Ξανθιωτικο μυαλο διαπρεπει σε παγκοσμιους κολοσσους και πανεπιστημια

Γιώργος Κακουλιάδης: Ο επίμονος startupper που καινοτομεί στον τομέα της τεχνολογίας και της εκπαίδευσης

Γεννημένος στην Ξάνθη και έχοντας ξεκινήσει τα πρώτα του βήματα ως φοιτητής στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου ο Γιώργος Κακουλιάδης είναι από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα νέων που αξιοποιώντας τις γνώσεις που τους παρέχουν τα ελληνικά πανεπιστήμια και με θάρρος και επιμονή κατάφεραν να διαπρέψουν σε παγκόσμιο επίπεδο.
 
Ο ίδιος έγινε γνωστός μόλις έναν χρόνο πριν, όταν πέρασε την πόρτα της Ακαδημίας της Apple στην Νάπολη. Πλέον έχει δημιουργήσει τη δική του Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, υπό τον τίτλο Brain First με στόχο να ενσωματώσει την τεχνολογία στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, ενώ μαζί με τον συνεργάτη του, Νίκο Αθανασίου παρέχει ψηφιακές υπηρεσίες σε σύγχρονες επιχειρήσεις μέσω της start up εταιρείας, Petaflop Solutions. Οι δυο τους πρόκειται να ταξιδέψουν στην Αμερική στο πλαίσιο του Mindspace Trip, όπου θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν σημαντικές προσωπικότητες του επιχειρηματικού αλλά και εκπαιδευτικού κόσμου.


 
Μιλώντας στον  «Παρατηρητή της Θράκης» ο Γιώργος Κακουλιάδης αναφέρθηκε στην έως τώρα πορεία του. «Επιλογές υπάρχουν, όμως πάντα όλα εξαρτώνται από εμάς τους ίδιους», εξήγησε θέλοντας να μοιραστεί με άλλους νέους το κλειδί της προόδου, που, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι άλλο από την προσωπική θέληση σε συνδυασμό με την προσήλωση σε έναν στόχο.
 
ΠτΘ: Μέσα σε ένα χρόνο έχετε εξελιχθεί ιδιαιτέρα όχι μόνο σε ακαδημαϊκό, αλλά και σε επαγγελματικό επίπεδο. Ασχολείστε με πολλά πράγματα παράλληλα αυτήν την περίοδο…
ΓΚ:
Η αλήθεια είναι πως πέραν από την φοίτησή μου στην ακαδημία της Apple στην Νάπολη είχα τον χρόνο και την διάθεση να ασχοληθώ και με προσωπικά projects.
 
ΠτΘ: Πώς γεννήθηκε, λοιπόν, η ιδέα για την Brain First και ποιες καινοτομίες σχεδιάζετε για τον τομέα της εκπαίδευσης μέσω αυτής;
ΓΚ:
Η ιδέα γεννήθηκε μέσα στην Ακαδημία της Apple. Κατά τη διάρκεια ενός project με θέμα την εκπαίδευση, μαζί με την ομάδα μου αντιληφθήκαμε το μεγάλο χάσμα που υπάρχει στα ελληνικά σχολεία ανάμεσα στην τεχνολογία και την εκπαίδευση. Έτσι «γεννήθηκε» η Brain First, μία Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που έχει ως όραμα να γεφυρώσει αυτό το χάσμα μέσα από workshops και ημερίδες στα σχολεία.
Στην Brain First πιστεύουμε πως όλα ξεκινούν από την εκπαίδευση. Πιστεύουμε στους νέους και επενδύουμε έμπρακτα στην δημιουργία και την αποτελεσματικότερη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών, όπως VR (εικονική πραγματικότητα) και AR (επαυξημένη πραγματικότητα) που θα απογειώσει τις δεξιότητες τους.

Κάποια παιδιά είναι ήδη εξοικειωμένα με αυτές τις τεχνολογίες, ενώ κάποια άλλα δεν τις έχουν γνωρίσει ποτέ. Όμως, είμαι πεπεισμένος ότι μπορούν να οδηγήσουν την μάθηση σε καινούργιους δρόμους και να ανοίξουν νέους ορίζοντες στον τρόπο που διδάσκονται οι νέοι.

