Ομοθυμο το οχι στο Χρυσο στην συγκεντρωση της Αλεξανδρουπολης

Ψήφισμα θα υπογράψουν πολιτικοί, επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς ενάντια στην εξόρυξη που θα σταλεί στον Πρωθυπουργό - Μέτρησαν απουσίες και παρουσίες όσοι βρέθηκαν στο επιμελητήριο Έβρου το Σάββατο

Την ομόθυμη αντίθεσή τους στην εξόρυξη χρυσού στη Θράκη, εξέφρασαν πολιτικοί, επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Έβρου, με αφορμή την ανακίνηση του ζητήματος από τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.
 
Το παρόν έδωσαν όπως πάντα τα μέλη της Διανομαρχιακής Ροδόπης Έβρου, που έχουν όλα αυτά τα χρόνια κρατήσει, σε όλες τις στροφές και τις αλλαγές ψηλά τη σημαία του αγώνα, μαζί με εκπροσώπους φορέων, το σύνολο των οποίων εξέφρασε την αντίθεσή του στην εξόρυξη. 
 
Η βουλευτική εκπροσώπηση ήταν σχετικά ισχή, με τον κ. Θεόφιλο Ξανθόπουλο από τη Δράμα να εκπροσωπεί τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με τον βουλευτή Ροδόπης κ. Δημήτρη Χαρίτου που βρισκόταν στο εξωτερικό να αποστέλλει μήνυμα στήριξης, ενώ το ΚΙΝΑΛ εκπροσώπησε ο βουλευτής Ροδόπης κ. Ιλχάν Αχμέτ.
 
Στην συγκέντρωση εκπροσωπήθηκαν οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης, με τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης να εκπροσωπείται από τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών, ενώ παρών ήταν και ο Δήμαρχος Ορεστιάδας κ. Μαυρίδης.
 
Από τη  Ροδόπη το Δήμαρχο Κομοτηνής, που απέστειλε επιστολή στήριξης του αγώνα κατά του χρυσού, εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος κ. Στράτος Τσακιρίδης, ενώ παρών ήταν από το Δημοτικό Συμβούλιο και ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Γιάννης Λεβέντης.Επίσης από το Δήμο Μαρωνείας Σαπών το παρόν έδωσαν ο Δήμαρχος κ. Ντίνος Χαριτόπουλος αλλά και Δημοτικοί Σύμβουλοι, μεταξύ των οποίων οι επικεφαλής των παρατάξεων κ. Απόστολος Ιωάννου και κ. Μιχάλης Βασιλειάδης.
 
Από την Περιφέρεια δεν υπήρξε εκπρόσωπος της διοίκησης, παρόλο που παρόντες ήταν ο επικεφαλής της «Περιφερειακής Σύνθεσης» κ. Χριστόδουλος Τοψίδης μαζί με αρκετούς συμβούλους του, ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας κ. Κώστας Κατσιμίγας μαζί με συμβούλους του, καθώς και ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην ΑΜΘ κ. Δημήτρης Παπατολίδης.
 
Τα Επιμελητήρια της Ροδόπης εκπροσώπησαν οι πρόεδροί τους, ο κ. Νίκος Αγγελίδης από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και ο κ. Αντώνης Γραβάνης από το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, ο οποίος είναι και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Κομοτηνής.
 
Εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων, όπως ο Γενικός γραμματέας του ΤΕΕ Θράκης κ. Αδαμάντιος Παπαδόπουλος, ο Αντιπρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Θράκης, ο πρόεδρος του ΟΕΕ Θράκης Ιωάννης Μήτσικας, ενώ την αντίθεσή του εξέφρασε και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αλεξανδρούπολης.
 
Μηνύματα στήριξης απέστειλαν, μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων και ο Μητροπολίτης Φιλίππων κ. Στέφανος. 

Αιχμές από τον Β. Λαμπάκη σε όσους μιλούν για αντίθεση στα χρυσορυχεία αλλά μιλούν και για δημοψήφισμα 

Την συνάντηση άνοιξε ο πρόεδρος της ΠΕΔ κ. Βαγγέλης Λαμπάκης, τονίζοντας προς τους παριστάμενους επισταμένως ότι δεν υπάρχει κάποια προσπάθεια να «επικαλυφθεί» ο αγώνας της Διανομαρχιακής, η οποία παραμένει η αιχμή του δόρατος στον αγώνα, ενώ στη συνέχεια παρέθεσε το ιστορικό της προσπάθειας εξόρυξης στο Πέραμα του Έβρου.
 
