Κλειστη παραμενει (και) η «πορτα» του Περιφερειακου Συμβουλιου για την επενδυση Χρυσου στην Θρακη

Ομόφωνο «όχι» μετά από μία τρίωρη συνεδρίαση

Παρουσία αυτοδιοικητικών, εκπροσώπων επιστημονικών φορέων, μελών της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης Έβρου κατά του χρυσού και πολιτών
 
Τρείς ώρες παρά κάτι λεπτά χρειάστηκε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην προχθεσινή έκτακτη συνεδρίαση που προκάλεσαν 22 περιφερειακοί σύμβουλοι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης,  για την έκδοση ψηφίσματος κατά του ενδεχόμενου εγκατάστασης στην περιοχή μας εταιρειών για εξόρυξη και απόληψη χρυσού.
 
Πρώτο θέμα της προχθεσινής συνεδρίασης ήταν η επικαιροποίηση του πρότερου ψηφίσματος του Περιφερειακού Συμβουλίου  ΑΜ-Θ με αφορμή την ανησυχία που έχουν προκαλέσει οι πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ, ενώ στην ημερήσια διάταξη του συμβουλίου εμπεριέχονταν επίσης το αίτημα για σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου στο νησί της Σαμοθράκης με θέμα τα προβλήματα που προκλήθηκαν σε πολίτες και επιχειρήσεις από τον ακτοπλοϊκό αποκλεισμό του νησιού, το ενδεχόμενο εγκατάστασης κεραίας στο Υψάριο Θάσου από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, η έκδοση ψηφίσματος σχετικά με το προσφυγικό μεταναστευτικό ζήτημα στην Περιφέρειά μας, η πρόταση για συγκρότηση επιτροπής οργάνωσης εκδηλώσεων και δράσεων για την συμπλήρωση 100 χρόνων από την ενσωμάτωση του μεγαλύτερου τμήματος της Θράκης στο Ελληνικό κράτος, σε συνεργασία με τους κατά τόπους Δήμους και τους πολιτιστικούς φορείς, καθώς και η έγκριση της παράτασης του ενιαίου ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων της Κομοτηνής με αφορμή την σημερινή Λευκή Νύχτα.
 
Με την έναρξη της συνεδρίασης και επί του πρώτου θέματος της ημερήσιας διάταξης τοποθετήθηκαν αρχικά οι επικεφαλής των παρατάξεων «Περιφερειακή Σύνθεση» και «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» κ.κ. Χριστόδουλος Τοψίδης και Κώστας Κατσιμίγας, οι οποίοι αμφότεροι ανέγνωσαν τις εισηγήσεις τους προκρίνοντας την ανάγκη επικαιροποίησης της αρνητικής στάσης του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜ-Θ κατά του ενδεχομένου της επένδυσης χρυσού στην περιοχή μας, με την υιοθέτηση και την  υπερψήφιση του πρόσφατου ψηφίσματος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Χρήστος Μέτιος: Λιτό και ξεκάθαρο «όχι» στον Χρυσό για λόγους οικονομικούς και περιβαλλοντολογικούς 

Σε ένα ήδη δυναμιτισμένο κλίμα τον λόγο έλαβε ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κ. Χρήστος Μέτιος ο οποίος επανέλαβε την αντίθεσή του στην συγκεκριμένη επένδυση αλλά και προς κάθε επένδυση που βλάπτει το περιβάλλον, προτείνοντας στο σώμα την υιοθέτηση ενός συντομότερου και πιο λιτού ψηφίσματος που θα δηλώνει την ξεκάθαρη αντίθεση του Περιφερειακού Συμβουλίου για λόγους «οικονομικούς και περιβαλλοντολογικούς» .

Δημήτρης Παπατολίδης: Ο Χρυσός είναι λαϊκός πλούτος

Σύμφωνος με την άποψη του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ εμφανίστηκε και ο κ. Δημήτρης Παπατολίδης από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» ο οποίος επανέλαβε τα  βασικά σημεία της τοποθέτησής της παράταξης όπως αυτή διατυπώθηκε και στην προηγούμενη συνεδρίαση του σώματος για να εκφράσει την ξεκάθαρη αντίθεσή του απέναντι στο ενδεχόμενο της εξόρυξης χρυσού, πρωτίστως όπως εξήγησε για λόγους περιβαλλοντολογικούς που έχουν αποδειχθεί από επιστημονικούς φορείς. Ο ίδιος επεσήμανε πως ακόμα και η μέθοδος ακαριαίας στίξης που έχει συζητηθεί παραμένει ένα ερωτηματικό καθότι δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε βιομηχανική κλίματα, για να υπογραμμίσει τέλος πως «πέρα όλων των υπολοίπων η αντίθεσή μας έγκειται και στην άποψή μας ότι ο χρυσός όπως και το πετρέλαιο, είναι λαϊκός πλούτος και δεν θα πρέπει να το πάρει κανένας μονοπωλιακός όμιλος και να τα χρησιμοποιεί προς όφελος του».

