Αποφασισμενο να ξεκινησει το ξενογλωσσο τμημα Ελληνικων Σπουδων το ΔΠΘ

Έχει ιδρυθεί από το 2014 και ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2015

Ζωή Γαβριηλίδου, Αντιπρύτανης ΔΠΘ
«Εμείς θα θέλαμε από το Σεπτέμβριο του 2020 να μπορέσουμε να το λειτουργήσουμε»

Η νέα Υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως, έχει επανειλημμένα εκφράσει την θέλησή της να προχωρήσει στη διεύρυνση της δυνατότητας δημιουργίας ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων από τα πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας μας, είτε από τα ίδια είτε σε συνεργασία με άλλα ελληνικά ή διεθνή πανεπιστήμια, με σκοπό την προσέλκυση φοιτητών από χώρες εκτός Ε.Ε.
 
Ήδη κάποια πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων και το ΕΚΠΑ, έχουν ανακοινώσει ότι θα προχωρήσουν στην ίδρυση τέτοιων προγραμμάτων, όμως δεν πρέπει να ξεχνιέται πως στο ΔΠΘ, με το άρθρο 73 του Νόμου 4316/2014, έχει ήδη ιδρυθεί το Τμήμα Ελληνικών Σπουδών (Hellenic Studies) στην Κομοτηνή.
 
Το Τμήμα ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει τη λειτουργία του τον Σεπτέμβριο του 2015, και το Πανεπιστήμιο είχε δηλώσει έτοιμο να ξεκινήσει τη λειτουργία του, όμως η αλλαγή της ηγεσίας στο Υπουργείο Παιδείας μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 έβαλε «στον πάγο» το Τμήμα.
 
Η αλλαγή όμως της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, με τη νέα Κυβέρνηση, έχει κάνει την Διοίκηση του ΔΠΘ να ελπίζει πως θα μπορέσει να λειτουργήσει το ξενόγλωσσο τμήμα, ακόμα και από τον Σεπτέμβριο του 2020.

Πρωτοποριακό το Τμήμα για τα Ελληνικά δεδομένα

Το Τμήμα Ελληνικών Σπουδών έχει ως αποστολή να καλλιεργεί και να προάγει τη μελέτη του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας στη συγχρονία και τη διαχρονία τους, και να παρέχει στους φοιτητές θεωρητική και πρακτική κατάρτιση γύρω από ζητήματα της ελληνικής γλώσσας και μετάφρασης από και προς την ελληνική γλώσσα.
 
Σε αυτό προβλέπεται ότι θα εισάγονται αλλοδαποί απόφοιτοι λυκείου, οι οποίοι δεν έχουν ιθαγένεια κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν είναι κάτοχοι απολυτηρίου Ελληνικού Λυκείου, ενώ το 2015 είχε υπάρξει ενδιαφέρον για εισαγωγή σε αυτό από Κίνα, από Ρωσία, από ΗΠΑ, αραβικές χώρες και αλλού.

Πίεση για την άμεση λειτουργία του

Όπως σημείωσε η Αντιπρύτανης, Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας κ. Ζωή Γαβριηλίδου, το Πανεπιστήμιο θα στείλει την πρόταση στην Υπουργό ώστε να τη δει και να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατόν και να ξεκινήσουν τη λειτουργία του, ει δυνατόν, από το Σεπτέμβριο του 2020.
 
Μάλιστα τόνισε πως από τη στιγμή που έχει εκδοθεί το ΦΕΚ για το Τμήμα, θεωρούν πως μπορεί να λειτουργήσει και μόνο με τη θετική γνώμη της Υπουργού.
 
Να θυμίσουμε πως η λειτουργία του τμήματος είχε σταματήσει από την ηγεσία του Υπουργείου κατά την προηγούμενη Κυβέρνηση, με την αιτιολογία ότι χρειαζόταν Προεδρικό Διάταγμα, όμως από τη στιγμή που υπάρχει ιδρυμένο με ΦΕΚ το τμήμα, η Διοίκηση του ΔΠΘ θεωρεί πως μπορούν να προχωρήσουν με την θετική άποψη της Υπουργού.
 
«Εμείς θα θέλαμε από Σεπτέμβριο να μπορέσουμε να το λειτουργήσουμε» σημείωσε η κ. Γαβριηλίδου, εκτιμώντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν θετική και για το πανεπιστήμιο και για την ηγεσία του Υπουργείου. Άλλωστε σύμφωνα με την ίδια το αγγλόφωνο τμήμα είναι εντελώς «στημένο», διαθέτοντας και πρόγραμμα σπουδών, ενώ συνεχίζουν μέχρι σήμερα να υπάρχουν ενδιαφερόμενοι, που έρχονται σε επαφή μαζί τους για την φοίτηση σε αυτό.
 
Οι πρυτανικές αρχές του ΔΠΘ αναμένεται να συναντηθούν το επόμενο διάστημα με την Υπουργό, για να της εκθέσουν το ζήτημα μαζί με τα υπόλοιπα ζητήματα που απασχολούν το πανεπιστήμιο, ώστε να υπάρξει πρόοδος.
 
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.