Άφησε αιχμές δε για όσους μιλούν για αντίθεση στα χρυσορυχεία αλλά μιλούν και για δημοψήφισμα, μιας και σε αυτή την περίπτωση μπορεί η απέναντι πλευρά να ποντάρει στην οικονομική εξαθλίωση του πληθυσμού υποσχόμενη θέσεις εργασίας.
 
Επίσης τόνισε πως καμία κυβέρνηση δεν θέλησε όλα αυτά τα χρόνια να τροποποιήσει τον απαρχαιωμένο μεταλλευτικό κώδικα, και έτσι συνεχίζεται η όλη κατάσταση. Τόνισε δε πως θα πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός στην αντιπαράθεση με τους χρυσοθήρες και την εκάστοτε κυβέρνηση, για αυτό και ο ίδιος συγκάλεσε αυτή τη σύσκεψη, ώστε να επικαιροποιήσουν το όχι. 

Αντίθεση από τον Ιλχάν Αχμέτ 

Την αντίθεσή του τόσο προσωπικά όσο και του κόμματός του μετέφερε ο βουλευτής Ροδόπης του ΚΙΝΑΛ κ. Ιλχάν Αχμέτ, τονίζοντας πως συνυπογράφει το κείμενο, και πως θα δοθεί αγώνας τόσο σε επίπεδο βουλής όσο και στο κόμμα, ώστε να μην υπάρξουν δεύτερες σκέψεις.
 
«Αυτός ο αγώνας είναι αγώνας όλων μας» σημείωσε, τονίζοντας πως δεν έχουν ιδεοληψίες κατά των επενδύσεων γενικότερα, αλλά είναι κατά αυτών της εξόρυξης χρυσού, και αυτό θα πρέπει να καταλάβει ο πρωθυπουργός.
 
Αναγνώρισε πάντως ότι η θέση βουλευτών από άλλα κόμματα, ιδίως από τη συμπολίτευση, είναι δύσκολη, πιστεύει όμως πως αυτοί, ως άνθρωποι που θα λογοδοτήσουν στην κοινωνία και τις οικογένειές τους, στο τέλος της ημέρας θα πουν αυτό που πρέπει να πουν.
 
Επίσης μετέφερε τη στήριξη του έτερου μειονοτικού βουλευτή του ΚΙΝΑΛ από την Ξάνθη κ. Μπουρχάν Μπαράν.
 
«Ο αγώνας είναι κοινός, ο αγώνας είναι δικός σας, είναι ο αγώνας των πολιτών της κοινωνίας, και μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούν να  αντιδράσουν οι κοινωνίες» σημείωσε ο Βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ξανθόπουλος, τονίζοντας πως το μόνο κριτήριο δεν είναι τα χρήματα και η παραγωγικότητα, αλλά και άλλα τα οποία θα πρέπει να επικρατήσουν στο δημόσιο διάλογο και τους προβληματισμούς της κοινωνίας.
 
Ανέφερε δε ότι παρακολουθούν με μεγάλη αγωνία τις εξελίξεις, και συμπαρίστανται στον αγώνα για την απόκρουση αυτών των σχεδίων. 

Κατά της εξόρυξης οι δημοτικές αρχές Μαρωνείας Σαπών και Αλεξανδρούπολης 

Ο Δήμος Σαπών, το 2000, ήταν αυτός που έκανε προσφυγή στο ΣτΕ για να καθυστερήσει και να αποτρέψει την πορεία της εξόρυξης στην περιοχή, σημείωσε ο Δήμαρχος Μαρωνείας Σαπών κ. Ντίνος Χαριτόπουλος, και όλες οι δημοτικές αρχές με την πλειοψηφία των δημοτών είχαν την ίδια θέση, ενώ το 2014, η παράταξη που κατήλθε στις εκλογές ανοιχτά υπέρ της εξόρυξης, έλαβε μόλις 8%.
 
