Στον αποηχο της συναντησης του ΥΠΑΑΤ με την Διεπαγγελματικη Βαμβακος

Νίκος Κουρκούτας, μέλος της ΔΟΒ: «Είναι στο χέρι μας να κάνουμε ένα ποιοτικότερο βαμβάκι μέσα από συλλογικές δράσεις»

Την ανάγκη εντατικοποίησης των ελέγχων ώστε οι παραγωγοί να πληρώνονται σε δίκαιη τιμή για το βαμβάκι, υπογράμμισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης. Το πρωί της Δευτέρας 30 Σεπτεμβρίου, το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης του υπουργού Μάκη Βορίδη και του υφυπουργού Κώστα Σκρέκα, με τους εκπροσώπους της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος (ΔΟΒ), με αφορμή τη μεγάλη πτώση που έχουν σημειώσει φέτος έναντι της περυσινής χρονιάς οι τιμές στο βαμβάκι, γεγονός που έχει πιέσει σημαντικά το εισόδημα των παραγωγών.
 
Σύσσωμη η Διεπαγγελματική Οργάνωση παρευρέθηκε στην συνάντηση με την πολιτική ηγεσία. Ήταν μια πρώτη ευκαιρία να συζητηθούν όλα τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο, κάτω από το βάρος των πολύ χαμηλώντιμών. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Παρατηρητή ο κ. Νίκος Κουρκούτας, μέλος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, μετέφερε τι ειπώθηκε στην συνάντηση και τοποθετήθηκε πως είναι αναγκαίο να αναβαθμιστεί η ποιότητα του ελληνικού βαμβακιού για να σημειωθεί σταδιακή ανάπτυξη και επίλυση του ζητήματος. 
 
Θετική χαρακτήρισέ την συνάντηση, ο κ.Κουρκούτας, επειδή σε επίπεδο προθέσεων και ο κ. Βορίδης και κ. Σκρέκας έδειξαν ζωηρό ενδιαφέρον, και ήταν ενημερωμένοι για το θέμα.  Τέθηκαν πολλά μείζονα ζητήματα, όπως οι απαγορευτικά χαμηλές τιμές του βαμβακιού, το αυξημένο κόστος παραγωγής και  το θέμα της οικονομικής ρευστότητας που δεν υπάρχει στους αγρότες.

Να επιβληθεί η τιμή πόρτας για να λειτουργεί ο ανταγωνισμός καλύτερα

Οι τιμές πραγματικά είναι κάτω του κόστους, επεσήμανε ο κ.Κουρκούτας. Με αυτές τις τιμές όχι μόνο δεν μπορεί να σημειωθεί κέρδος, αλλά πιθανώς πολλοί παραγωγοί δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα του κόστους. Η τιμή πόρτας στο εκκοκκιστήριο είναι το πρώτο θέμα που τέθηκε στον υπουργό. Μάλιστα έχει βγει σχετική υπουργική απόφαση από πέρσι ακόμη, από τον κ. Κόκκαλη. Οι βαμβακοπαραγωγοί ζήτησαν εύλογα να εφαρμοστεί ο νόμος, δηλαδή το κάθε εκκοκκιστήριο να έχει αναρτημένες δύο τιμές. Μια διεθνή τιμή του ΟΠΕΚΕΠΕ και μία τιμή που παραλαμβάνει ο ιδιώτης εκκοκκιστής. Αυτή η διαφάνεια πρέπει να υπάρχει, διαφορετικά όποιος δεν βρει αυτές τις τιμές μπορεί να το καταγγείλει αυτό το γεγονός.
 
Η ΔΟΒ επέμεινε στη συνάντηση να βοηθήσει το Υπουργείο ώστε να τηρηθεί και να επιβληθεί η τιμή πόρτας, μέσω των ελεγκτικών μηχανισμών, για να λειτουργεί ο ανταγωνισμός καλύτερα. «Να βάλουν πλάτη και τα εκκοκκιστήρια για να σωθεί το προϊόν. Φέτος μπορεί να παίρνουν το βαμβάκι φθηνά αλλά του χρόνου ο κόσμος δεν θα σπείρει βαμβάκι», επεσήμανε ο κ.Κουρκούτας.

