Κομοτηνη, η γενετειρα που αρνειται τον ευκλεη γονο της Νεστορα Τσανακλη

Της Έκδοσης

Είχαμε την λαμπρά τύχη το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2019, λίγο πριν τον εορτασμό της Ημέρας Μνήμης  των Εθνικών Ευεργετών,  να παρακολουθήσουμε τηλεοπτικά την τελετή των θυρανοιξίων του αναστηλωθέντος Ναού των Αγίων Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης, στο Κάιρο, τον ναό που ίδρυσε για την εκεί ελληνική κοινότητα, ο γεννηθείς στην Κομοτηνή, αλλά και ευεργέτης  της πόλης της Κομοτηνής, Νέστορας Τσανακλής.
 
Ο Νέστορας Τσανακλής, η δωρεά του οποίου, η Αστική  Σχολή Νέστορα Τσανακλή, στέκει ακόμη και κοσμεί το σύνθεμα μνημείων που αποκαλούμε ιστορικό πυρήνα  της Κομοτηνής.
 
Στέκει εκεί, συνομιλώντας με τα αρχοντικά του Νικολάου Ζωίδη, των Μαλλιόπουλου-Ταμαρέση, τη Λέσχη Κομοτηναίων, το Κάστρο, τα ερείπια της εβραϊκής συναγωγής και τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
 
Η Τσανάκλειος Αστική Σχολή που υπερκέρασε την εκατονταετία από την ίδρυσή της, και ανακαινισμένη περιμένει τη νέα της χρήση, χωρίς καμία αναφορά στον δωρητή-ευεργέτη της, τον Νέστορα Τσανακλή, για τον οποίο ευτυχώς υφίσταται ακόμη η ελληνική κοινότητα του Καΐρου, να του αποδίδει τα εύσημα και να διατηρεί τη μνήμη του, κι ακόμη ευτυχέστερο ότι στο πηδάλιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής είναι ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος ο Β΄, η μητέρα του οποίου, Κλεοπάτρα Χορευτάκη, σύμφωνα με μαρτυρία της διευθύντριας του ΔΕΔΔΗΕ Κομοτηνής, κ. Γεωργίας Ανδρέου(1), ανιψιάς της και συγγενούς του Πατριάρχη, έχει καταγωγή, από την πλευρά της μητέρας του, από τον Δαφνώνα Ξάνθης, όπου η προσφυγοπούλα από τη Σμύρνη Κλεοπάτρα εγκαταστάθηκε με τους γονείς της.
 

Η μνήμη του Νέστορα Τσανακλή στην Αίγυπτο, όπου δραστηριοποιήθηκε είχε την τύχη να περιέλθει λοιπόν, εκτός της εκεί ελληνικής κοινότητας,  εις χείρας ενός κατά το ήμισυ θρακιώτη και αξιότατου Πατριάρχη, στην ευαισθησία του οποίου να τιμήσει η Κομοτηνή και η Θράκη έναν άξιο γόνο της επαφιέμεθα ως κοινωνία πλέον περισσότερο. Γιατί δεν είναι δυνατόν ένας ευεργέτης που κατέλιπε  ίχνος ζωής στη γενέτειρά του, παγκοσμίως γνωστός, και υγιές επιχειρηματικό πρότυπο, προσωπικότητα με ευρείς ορίζοντες ν' αγνοείται στον τόπο που γεννήθηκε.
 

Η κατάδηλη συγκίνηση του πατριάρχη Θεοδώρου Β΄ για τα θυρανοίξια του αναστηλωμένου παλαιού ιστορικού ναού του Ν. Τσανακλή αλλά και το Ευαγγέλιο – δωρεά στον Ναό, με υπογραφή του που κατά τις εργασίες της αναστήλωσης βρέθηκε και ανέφερε ο πατριάρχης, έχοντας επίγνωση της μεγάλης προσφοράς των αιγυπτιωτών στο γένος, πολλαπλασιάζει θεωρούμε την ευθύνη μας, ως κομοτηναίων, να κάνει η Κομοτηνή ό,τι οφείλει ως γενέτειρα του Νέστορα Τσανακλή.
 
Να στεγάσει δηλαδή ένα Μουσείο στη μνήμη του, αξιοποιώντας το πλούσιο υλικό τεκμηρίων που προτίθεται να δωρίσει στην πόλη ο καθηγητής του ΔΠΘ κ. Βασίλης Αϊβαλιώτης(2), ο οποίος και επικαιροποίησε δημόσια τη δήλωσή του περί αυτού στην εκδήλωση για τον Νέστορα Τσανακλή, που είχε διοργανώσει προς τιμήν του η Εταιρεία Θρακικών Μελετών.
 
Μακάρι, κάποτε άξιοι διαχειριστές της μνήμης τουλάχιστον , όχι μόνον όσων γεννήθηκαν εδώ, αλλά και όσων τίμησαν και ευργέτησαν με πολλούς τρόπους την πόλη, υλικά, αλλά και μέσω του έργου τους, να υπάρξουμε εμείς οι επιλήσμονες, οι κατατρομοκρατημένοι με τη δυναμική της, επίγονοι.

[1] Γεωργίας Ανδρέου, «Μνήμη Κλεοπάτρας Χορευτάκη, Αποχαιρετισμός στην Ξανθιώτισσα μητέρα του Πατριάρχη Αλεξανδρείας», Εφημερίδα Παρατηρητής της Θράκης, 18/05/2017

[2]«“Μνήμη Νέστορα Τσανακλή”- Αν όχι στην Κομοτηνή, πού;», Εφημερίδα Παρατηρητής της Θράκης, 14/12/2016

[3 Υπάρχουν κι άλλοι κομοτηναίοι ευεργέτες χωρίς  ούτε ένα τευχίδιο  μια μονογραφία τους να υπάρχει… Όπως οι Νικόλαος Σίντος, ο Χατζηκωνσταντής Ζωίδης,  οι αδερφοί Κλεάνθης και Δούκας Κούλογλου, ο Νικόλαος Παπανικολάου, ο Κωνσταντίνος Σισμάνογλου κ.ά, αλλά και άξιοι νεότεροι δημιουργοί όπως, ενδεικτικά, ο Ροβήρος Μανθούλης, ο  Σωκράτης Ζερβός κ.ά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.