Χρηστος Μετιος: Η Θρακη εκτος της συζητησης για την μετεγκατασταση προσφυγων

Υπέρ της εξαίρεσης της Θράκης από τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης σύσσωμο το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ

Κώστας Κατσιμίγας, επικεφαλής «Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας»
«Η περιοχή  μας είναι μία προσφυγική περιοχή που ιστορικά έχει δεχθεί κύματα προσφύγων •ξέρει πολύ καλά επομένως τι θα πει πρόσφυγας και γι αυτό θα πρέπει να δούμε την ιστορία με ψυχραιμία»

 
Την υιοθέτηση του ψηφίσματος 13 πολιτιστικών – συνοικιακών συλλόγων της Καβάλας σε σχέση με το μεταναστευτικό – προσφυγικό αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην ειδική έκτακτη συνεδρίαση της 9ης Οκτωβρίου.
 
Σύμφωνοι με την εξαίρεση της  Θράκης από τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την εγκατάσταση προσφύγων ήταν και οι παρατάξεις «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία», «Λαϊκή Συσπείρωση» και «ΑΝΤΑΡΣΥΑ» ωστόσο δεν υπερψήφισαν το ψήφισμα για λόγους διαφωνίας ως προς το σκεπτικό της απόφασης. Συγκεκριμένα την υιοθέτηση του ψηφίσματος καταψήφισε η «Λαϊκή Συσπείρωση» και την «ΑΝΤΑΡΣΥΑ» με τους κ.κ. Δημήτρη Παπατολίδη και Θεόδωρο Περεντίδη να δηλώνουν την αντίθεσή τους στις κλειστές δομές  φιλοξενίας, αλλά και στην μη «καταπολέμηση» των αιτιών πρόκλησης του φαινομένου.
 
«Παρών» δήλωσε κατά την ψηφοφορία η «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» δια του επικεφαλής της κ. Κώστα Κατσιμίγα ο οποίος κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ξεκαθάρισε ότι η Θράκη θα πρέπει να εξαιρεθεί των όποιων σχεδιασμών της κυβέρνησης «ακόμα και για λόγους αναπτυξιακούς», επισημαίνοντας την πλήρη διαφωνία του και στις δομές κλειστού τύπου. «Δεν συμφωνούμε να γίνουν πουθενά άτυπες φυλακές ανθρώπων» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά για να υπενθυμίσει πως «η περιοχή  μας είναι μία προσφυγική περιοχή που ιστορικά έχει δεχθεί κύματα προσφύγων και την περίοδο της τουρκοκρατίας και μετά τον άτυχο πόλεμο της Μικρασίας το 1922. Ξέρει πολύ καλά επομένως τι θα πει πρόσφυγας και γι αυτό θα πρέπει να δούμε και την ιστορία με κάποια ψυχραιμία». «Αυτοί οι οποίοι βρίσκονται εδώ δεν είναι ντε καικαλά εισβολείς. Είναι πρόσφυγες, και μετανάστες ενδεχομένως, που μεταναστεύουν για κάποιον λόγο, γιατί εκεί που βρίσκονται δεν περνούν καλά γιατί κάποιοι ή κάποιες πολιτικές φροντίζουν γι ‘αυτό. Το θέμα είναι να μην ξεκινήσουν από τον τόπο τους και να υπάρξουν κίνητρα από τις μεγάλες δυνάμεις να αποτρέψουν αυτήν την μετακίνηση. Πράγμα το οποίο δεν συμβαίνει και έρχονται και εγκλωβίζονται στην χώρα μας σε κλειστά γκέτο» ανέφερε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας πως η Θράκη θα πρέπει να εξαιρεθεί καθώς «δεν έχουμε πολλά περιθώρια να  απορροφήσουμε αυτούς τους ανθρώπου».
 
Την πρόταση της υιοθέτησης του ψηφίσματος των Συλλόγων της Καβάλας κατέθεσε ο κ. Χριστόδουλος Τοψίδης ο οποίος τόνισε πως στην πρόσκληση ενδιαφέροντος που εξέδωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προς ξενοδόχους και ιδιοκτήτες καταλυμάτων τα οποία θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες, έναντι αντιτίμου, δεν  υπάρχει η εξαίρεση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και  Θράκης. Ο ίδιος σημείωσε πως η  Θράκη θα πρέπει να εξαιρεθεί πέραν όλων των υπολοίπων για την ανάγκη της συνέχειας των σχέσεων αρμονίας που όλα αυτά τα χρόνια ισχύουν, ενώ τάχθηκε υπέρ της αποτροπής δημιουργίας οποιασδήποτε μορφής φιλοξενίας στο σύνολο της ΠΑΜΘ.
 
«Στη σύσκεψη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν μίλησε για κλειστές ή άλλες δομές. Μίλησε μόνο για ξενοδοχεία και άλλους χώρους ενοικίασης που θα φιλοξενήσουν οικογένειες» ξεκαθάρισε παίρνοντας τον λόγο ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κ. Χρήστος Μέτιος ο οποίος δήλωσε ρητά πως «ούτε η Θράκη ούτε η Ανατολική Μακεδονία» βρίσκονται στο τραπέζι της συζήτησης από πλευράς  Υπουργείου.
 
«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη και λέει ότι η Θράκη δεν μπορεί να συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια» τόνισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι το πρόβλημα αναμένεται να οξυνθεί ακόμα περισσότερο γεγονός που θα οδηγήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ να επανέλθει στο ζήτημα και τότε θα εξευρεθούν οι απαραίτητες λύσεις.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.