Η στελεχωση με μονιμο προσωπικο κλειδι για την ειδικη αγωγη

Ο Γιώργος Φιλιππίδης, έχοντας επιστρέψει στην ειδική αγωγή, μιλάει για τις ανάγκες και τις προτεραιότητές που υπάρχουν

Στη θέση του στην ειδική αγωγή στο ΕΕΕΕΚ Δράμας επέστρεψε, μετά την αποχώρησή του από τη θέση του Διοικητή του Νοσοκομείου Κομοτηνής, ο κ. Γιώργος Φιλιππίδης, ο οποίος βρέθηκε πριν από μερικές μέρες στην Κομοτηνή στο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Υγρών, Ηλεκτρολυτών και Οξεοβασικής Ισορροπίας.
 
Ο κ. Φιλιππίδης μας μίλησε για τον τομέα που δραστηριοποιείται, και για τις ανάγκες που υπάρχουν σε αυτόν.
 
Η ειδική αγωγή, τόνισε ο κ. Φιλιππίδης, στη χώρα μας χωρίζεται σε διάφορα στάδια, και στην πρωτοβάθμια έχουμε τα ειδικά δημοτικά, και στη δευτεροβάθμια έχουμε τα ειδικά γυμνάσια, τα ΤΕΕ και τα ΕΕΕΕΚ.
 
Στα ΕΕΕΕΚ οι μαθητές παίρνουν περισσότερο επαγγελματική κατάρτιση, όσο αφορά διάφορα στάδια που έχουν να κάνουν με την εκμάθηση βασικών κοινωνικών δεξιοτήτων, μεταξύ των οποίων και η αυτόνομη διαβίωση, που είναι και ο στόχος πέρα από την μόρφωση που λαμβάνουν.
 
Ο κ. Φιλιππίδης σημείωσε πως για το θέμα της ειδικής εκπαίδευσης, υπάρχουν διάφορες τάσεις, με κάποιους να υποστηρίζουν ότι θα πρέπει όλα τα παιδιά να μπαίνουν σε ένα κομμάτι της γενικής παιδείας, με παράλληλη στήριξη, και να μην υπάρχει ο διαχωρισμός σε γενική και ειδική αγωγή, και μια άλλη ότι θα πρέπει να υπάρχει η ειδική εκπαίδευση, ώστε να προχωρούν οι μαθητές με διαφορετικό ρυθμό, μιας και οι ανάγκες τους είναι διαφορετικές.
 
Άποψη του είναι πως υπάρχουν κάποια από τα άτομα με αναπηρία στα οποία πρέπει να παρέχεται ειδική εκπαίδευση, γιατί δεν θα μπορούν στην γενική εκπαίδευση, ακόμα και με παράλληλη στήριξη, να παρακολουθούν το ρυθμό της και θα βρίσκονται πάντα ένα βήμα πίσω.

 

Απαραίτητο το μόνιμο προσωπικό

 
Σύμφωνα με τον ίδιο, γίνονται αρκετές εκπαιδεύσεις και υπάρχουν αρκετές δομές, το πρόβλημα όμως είναι πως σε αυτές δεν υπάρχει μόνιμο προσωπικό, αλλά πάρα πολλοί αναπληρωτές με ελάχιστους μόνιμους.
 
Η αναμενόμενη προκήρυξη για 4.500 μόνιμες θέσεις στην ειδική αγωγή, η οποία έχει πάνω από 80% κενά, ελπίζουν πως θα καλύψει τις θέσεις αυτές και θα υπάρξει αναβάθμιση των υπηρεσιών.«Πρέπει να υπάρχει η παροχή ειδικής εκπαίδευσης, ώστε άτομα με μειονεξίες να μπορούν να εξελίσσονται και να βελτιώνονται» σημείωσε.
 
Στην περιοχή μας, τόνισε, υπάρχουν δομές, πέρα από τα ειδικά σχολεία που είναι υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας, όπως τα ΚΔΑΠ παιδιών με αναπηρία, είτε των Δήμων είτε ιδιωτών, ιδρύματα που ανήκουν στο Υπουργείο εργασίας και ως πλαίσια φιλοξενίας και επιμόρφωσης ατόμων με αναπηρία κάνουν πολύ καλή δουλειά, και γενικότερα υπάρχουν δομές και οι σύλλογοι των ΑμεΑ που προσπαθούν.
 

Προτεραιότητα η ορθή διαχείριση

 
Όμως αυτές οι δομές πρέπει να αρχίσουν να βελτιώνονται, να προσεγγίζουν τα ευρωπαϊκά πρότυπα και σε αυτό το κομμάτι το Α και το Ω είναι η κοινωνική ενσωμάτωση, δηλαδή να ζουν σε ένα ενσωματωμένο ιστό και να μπορεί η κοινωνία να αποδεχτεί την διαφορετικότητά τους.
 
Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από την εκπαίδευση, ξεκινώντας από την προσχολική αγωγή, για αυτό και πρέπει τα ειδικά σχολεία να μην βρίσκονται εκτός του ιστού της πόλης, αλλά μέσα σε αυτή, δίπλα από τα γενικά σχολεία, ώστε να υπάρχει η ώσμωση και η αλληλοαποδοχή που χρειάζεται, και σε αυτό το κομμάτι οι εκπαιδευτικοί μπορούν να  παίξουν σημαντικό ρόλο, για να το αναπτύξουν και να σταματήσουν οι διακρίσεις, ακόμα και τα φαινόμενα bullying που έχουν παρατηρηθεί.
 
Όπως εξήγησε ο κ. Φιλιππίδης, πρέπει να γίνει, πάνω από όλα μια σωστή διαπαιδαγώγηση, με γνώμονα το διαφορετικό να είναι παράλληλα και ίσο, ώστε όλοι μαζί να βρίσκονται σε ένα πεδίο αλληλαποδοχής και αποδοχής της κάθε ετερότητας γύρω μας.
 
Εκεί που υπάρχουν ελλείψεις και γενικά σαν χώρα, σύμφωνα με τον κ. Φιλιππίδη, είναι στα διαμερίσματα αυτόνομης ή ημιαυτόνομης διαβίωσης, ώστε να μπορούν τα άτομα με αναπηρία, ακόμα και αν δεν έχουν γονείς ή άτομα να τους υποστηρίξουν, να μπορέσουν να μείνουν ανεξάρτητα, για αυτό και ο ίδιος ελπίζει πως θα γίνουν κάποια βήματα στο μέλλον σε αυτό το κομμάτι.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.