Θοδωρής Περεντίδης: Να διαφυλάξουμε την ευρεία κοινωνική άποψη

Από την στιγμή που υπάρχει τέτοιο κοινωνικό ενδιαφέρον η συζήτηση επί του θέματος θα πρέπει να γίνεται άπαξ και κάθε φορά, επεσήμανε ο επικεφαλής της «ΑΝΤΑΡΣΥΑ» Θοδωρής Περεντίδης ο οποίος τάχθηκε υπέρ της διαφύλαξης της ευρείας κοινωνικής άποψης που συνεπάγεται στην συνολική απόρριψη της επένδυσης . Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο παράδειγμα της Ιερισσού και στην «πρωτοπορία των ανθρώπων» που αγωνίζονται κατά της αντίστοιχης επένδυσης για να εκφράσει επίσης την ανησυχία του για την εξαγορά συνειδήσεων.
 
Την αντίθεσή του με το ενδεχόμενο της επένδυσης εξέφρασε και ο κ. Ανδρέας Καραγιώργης, επικεφαλής της παράταξης «Αδέσμευτη Αναπτυξιακή Ανασυγκρότηση» χαρακτηρίζοντας ωστόσο την συζήτηση εκ περισσούκαθώς όπως εξήγησε ουδείς περιφερειακός σύμβουλος δεν διαθέτει διαφορετική της καταδίκης της επένδυσης άποψη, αλλά και καθώς δεν υπάρχουν εξελίξεις. «Εφόσον μπαίνει το θέμα η παράταξή μας είναι κάθετα αντίθετη σε μία τέτοιου είδους επένδυση καθώς δεν μπορεί να προσφέρει παρά μόνο να καταστρέψει το περιβάλλον και τους ανθρώπους της περιοχής».
 
Υπέρ του σύντομου και περιεκτικού ψηφίσματος καθώς υπάρχει πλήρης συμφωνία τάχθηκε και ο κ. Κωστής Σιμιτσής ο οποίος σημείωσε ότι «στην ουσία εμμένουμε στις προηγούμενες αποφάσεις που έχουν ληφθεί πολλές φορές από το Περιφερειακό Συμβούλιο και επομένως σταθερά στις απόψεις μας».

Θεόδωρος Μουριάδης: Είμαστε μία Περιφέρεια• το πρόβλημα του ενός είναι πρόβλημα όλων

Μετά το τέλος των τοποθετήσεων των επικεφαλής των παρατάξεων τον λόγο έλαβαν οι δήμαρχοι Καβάλας και Κομοτηνής κ.κ. Θεόδωρος Μουριάδης και Γιάννης Γκαράνης. Ο κ. Μουριάδης επεσήμανε την ανάγκη συναίνεσης επισημαίνοντας το στοίχημα της περιφερειακής συνείδησης. «Είμαστε μία περιφέρεια και επομένως το πρόβλημα του ενός είναι πρόβλημα  όλων, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις αλλά και το περιβάλλον» όπως εξήγησε για να καταλήξει λέγοντας ότι «αν κάτι πρέπει να κληρονομήσουμε στα παιδιά μας είναι το περιβάλλον, που πρέπει να προστατεύσουμε ως κόρη οφθαλμού. Ο δήμος Καβάλας στέκεται αλληλέγγυος». 

Γιάννης Γκαράνης:  Απόφαση «ταφόπλακα» για τις εξορύξεις Χρυσού

Να εκδώσουν μία απόφαση «ταφόπλακα» για τις εξορύξεις κάλεσε το σώμα ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιαννης Γκαράνης τονίζοντας πως η παρουσία λοιπών αυτοδιοικητικών «δίνει μεγαλύτερη δύναμη στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ να αποφασίσει» κατά της επένδυσης.
 