Οι προπωλήσεις βάμβακος είναι εργαλείο για τους παραγωγούς

Παράλληλα κατέθεσε και μια άλλη πρόταση προς διευκόλυνση των παραγωγών βάμβακος, η οποία είναι η εξής: αν κάποιος παράγωγος θεωρεί ότι η τιμή είναι χαμηλή, μπορεί σε συνεννόηση με τον εκκοκκιστή να κάνει μια σύμβαση, να πάρει έναντι και να ζητά αργότερα να αποπληρωθεί όταν θεωρηθεί η τιμή πιο ευνοϊκή για τον παραγωγό. Αυτή η δυνατότητα είναι ένα εργαλείοπου αποδίδει για τους παραγωγούς, όπως εξήγησε ο κ. Κουρκούτας. Είναι οι λεγόμενες προπωλήσεις βάμβακος, μέσω δεικτών του χρηματιστήριου. Βέβαια δεν είναι απόλυτο ότι όποιος το κάνει θα κερδίσει, αλλά ως επί το πλείστον βγαίνει κερδισμένος, γιατί οι πιο φθηνές τιμές του βαμβακιού συνδέονται κατά κανόνα με «ανοικοκύρευτα χωράφια», διευκρίνισε ο ίδιος.

Το κόστος παραγωγής τριπλασιάζεται χωρίς να υπάρχει υγιής μορφή δανεισμού

Μιλώντας γενικότερα για την κατάσταση της βαμβακοκαλλιέργειας στην χώρα μας ο κ. Κουρκούτας επεσήμανε πως τα τελευταία 25 χρονιά οι βαμβακοπαραγωγοί έχουν κέρδος ένα συγκεκριμένο ποσό που είναι σταθερό. Από την άλλη όμως το κόστος παραγωγής έχει διπλασιαστεί και πάει να τριπλασιαστεί, σε σύγκριση με εκείνο πριν από 25 χρονιά. Όλο αυτό δημιουργεί μια οικονομική ασφυξία και έναν προβληματισμό για το μέλλον. Μάλιστα επικρατεί φόβος για το ότι μακροπρόθεσμα οι καλλιέργειες θα καταστούν μη βιώσιμες, ιδίως στις περιοχές της Ροδόπης και του Έβρου, όπου οι αποδώσεις είναι χαμηλές και τα κέρδη πολύ λίγα. Παράλληλα δεν υφίσταται πια μια υγιής μορφή οικονομικής ρευστότητας στους αγρότες, μέσω της οποίας θα μπορούν να δανείζονται χρήματα για να βγάλουν πέρα την καλλιέργεια τους και να μην αναγκάζονται να δανείζονται από εκκοκκιστές, «υποθηκεύοντας» την τιμή του βαμβακιού.

Αίτημα τιμολόγησης του βαμβακιού με βάση την ποιότητα του

Την ίδια στιγμή οι τιμές αποφασίζονται σε παγκόσμιο επίπεδο βάσει χρηματιστηρίου και η Ελλάδα είναι εντελώς αδύναμη για να τις επηρεάσει, τόνισε ο κ.Κουρκούτας. Η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος έσπευσε να εξηγήσει ότι δεν έχει καμία εμπλοκή στο θέμα τον τιμών. Όχι απλά δεν μπορεί αλλά το απαγορεύει ρητά το καταστατικό της.  Μπορούν όμως να πραγματοποιηθούν άλλες ενέργειες, οι οποίες γνωστοποιήθηκαν και στην πρόσφατη συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς. Έντονο ήταν το αίτημα να υπάρξει μια διαφορετική τιμολόγηση του προϊόντος ανάλογα με τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά. «Δεν γίνεται όλα τα βαμβάκια να κοστολογούνται το ίδιο» υπογράμμισε ο ίδιος για να συμπληρώσει πως «είναι δίκαιο να υπάρξει μια διαφορετική τιμολόγηση που θα δώσει και επιπλέον κίνητρο προς τους παραγωγούς να κάνουν ποιοτικότερο βαμβάκι. Έτσι πληρώνονται οι ίδιοι καλύτερα και με την σειρά τους οι έμποροι το πουλάνε καλύτερα, όπως αρμόζει σε ένα ευρωπαϊκό βαμβάκι.

