Απο τα ιδιωτικα φαρμακεια τα σκευασματα υψηλου κοστους για καρκινοπαθεις και ασθενεις με σκληρυνση κατα πλακας

Αλέξανδρος Τσαπέκος Γ΄ Αντιπρόεδρος του ΠΦΣ «Θεωρούμε ότι αυτά τα φάρμακα πρέπει να είναι στο φαρμακείο, και θα είναι προς το συμφέρον των ασθενών»

Υπέρ της δωρεάν διάθεσης από τα φαρμακεία, αλλά υπό όρους, τάχθηκαν τα μέλη της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) σκευασμάτων υψηλού κόστους για τους καρκινοπαθείς και τους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας.
 
Πρόκειται για 59 φάρμακα, μόνο σε μορφή χαπιών, που προορίζονται για ασθενείς με καρκίνο και με σκλήρυνση κατά πλάκας, και η διάθεσή τους από τα φαρμακεία έχει σαν στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πασχόντων από σοβαρά νοσήματα, που σε αρκετές περιπτώσεις περίμεναν επί ώρες στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να προμηθευτούν το φάρμακό τους.
 
Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης και Γ' Αντιπρόεδρος του ΠΦΣ κ. Αλέξανδρος Τσαπέκος, έχει γίνει συνάντηση μεταξύ του Υπουργού και του ΠΦΣ, και με γνώμονα το συμφέρον αυτών των ασθενών, ώστε να μην ταλαιπωρούνται αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αυτή τη διάθεση των φαρμάκων.Η διάθεση θα γίνεται δωρεάν από τα φαρμακεία, που θα παραλαμβάνουν το σκεύασμα και θα δίνουν οδηγίες προς τον ασθενή για την ασφαλή χορήγηση.
 
Για αυτό και συμφώνησαν στη δωρεάν διάθεση φαρμάκων αλλά για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, τον καθορισμό της επιστημονικής αμοιβής για τη συγκεκριμένη υπηρεσία, καθώς και τη δημιουργία μηχανογραφικού συστήματος από τον ΕΟΠΥΥ για τη διαδικασία και διακοπή της διάθεσης φαρμάκων με υπηρεσίες courier. 

Μεταβατική περίοδος για ένα χρόνο 

Η γενική Συνέλευση αποφάσισε, με μεγάλη πλειοψηφία, σημείωσε ο κ. Τσαπέκος, να δώσουν τη δυνατότητα ενός μεταβατικού χρονικού διαστήματος, το αργότερο μέχρι 31.8.2020 για τη διάθεση τους χωρίς επιστημονική αμοιβή.
 
Τα φαρμακεία δεν θα αγοράζουν τα φάρμακα, απλώς τα φάρμακα θα έρχονται από τον ΕΟΠΥΥ και αυτοί θα τα δίνουν στους ασθενείς με τις κατάλληλες οδηγίες.
 
Όμως για τα συγκεκριμένα φάρμακα για δυο κατηγορίες ασθενειών, που θα διατεθούν από τα ιδιωτικά φαρμακεία θα καθορισθεί άμεσα επιστημονική αμοιβή.
 
Απαραίτητη προϋπόθεση διάθεσης αυτών των φαρμάκων είναι να έχει ολοκληρωθεί το μηχανογραφικό σύστημα που θα υποστηρίξει αυτή τη διαδικασία, μέσα από το οποίο αφενώς θα επιταχυνθεί η διαδικασία, αφετέρου θα γίνει πιο ασφαλής.
 
Από την έναρξη της διαδικασίας διακόπτεται οποιαδήποτε διάθεση φαρμάκων με courier εκτός συγκεκριμένων περιπτώσεων που θα καθορισθούν, γιατί όπως σημείωσε ο κ. Τσαπέκος, ελλοχεύουν κίνδυνοι τόσο λόγω τρόπου μεταφοράς, ιδίως του καλοκαιρινούς μήνες, όσο και λάθους μιας και ο υπάλληλος της εταιρείας δεν γνωρίζει τα φάρμακα. 

Πρέπει να δίνονται από τα φαρμακεία τα συγκεκριμένα φάρμακα 

Οι φαρμακοποιοί αποφάσισαν να δεχτούν την πρόταση του υπουργείου, γιατί πιστεύουν πως θα πρέπει τα φάρμακα να δίνονται από τα φαρμακεία, ενώ παράλληλα με αυτόν τον τρόπο βοηθούν τους ασθενείς ώστε να μην ταλαιπωρούνται, αποτελώντας ταυτόχρονα μια κίνηση αμοιβαίας καλής θέλησης με το Υπουργείο Υγείας.
 