 

«Αν και η τεχνολογία των τελευταίων χρόνων εξελίσσεται ραγδαία, η εκπαίδευση δεν ακολουθεί αυτές τις αλλαγές»

ΠτΘ: Με άλλα λόγια, εισάγοντας την τεχνολογία στην εκπαίδευση επιδιώκετε να εξελίξετε το παραδοσιακό μοντέλο μάθησης…
ΓΚ:
Ακριβώς. Αν υπάρχει ένα πράγμα το οποίο έχω καταλάβει όλη αυτήν την χρονιά που βρισκόμουν στην ακαδημία της Apple, είναι πως μαθαίνω καλύτερα κάνοντας. Έχω, επίσης, παρατηρήσει πως αν και η τεχνολογία των τελευταίων χρόνων εξελίσσεται ραγδαία, η εκπαίδευση δεν ακολουθεί αυτές τις αλλαγές.
 
ΠτΘ: Μόλις στα 21 σας έχετε ιδρύσει και τη δική σας εταιρεία λογισμικού. Τι υπηρεσίες παρέχετε;
ΓΚ:
Μαζί με τον συνεργάτη μου, Νίκο Αθανασίου ιδρύσαμε την Petaflop Solutions, μια εξειδικευμένη εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού που παρέχει εξατομικευμένες λύσεις πληροφορικής για όλες τις σύγχρονες επιχειρήσεις. Προσφέρουμε γενικές συμβουλές πληροφορικής (IT Consulting),εφαρμογές  iOS και Android, σχεδιασμό και ανάπτυξη ιστοσελίδων, λύσεις ηλεκτρονικού εμπορίου (e-commerce) και υπηρεσίες ψηφιακού Marketing. Στο Petaflop διατηρούμε υψηλά πρότυπα ποιότητας για κάθε μεμονωμένο έργο, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλο ή μικρό είναι.
 
ΠτΘ: Επομένως νεαρή ηλικία και επιχειρηματικότητα μπορούν να πάνε μαζί. Μάλιστα αυτός είναι και ο λόγος του ταξιδιού που θα πραγματοποιήσετε τώρα στην Αμερική…
ΓΚ:
Θα βρεθούμε στην Αμερική για περίπου έναν μήνα μέσω ενός εκπαιδευτικού προγράμματος που συνδέει τους νέους με την επιχειρηματικότητα. Εκεί θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε σημαντικές συναντήσεις με σπουδαίες προσωπικότητες του Αμερικάνικου Επιχειρηματικού αλλά και εκπαιδευτικού κόσμου, μιας και θα ταξιδέψουμε πρώτα για San Francisco στη Silicon Valley και θα πάμε σε εταιρείες κολοσσούς, όπως Apple, Google, Facebook, Netflix αλλά και σε Βοστώνη στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του πλανήτη όπως MIT, Harvard, Stanford & Berkeley.
 
Ακόμη, θα μας ανοίξουν την πόρτα τους τεράστια incubators και accelerators startup επιχειρήσεων που υποστηρίζουν ιδέες και project να αναπτυχθούν και θα προσπαθήσουν να μοιραστούν μαζί μας το μυστικό της επιτυχίας! Συνολικά 15 άτομα θα λάβουμε μέρος στο ταξίδι και δύο εξ αυτών είμαστε ο Νίκος Αθανασίου και εγώ με τα δύο project που προανέφερα – Brain First και Petaflop Solutions – στις βαλίτσες μας.

 

«Επιλογές υπάρχουν, όμως πάντα όλα εξαρτώνται από εμάς τους ίδιους»

ΠτΘ: Ξεκινήσατε τα πρώτα σας βήματα από την Ξάνθη, από όπου κατάγεστε, και βρίσκεστε αυτή την στιγμή να πραγματοποιείτε εκπαιδευτικά ταξίδια σε μεγάλα πανεπιστήμια  και σε παγκόσμιους κολοσσούς. Θεωρείτε ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια σάς έδωσαν τα κατάλληλα εφόδια και τι θα συμβουλεύατε άλλους νέους;
ΓΚ:
Πιστεύω πως όλα τα εκπαιδευτικά πανεπιστημιακά ιδρύματα – τόσο τα ελληνικά όσο και τα ξένα – προσφέρουν διεξόδους στον κάθε φοιτητή. Επιλογές υπάρχουν, όμως πάντα όλα εξαρτώνται από εμάς τους ίδιους. Ο καθένας μας έχει πρόσβαση στην γνώση, αφού υπάρχει το Internet αλλά και οι καθηγητές μας που γνωρίζουν περισσότερα πράγματα από εμάς. Ένα περιβάλλον όπως αυτό μπορεί να γίνει τρομερά βοηθητικό αν κανείς είναι ικανός να λάβει πληροφορίες.
 
Info
 
Για να μάθετε περισσότερα επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες www.petaflopsolutions.com και www.brainfirst.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.