Συντονισμένη δράση της Ομάδας Εργασίας Βάμβακος

Μια τέτοια ποιοτική αναβάθμιση του προϊόντος όμως και ανάπτυξη της παραγωγής δεν υφίσταται δίχως συντονισμένη δράση, όπως εκτίμησε ο ίδιος. «Οφείλουμε να συνεργαζόμαστε με τους εμπλεκόμενους στον τομέα, τους εκκοκκιστές δηλαδή, για το καλό και τη βιωσιμότητα του προϊόντος. Να κάτσουμε σε ένα τραπέζι και να συνομιλούμε. Ακόμη παραπέρα είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι είμαστε οι επίσημοι συνομιλητές της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου. Διότι διαφορετικά δεν γίνεται να σπρώξουμε το θέμα», επεξήγησε το μέλος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης. Στο πλαίσιο διεκδίκησης αυτών των αιτημάτων έχει συγκροτηθεί η Ομάδα Εργασίας Βάμβακος, με στόχο την χάραξη εθνικής στρατηγικής για τη βαμβακοκαλλιέργεια.
 
Η Ομάδα Εργασίας είναι ένα ευρύτερο όργανο που εκτός της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος συμμετέχει η Ένωση Κλωστοϋφαντουργών, η Ένωση Σποροπαραγωγών, παρίστανται επίσης ομάδες παραγωγών, οι οποίες είναι ανοιχτές στον διάλογο, φορείς του Υπουργείου Γεωργίας καιο ίδιος ο υπουργός. Σε αυτό το μεγάλο τραπέζι, όταν όλοι είναι παρόντες γίνονται βήματα που ωφελούν την παραγωγή, σημείωσε ο κ. Κουρκούτας.«Γενικά τα πράγματα είναι δύσκολα, καθώς η Ελλάδα έχασε την ντομάτα, έχασε τα ζαχαρότευτλα, χάνει τον καπνό τώρα, πιστέψτε με δεν είναι καθόλου δύσκολο να χαθεί και το βαμβάκι. Αυτή η αγωνία είναι που μας κάνει να θέλουμε να συντονιζόμαστε και να λέμε ότι πρέπει να αυξήσουμε τις επιλογές που έχει ένας γεωργός να σπείρει, όχι να τις μειώσουμε», συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Είμαστε σε τελικό στάδιο υπογράφων για την διεθνή πιστοποίηση BCI»

Ο δρόμος προς την επίλυση των ζητημάτων περνάει από τον συντονισμό φορέων για το καλύτερο δυνατό ξεκαθάρισε για να προσθέσει πως «μέσω Διεπαγγελματικής, είμαστε σε τελικό στάδιο υπογράφων για την διεθνή πιστοποίηση BCI,η οποία προστεθεί μια υπεράξια στο ελληνικό βαμβάκι». Έτσι από την νέα καλλιεργητική περίοδο θα μπορούν να ενταχθούν σε αυτό οι εκκοκκιστικές επιχειρήσεις, οι παραγωγοί και συνολικά όλη η χωρά.

EU cotton, το ευρωπαϊκό σήμα βαμβακιού

Επιπρόσθετα θεσμοθετήθηκε το EU cotton, ευρωπαϊκό σήμα στο βαμβάκι, το οποίο κατακτήθηκε μέσω μιας σύμπραξης Ελλήνων και Ισπανών εμπλεκομένων στο βαμβάκι. Από φέτος κάθε μπάλα εκκοκκισμένου θα φέρει το σήμα EU cotton. Αυτό είναι μια μεγάλη κατάκτηση και στις 16 Οκτώβρη, αντιπροσωπεία του νεοσύστατου φορέα θα παραστεί στο Eυρωκοινοβούλιο όπου θα ενημερώσει τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα για την δράση του. Δήλωσε την πρόθεση του να παραστεί και ο υπουργός, κ. Βορίδης, σύμφωνα με τον κ. Κουρκούτα.

«Στο χέρι μας είναι να κάνουμε ένα ποιοτικότερο βαμβάκι»

«Είναι στο χέρι μας είναι να κάνουμε ένα ποιοτικότερο βαμβάκι και οι εκκοκκιστές να το ανταμείψουν αυτό το ποιοτικότερο βαμβάκι. Μπορεί να μην μπορούμε να επηρεάσουμε το χρηματιστήριο, γιατί είμαστε λίγοι αλλά μέσα από συλλογικές δράσεις μπορούμε να φέρουμε αλλαγές», σχολίασε κλείνοντας ο ίδιος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.