«Θεωρούμε ότι αυτά τα φάρμακα πρέπει να είναι στο φαρμακείο, και θα είναι προς το συμφέρον των ασθενών» σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Ροδόπης.
 
Πάντως ο κ. Τσαπέκος θεωρεί πως το πρόβλημα με τις ουρές εντοπίζεται κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, σημειώνοντας πως το προσωπικό του φαρμακείου του ΕΟΠΥΥ στην περιοχή μας εξυπηρετούν τους ασθενείς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Παρόλα αυτά ζητήματα μπορεί να ανακύψουν σε ασθενείς σε πιο απομακρυσμένα σημεία της περιοχής, που θα πρέπει να μεταβούν στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ ή να παραλάβουν το φάρμακο με courier, και τώρα θα έχουν πρόσβαση σε αυτό μέσω του φαρμακείου.
 
Ο ΠΦΣ ετοιμάζει ακριβώς για αυτό το θέμα μελέτη, που θα διερευνήσει κατά πόσο συμφέρει ο τρόπος διάθεσης αυτών των φαρμάκων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και όχι από τα υπόλοιπα. Άλλωστε δεν περιμένουν κέρδη από τη διάθεση αυτών των φαρμάκων, απλά μια επιστημονική αμοιβή γιατί αναλαμβάνουν τους κινδύνους.
 
Αυτή η μελέτη αναμένεται να εκδοθεί σε περίπου 2 μήνες, όταν και θα την παραδώσουν στο Υπουργείο Υγείας προς συζήτηση. Άλλωστε υπάρχουν και άλλες κατηγορίες ασθενών, όπως οι νεφροπαθείς, που έχουν εκφράσει και αυτοί την επιθυμία να εξυπηρετούνται με αυτό τον τρόπο. 

Πώς θα εξυπηρετούνται οι ασθενείς 

Σύμφωνα με όσα έχει ενημερώσει τα μέλη του ο ΠΦΣ η διαδικασία της δωρεάν διάθεσης των φαρμάκων υψηλού κόστους θα έχει ως εξής:
 
– O ασθενής πηγαίνει στο φαρμακείο της επιλογής του με τη συνταγή για το συγκριμένο σκεύασμα.
 
– Ο φαρμακοποιός μέσω μηχανογραφικού συστήματος που θα παρέχει δωρεάν ο ΕΟΠΥΥ, ενημερώνει το κεντρικό Φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ ότι για τη συγκεκριμένη συνταγή αποδέχεται την εκτέλεσή της μετά από έγκριση.
 
– Ο ΕΟΠΥΥ ελέγχει αν δικαιούται ο ασθενής το φάρμακο και ενημερώνει ηλεκτρονικά το ιδιωτικό φαρμακείο για την έγκριση.
 
– Όταν ενημερωθεί ο φαρμακοποιός για την έγκριση, δίνεται εντολή στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ ή στην φαρμακευτική εταιρεία που διαθέτει το συγκεκριμένο σκεύασμα, να αποσταλεί στο φαρμακείο με Δελτίο Αποστολής, το δε τιμολόγιο θα στέλνεται στον ΕΟΠΥΥ από τον οποίο θα πληρώνεται η εταιρεία. Το κόστος μεταφοράς δεν θα βαρύνει το φαρμακείο.
 
– Ο φαρμακοποιός θα ενημερώνεται από τον ΕΟΠΥΥ για την ημερομηνία παράδοσης του σκευάσματος στο φαρμακείο και ο ΕΟΠΥΥ θα ενημερώνει επίσης τον ασθενή για την ημερομηνία, την οποία θα ορίζει ο φαρμακοποιός για την παραλαβή του φαρμάκου από τον ασθενή.
 
– Ο φαρμακοποιός παραδίδει το φάρμακο εκτελώντας την συνταγή μέσω του μηχανογραφικού συστήματος που διαθέτουν τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ (και όχι της ΗΔΙΚΑ).
 
– Με την εκτέλεση της συνταγής ενημερώνεται ο ΕΟΠΥΥ ότι ο ασθενής παρέλαβε το φάρμακό του. Σε περίπτωση που ο ασθενής δεν παραλάβει το σκεύασμα, το φάρμακο επιστρέφεται στον ΕΟΠΥΥ ή στην εταιρεία, και πάλι χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.