Την επιστημονική τους γνώση και τα δεδομένα που παρουσιάζουν τις βλαπτικές τόσο για το περιβάλλον όσο και για τους πολίτες της περιοχής παρουσίασαν εκ νέου τόσο ο κ. Δημήτρης Λουρίκας, πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης όσο και ο κ. Τριαντάφυλλος Παπαδάκης, πρόεδρος του παραρτήματος Ροδόπης του ΓΕΩΤΕΕ Θράκης, ενώ την απόλυτη αντίθεση των δημοτών του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών μετέφερε και ο κ. Απόστολος Ιωάννου που τον εκπροσώπησε.

 

Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης – Έβρου κατά του Χρυσού: Οι εταιρείες θα συνεχίσουν να είναι εδώ αν δεν τους διώξουμε

Παρόντα καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος ήταν μέλη της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης – Έβρου κατά του Χρυσού την οποία εκπροσώπησε παίρνοντας τον λόγο η περιβαλλοντολόγος κ. Θεοδοσία Δραγουμάνη, η οποία επεσήμανε την ανάγκη «να θωρακίσουμε την Περιφέρειάς μας με στρατηγικές και ό,τιμπορεί να σταθεί εμπόδιο σε κάθε άνοιγμα πόρτας που επιχειρούν οι μεταλλευτικές εταιρείες στην περιοχή μας. Οι εταιρείες θα συνεχίσουν να είναι εδώ αν δεν τους διώξουμε» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Παντελής Καρακασίδης: Αυτό που αυτοί ονομάζουν ανάπτυξη για εμάς είναι καταστροφή

Επί του ζητήματος της επένδυσης του Χρυσού τοποθετήθηκε επίσης και ο κ.Παντελής Καρακασίδης, ως δημότης Κομοτηνής αλλά και μέλος του αναρχικού χώρου της περιοχής όπως εξήγησε ο ίδιος, οι συλλογικότητες του οποίου στέκονται αλληλέγγυοι  και στο πλευρό των κινημάτων κατά του Χρυσού τόσο στην Θράκη όσο και στην Χαλκιδική τα τελευταία 15 χρόνια. «Σήμερα το ότι όλοι διαφωνούν με το χρυσό είναι αρκετά θετικό, το ότι θεσμικά δίνεται ένα όχι στην εταιρεία είναι θετικό» δήλωσε ο ίδιος επισημαίνοντας ωστόσο πως το δυναμιτισμένο κλίμα που επικρατεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο και οι αψιμαχίες μεταξύ των συμβούλων αντιπολίτευσης και συμπολίτευσης λειτούργησε ανασταλτικά για τους πολίτες που έδωσαν το παρών στην συνεδρίαση και αποχώρησαν. Ο ίδιος υπογράμμισε την ανησυχία της «μετατροπής» των θεσμικών «όχι» σε «ναι» με μεθόδους καταστολής, χρησιμοποιώντας παραδείγματα της Χαλκιδικής για να καταλήξει στο ότι « το θεσμικό όχι δεν πρέπει να μας εφησυχάζει». «Αυτό που αυτοί ονομάζουν ανάπτυξη για μας είναι καταστροφή» κατέληξε.
 
Μετά το τέλος των τοποθετήσεων ακολούθησε ψηφοφορία επί ψηφίσματος που συνετάχθη κατά την συνεδρίασης το οποίο και εγκρίθηκε ομοφώνως από το σώμα.

Το ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜ-Θ

Το κείμενο του ψηφίσματος που εγκρίθηκε ομοφώνως είναι το εξής:

«Το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ σε έκτακτη συνεδρίασή του την 9η Οκτωβρίου 2019, αποφάσισε ομόφωνα την έκδοση του παρόντος ψηφίσματος κατά της επένδυσης των Χρυσωρυχείων και δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση τα παρακάτω.
 
Ομόφωνα λέμε ένα μεγάλο ΟΧΙ στην επένδυση εξόρυξης χρυσού για λόγους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς, ηθικούς και οικονομικούς.
 
Έχει ήδη κριθεί ότι οι συνέπειες για τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον και την ανάπτυξη της περιοχής μας από μια τέτοια “επένδυση” θα είναι τραγικές και διαχρονικές.
 
Θεωρούμε απαράδεκτο και έξω από κάθε συζήτηση κάθε αίτημα δημοψηφίσματος και οποιαδήποτε άλλη ενέργεια που έχει στόχο την υλοποίηση μιας τέτοιας επένδυσης.
 
Ο Χρυσός είναι ο πλούτος του λαού και δεν παραδίδεται σε κανέναν. Στηρίζουμε τον αγώνα της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης Έβρου ενάντια στα χρυσωρυχεία. Γνωστοποιούμε προς πάσα κατεύθυνση την ομόφωνη θέση και στάση μας
».
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.