H μυθιστορηματικη βιογραφια του Κωνσταντινου Καραθεοδωρη με την πεννα του Ε. Ιντζεμπελη παρουσιαζεται στην Αλεξανδρουπολη

Σήμερα στο Καφεβιβλιοπωλείο ΚΑΦΚΑ

Σήμερα, Δευτέρα 7 Οκτωβρίου και ώρα 7.30 μ.μ., στο καφεβιβλιοπωλείο ΚΑΦΚΑ (Εμπορίου 41) στην Αλεξανδρούπολη παρουσιάζεται η μυθιστορηματική βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, την οποία συνέγραψε ο Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μένανδρος.
 
Ο Κ. Καραθεοδωρή, με τεράστια συνεισφορά στα Μαθηματικά, τη Φυσική, τη Μηχανική και την Αρχαιολογία, υπήρξε θρυλική μορφή της νεοελληνική φυσικομαθηματικής διανόησης. Είναι ο μεγαλύτερος νεότερος Έλληνας Μαθηματικός, με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως και με καταγωγή από τη σπουδαία οικογένεια των Καραθεοδωρή, που προσέφεραν πολλά στη δημιουργία του νεοελληνικού κράτους.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή (1873-1950), με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη και τη Χίο, υπήρξε μαθηματικός επιστήμων διεθνούς φήμης, με έργο πολυσχιδές, εκτεταμένο στους τομείς των μαθηματικών, της φυσικής και της αρχαιολογίας, αλλά λίγοι άνθρωποι στη σύγχρονη Ελλάδα γνωρίζουν περισσότερα για τον βίο και το έργο του. Ακαδημαϊκός, καθηγητής σε περίφημα πανεπιστήμια της Γερμανίας και για μερικά χρόνια (1920-1923) στην Ελλάδα, άρχισε να γίνεται γνωστός στα ευρύτερα στρώματα από τη δεκαετία του 1990 και εξής. Σε αυτό συνέβαλε ασφαλώς η σύγχρονη έρευνα του έργου του, η επαναφορά του ονόματός του σε μαθηματικά συνέδρια, αλλά και η συγγραφή λογοτεχνικών και βιογραφικών βιβλίων για τη συναρπαστική ζωή του και το σπουδαίο έργο του. Όλα αυτά διεύρυναν τους ορίζοντες της γνώσης μας για την προσωπικότητα και το επιστημονικό έργο του Καραθεοδωρή και διαβάστηκαν με ενδιαφέρον από το αναγνωστικό κοινό, αλλά δεν ήταν μόνο αυτά που επανέφεραν το όνομά του στην επικαιρότητα. Παράλληλα με τα παραπάνω, η ελληνική τηλεόραση προσπάθησε –και σε μεγάλο βαθμό το πέτυχε– να παρουσιάσει άγνωστες πτυχές του βίου και του έργου του μεγάλου μαθηματικού. Την προσπάθεια εκείνη συνεπικούρησε και η Οικογένεια Καραθεοδωρή, με πρώτη τη θυγατέρα του Δέσποινα, που, εκτός από τις φωτογραφίες και τα προσωπικά αντικείμενα του πατέρα της, κατέθεσε και άμεσες, προσωπικές μαρτυρίες γι’ αυτόν (από τον πρόλογο της έκδοσης).

«Μέσω της πένας του ικανού συγγραφέα μαθαίνουμε άγνωστες πτυχές της ζωής της Οικογένειας Καραθεοδωρή, που έχουν σκοπό να μας γνωρίσουν την παράδοση, την ψυχολογία, τα κίνητρα και την προσφορά της Οικογένειας αυτής στην πατρίδα, αφού για πολλές δεκαετίες, ήδη από τα χρόνια της οθωμανικής αυτοκρατορίας διακρίθηκαν στην πολιτική και βοήθησαν το ελληνικό έθνος. Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, ωστόσο, υπήρξε ο μόνος απόγονος που δεν ασχολήθηκε με την πολιτική, αλλά με τα μαθηματικά, και κατόρθωσε να διακριθεί και να δημιουργήσει έργο τέτοιας εμβέλειας, ώστε να καταστεί διάσημος, ήδη από την εποχή του». (Κωνσταντίνος Δ. Μαλαφάντης, Καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Πρόεδρος της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος).

Ο συγγραφέας Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης

Ο Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης κατάγεται από τη Λέσβο και γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε τις επιστήμες της Παιδαγωγικής και της Θεολογίας. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Μπέρμιχαμ και μετεκπαιδεύτηκε στο Μόναχο. Εργάστηκε ως δάσκαλος στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση για μια τριακονταετία. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων και έχει δημοσιεύσει αρκετά διηγήματα, δοκίμια, ποιήματα, κριτικές βιβλίων και συνεντεύξεις με συγγραφείς σε διάφορα βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά. Διηγήματά του έχουν μεταφραστεί στα Αλβανικά, στα Γερμανικά και στα Ισπανικά. Από το 2002 ζει στο Μενίδι Αιτωλοακαρνανίας.

Info

Βιβλιοπαρουσίαση «Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή – Μυθιστορηματική βιογραφία» του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη

Χώρος: Καφεβιβλιοπωλείο ΚΑΦΚΑ (Εμπορίου 41), Αλεξανδρούπολη
Ημέρα: Δευτέρα 7 Οκτωβρίου

Ώρα: 7.30 μ.μ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.