Σε αμεσες παρεμβασεις για το παρεμποριο απο το Υπουργειο Αναπτυξης ελπιζει η ΟΕΒΕΣ Ροδοπης

Κλιμάκιο μελών της συναντήθηκε με στελέχη του Υπουργείου στην Αθήνα

Λύση «Τεργέστης» για να εξομαλυνθεί η ανισότητα των τιμών στα καύσιμα πρότειναν τα μέλη της ΟΕΒΕΣ

 
Δημιουργία 24ωρων κλιμακίων ελέγχου, ενίσχυση της αστυνόμευσης στον κάθετο άξονα της Νυμφαίας και τρόπους αντιμετώπισης του ζητήματος της διαφοράς των τιμών των καυσίμων με τη Βουλγαρία συζήτησε την Δευτέρα 7 Οκτωβρίου κλιμάκιο μελών του ΔΣ της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης με στελέχη του Υπουργείου Ανάπτυξης.
 
Το κλιμάκιο, αποτελούμενο από τον κ. Ανέστη Βαφειάδη, τον κ. Νικόλαο Ευκαρπίδη, τον κ. Αθανάσιο Δεμίρη, τον κ. Γρηγόρη Τζενετίδη και το μέλος του ΔΣ του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Μιχάλη Σαπουντζή συνάντησαν τον διευθυντή του γραφείου του Υπουργού κ. Γιάννη Θεοδωράτο και τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας  Καταναλωτή κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη.
 
Στη συνάντηση συζητήθηκαν διάφορες λύσεις που μπορούν να δοθούν για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου, που αποτελεί ένα από τα κυριότερα προβλήματα των επιχειρήσεων της περιοχής μας, με έμφαση στο παρεμπόριο από τη Βουλγαρία.

Λύσεις στο θέμα του παρεμπορίου

Όπως τόνισε ο κ. Βαφειάδης, το κύριο ζητούμενο για την περιοχή μας παραμένει, όπως είναι εδώ και μεγάλο διάστημα, το παρεμπόριο, για αυτό και κατέθεσαν τις δικές τους προτάσεις για την αντιμετώπισή του αλλά και βολιδοσκόπησαν τις προθέσεις της νέα Κυβέρνησης για το ζήτημα, ώστε μέσα από τη συνεργασία να πατάξουν το φαινόμενο στην περιοχή, ιδιαίτερα αυτό που προέρχεται από τη Βουλγαρία, που αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα.
 
Το έδαφος βέβαια είχε προετοιμαστεί από πριν, μιας και ήδη είχε μιλήσει με το γραφείο Εμπορίου και Ανάπτυξης της Περιφέρειας, ενώ είχε συζητήσει τα θέματα και με τα μέλη του επαγγελματικού κόσμου κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ.
 
Έτσι ζήτησαν τη δημιουργία κλιμακίων καθημερινών ελέγχων όχι για μερικές ώρες της ημέρας, όπως γίνεται τώρα, αλλά επί 24ωρο, κάτι που προϋποθέτει όμως και την στελεχιακή ενίσχυση των υπηρεσιών, αλλά και να ικανοποιηθεί το αίτημα των εμπλεκόμενων αρχών για τη δημιουργία σταθμού – οικίσκου στον κάθετο άξονα για την παροχή σύγχρονων μέσων ελέγχου από αυτές.
 
«Χρειάζεται πολιτική βούληση, γιατί κακά τα ψέματα, αν υπάρχει, όλα μπορούν να λυθούν σε αυτό τον τόπο» σημείωσε ο κ. Βαφειάδης, που τόνισε πως τα στελέχη του υπουργείου έδειξαν πως έχουν το παρεμπόριο ψηλά στην ατζέντα τους, θεωρώντας πως αποτελεί πληγή για την εθνική αλλά και τις τοπικές οικονομίες.

Πρόταση για ειδικές ζώνες καυσίμων στα πρότυπα της Τεργέστης

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν και στους τρόπους αντιμετώπισης του ζητήματος των τιμών καυσίμων στην περιοχή ώστε να καταπολεμηθεί ο άνισος ανταγωνισμός μεταξύ Ελλάδος – Βουλγαρίας, λόγω της μεγάλης διαφοράς στον ειδικό φόρο.
 
Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό στην περιοχή, πλήττοντας πολλά πρατήρια καυσίμων μετά το άνοιγμα του κάθετου άξονα, για αυτό και κατέθεσαν πρόταση, η οποία θεωρούν πως μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ΕΕ, ακολουθώντας το παράδειγμα της Τεργέστης της ιταλικής πόλης στα βορειοανατολικά της χώρας πολύ κοντά στα σύνορα με τη Σλοβενία.
 
Η γειτνίαση αυτή είχε δημιουργήσει θέματα λόγω της διαφοράς στην τιμή των καυσίμων, σημείωσε ο κ. Βαφειάδης, και έτσι εφαρμόστηκαν ειδικές ζώνες καυσίμων, με την Ιταλική Κυβέρνηση, σε συνεργασία με την ΕΕ, να έχει δημιουργήσει δύο ζώνες κατανάλωσης με ειδικό καθεστώς στις οποίες ο ειδικός φόρος κατανάλωσης επιστρέφεται στους κατοίκους που καταναλώνουν τα καύσιμα.
 
Τα μέλη της ΟΕΒΕΣ προχώρησαν σε αυτή την πρόταση γιατί αυτό που άκουγαν μονίμως από τους αξιωματούχους όλων των κυβερνήσεων είναι ότι δεν επιτρέπεται λόγω της ΕΕ, όμως έψαξαν, βρήκαν την πρόταση και προσπαθούν να πιέσουν για την εφαρμογή της, σε συνεργασία με τα επιμελητήρια της Ροδόπης.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.