμού, τόνισε ο ίδιος, για να συμπληρώσει πως σπαταλούνταισε δράσεις, οι οποίες είναι παλιομοδίτικες, δεν έχουν μια καθαρή στόχευση και δεν ακολουθούν την σύγχρονη εποχή.
 

«Οι εκθέσεις είχαν σπουδαιότητα την προηγούμενη δεκαετία»

 
«Από τα 5.4 εκατομμύρια μαζί με το ΦΠΑ, τα 3 εκ. ευρώ θα πάνε σε εκθέσεις.Οι εκθέσεις είναι ένα χρήσιμο εργαλείο» εξήγησεεπισημαίνοντας όμως πως ανήκει ως λογική σε προηγούμενη δεκαετία. «Στην σύγχρονη εποχή άλλαξαν τα μέσα και οι τρόποι με τους οποίους οι τουριστικοί προορισμοί προσπαθούν να προσελκύσουν επισκέπτες. Αυτά σχετίζονται κυρίως με τα δίκτυα ενημέρωσης, όχι μόνο τα ηλεκτρονικά αλλά και τα έντυπα» τόνισε για να υπογραμμίσει πως «η διάχυση και τα περισσότερα χρήματα έπρεπε να κατευθυνθούν για διαφήμιση του τόπου και των ιδιαίτερων προϊόντων, κυρίως των γευστικών εδεσμάτων του σε Ελλάδα και εξωτερικό μέσα από αυτά τα δίκτυα».
 
«Τα 5.4 εκ. ευρώ μάλλον θα σπαταληθούν και δεν θα φέρουν τα αποτελέσματα που πρέπει» δήλωσε εξηγώντας πως «ο τουρισμός δεν είναι μια δραστηριότητα που μπορεί να σταθεί ως αυτόνομος τομέας και να τραβήξει κόσμο, αλλά πρέπει να συμπεριληφθεί σε όλες τις υπόλοιπες δομές που έχει ο κάθε τόπος». «Με αυτά τα δύσκολα εγχειρήματα εδώ και 3 χρόνια δεν έχει ασχοληθεί η περιφέρεια» υπογράμμισε για να καταλήξει λέγοντας πως « αν συνεχίσει να μην δείχνει ενδιαφέρον, όσα χρήματα και να δαπανηθούν δεν θα έχουν αποτέλεσμα και οι τουρίστες θα συνεχίζουν να μην δίνουν σημασία και να προσπερνούν την ευρύτερη περιοχή».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.