Πρωιμο και φετος το βαμβακι στη Ροδοπη

Τα πρώτα φορτία παρέλαβαν την Δευτέρα τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια, ανοίγοντας την φετινή περίοδο

Ξεκίνησαν τη Δευτέρα οι παραλαβές σύσπορου βαμβακιού στα εκκοκκιστήρια των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων στη Ροδόπη, ανοίγοντας έτσι την περίοδο της συγκομιδής.
 
Βέβαια φέτος, για ακόμα μια χρονιά, η παραγωγή είναι κάπως πρώιμη, όμως σιγά σιγά έχουν αρχίσει να μαζεύουν οι παραγωγοί και τις επόμενες εβδομάδες οι πλατφόρμες με το βαμβάκι θα γεμίσουν τους δρόμους της Ροδόπης, μεταφέροντας το στα εκκοκκιστήρια.
 
Φέτος ο όγκος της παραγωγής αναμένεται να είναι μειωμένος λόγω της μεγάλης καταστροφής που προκάλεσε η χαλαζόπτωση του Ιουλίου, όμως όχι τόσο μειωμένος σε σχέση με πέρυσι, όταν και τα βαμβάκια είχαν πληγεί από το πράσινο σκουλήκι. 

Επηρεασμένη από τις καταστροφές του Ιουλίου η παραγωγή 

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος των Θρακικών εκκοκκιστηρίων κ. Σταμάτης Κουρούδης, τα πρώτα φορτία ξεκίνησαν να παραδίδονται στα δύο εκκοκκιστήριά τους, στη ΒΙΠΕ και στο 4ο χιλιόμετρο Κομοτηνής Ξάνθης, ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχουν ανοίξει όλα τα κέντρα συγκέντρωσης βαμβακιού.
 
Ανάλογα ξεκίνησε η συγκομιδή και στον Έβρο, όπου συγκεντρώνεται βαμβάκι από τα ξηρικά χωράφια, και θα αρχίσει εντός της εβδομάδας το εκκοκκιστήριο στον Προβατώνα.
 
Φέτος, σημείωσε, τα βαμβάκια είναι μάλλον πρώιμα, παρόλο που είχε σχετικά κρύα μετά τη σπορά, γιατί ο καιρός βοήθησε και μάλιστα προς το τέλος η ζέστησυνέδραμε και έτσι φέτος οι αγρότες άρχισαν να μαζεύουν ακόμα νωρίτερα και από πέρυσι, που θεωρούνταν πρώιμη χρονιά, μιας και ενώ παλιότερα η συγκομιδή ξεκινούσε στα τέλη Σεπτεμβρίου, φέτος την ίδια περίοδο θα έχουν προχωρήσει για τα καλά οι παραδόσεις.
 
Η φετινή χρονιά πάντως χαρακτηρίστηκε από τις καταστροφές του Ιουλίου, που επηρέασε μια πολύ μεγάλη έκταση της Ροδόπης, προκαλώντας μεγάλη, και σε πολλές περιπτώσεις ολοκληρωτική, ζημιά στους παραγωγούς.
 
Αυτό μοιραία θα επηρεάσει την συνολική παραγωγή στη Ροδόπη, η οποία παραδόξως μπορεί να είναι και μεγαλύτερη από την περυσινή, μιας και σύμφωνα με τον κ. Κουρούδη αφενός τα χωράφια που δεν επηρεάστηκαν από το χαλάζι πάνε πολύ καλά, αφετέρου το βαμβάκι πέρυσι είχε μεγάλη ζημιά από το πράσινο σκουλήκι ρίχνοντας την τελική ποσότητα. 

Αναβαθμίζοντας την ποιότητα και την τιμή 

Πάντως ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία από τις δύο πρώτες παραδόσεις στο εκκοκκιστήριο της ΒΙΠΕ Κομοτηνής, όσο αφορά τις αποδόσεις και τις ποικιλίες.
 
Το ένα φορτίο ήταν από ξερικό χωράφι και η απόδοση του ήταν 178 κιλά/στρέμμα, ενώ το άλλο ήταν από χωράφι με ένα πότισμα και απόδοση 220 κιλά/στρέμμα.
 
Το ένα ήταν στις ποικιλίες του Cotton+, και το άλλο ήταν κοινό βαμβάκι, με υγρασία περίπου τα ίδια επίπεδα, 8,3% και 8%, όμως αυτό που είναι στο Cotton+ πληρώνεται τέσσερα λεπτά το κιλό περισσότερο.
 
Η προσέγγιση αυτή ιδίως για το θέμα της υγρασίας, είναι κάτι που δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στα Θρακικά Εκκοκκιστήρια, σημείωσε ο κ. Κουρούδης.
 
Άλλωστε πρόσφατα, τόσο η Διεπαγγελματική Βάμβακος όσο και οι Εκκοκκιστές με ανακοινώσεις τους αναφέρθηκαν στο θέμα της υγρασίας, προτείνοντας αύξηση της τιμής του σύσπορου όταν αυτή είναι χαμηλότερη από το 13% και μείωση της τιμής όταν ξεπερνά το 15%.
 
Ανακοινώσεις σαν και αυτές έχουν εκδοθεί και παλιότερα, σημείωσε, όμως πολλές φορές, πάνω στην πίεση της παραλαβής, δεν γίνονται μετρήσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια μείωση της ποιότητας του Ελληνικού βαμβακιού γενικότερα.
 
Για αυτό και σαν Εκκοκκιστήριο έχουν κάνει μια στροφή τα τελευταία χρόνια προς το πιο ποιοτικό βαμβάκι με το Cotton+ και συγκεκριμένες ποικιλίες, μετρώντας την υγρασία και πληρώνοντας με βάση αυτή.
 
Για αυτό και ένα κοινό βαμβάκι, σε σχέση με το Cotton+ έχουν διαφορά τιμής, παρόλο που έχουν την ίδια υγρασία.
 
Πάντως πιστεύει πως θα ήταν ευχής έργον να γίνει αυτό που ζητά η Διεπαγγελματική, αλλά επειδή τέτοιες ανακοινώσεις έχουν υπάρξει και παλιότερα, χωρίς όμως να εφαρμοστούν ουσιαστικά, κρατά μικρό καλάθι.
 
Θεωρεί όμως πως τελικά ο ανταγωνισμός είναι αυτός που θα το επιβάλλει, μιας και αν οι παραγωγοί με χαμηλή υγρασία φεύγουν από άλλα εκκοκκιστήρια για να πάνε σε αυτά που την μετρούν και πληρώνουν ανάλογα, τόσο και τα υπόλοιπα θα αναγκαστούν να κάνουν κάτι παραπλήσιο.
 
Άλλωστε με αυτό τον τρόπο επιβραβεύονται οι παραγωγοί που εντοπίζουν ότι θα έχουν κέρδος και όφελος από ένα καλύτερο βαμβάκι, για να πάρει μεγαλύτερη αξία η καλλιέργεια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.