Όλες οι παρατάξεις στις τελευταίες εκλογές ήταν κατά του χρυσού, και τόνισε πως η σημερινή Δημοτική αρχή, με τη συμφωνία όλων των παρατάξεων, έχει προσδιορίσει ένα μοντέλο αναπτυξιακής πορείας, που στηρίζεται σε κάποιους αναπτυξιακούς κανόνες, και καταδεικνύει τεκμηριωμένα, αριθμητικά και ηθικά είναι κατά αυτής της προοπτικής, ενώ δεν απέκλεισε και την νομική αντίδραση σε αυτή την κατάσταση.
 
Για τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Γιώργος Κιζιρίδης, μετέφερε το προσωπικό μήνυμα του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης κ. Ζιμπίδη καθώς και της νέας Δημοτικής αρχής, τονίζοντας πως προσωπικό και συλλογικό πιστεύω τους είναι η προστασία του περιβάλλοντος, και σαφέστατα είναι και στάση ζωής, και λένε ρητά, αδιαπραγμάτευτα και ξεκάθαρα όχι στα Χρυσορυχεία.
 
Η γη του Δήμου και οι δημότες του, έχουν άλλου είδους χρυσάφι, κοινωνικού, πολιτιστικού, τουριστικού χαρακτήρα, επενδύσεων φιλικών προς το περιβάλλον, για να τα αναδείξουν, χωρίς να χρειαστεί να λουστούν με κυάνιο. Η άποψη αυτή, σημείωσε, είναι πρώτα ως δημότη, και κατόπιν ως αιρετού.
 
Επίσης ξεκάθαρα κατά της εξόρυξης τάχθηκε και ο Δήμαρχος Ορεστιάδας κ. Βασίλης Μαυρίδης. 

Αιχμηρή αντίθεση από τρείς παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου 

Ιδιαίτερα αιχμηροί για την απουσία εκπροσώπου της Περιφερειακής Αρχής ήταν οι έτεροι περιφερειακοί Σύμβουλοι που βρέθηκαν στην σύσκεψη,ξεκινώντας από τον Επικεφαλής της Περιφερειακής Σύνθεσης κ. Χριστόδουλο Τοψίδη, ο οποίος μίλησε και σαν πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου, σημειώνοντας πως είναι εναντίον κάθε είδους εξόρυξης με τη χρήση κυανίου.
 
Ως επικεφαλής της παράταξης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, σημείωσε πως έχουν θέσει προφορικά το θέμα της συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, υπενθυμίζοντας πως προεκλογικά όλες οι παρατάξεις είχαν δηλώσει κατά του χρυσού, όμως παρόλα αυτά υπήρχαν απουσίες από τη σύσκεψη.
 
Σημείωσε πάντως πως πρόθεσή τους είναι να συζητηθεί το θέμα στο Συμβούλιο μιας και οι παρατάξεις που βρίσκονταν στην σύσκεψη διαθέτουν τον αριθμό για να προκαλέσουν συζήτηση.
 
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία κ. Κώστας Κατσιμίγας τόνισε πως από το 1998, όταν και ξεκίνησε αυτό το θέμα, δεν έχει αλλάξει τίποτα, για αυτό και είναι κατά κάθε ενέργειας και διαδικασίας.
 
Άφησε δε αιχμές για τις παρατάξεις τόσο της συμπολίτευσης, όσο και τις συνεργαζόμενες με αυτή, σημειώνοντας πως ίσως θα πρέπει να τροποποιηθεί ο τρόπος αντίδρασης, ώστε να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος που θεωρεί πως έχει την στήριξη του κόμματος που κυβερνά τη χώρα.
 
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Δημήτρης Παπατολίδης τόνισε πως έχουν κρατήσει σθεναρά την αντίθεση τους στην εξόρυξη χρυσού, μιας και πέρα από τα περιβαλλοντικά ζητήματα που εγείρονται, υπάρχει και το θέμα του μεταλλευτικού κώδικα, που αποτελεί ζητούμενο γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση και οι βουλευτές δεν έθεσαν θέμα αλλαγής του, παρά τα θέματα που υπήρχαν και στη Θράκη και στη Χαλκιδική.
 
Θεωρεί όμως πως υπάρχει ζήτημα και στο πλαίσιο για τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που δίνει στην ίδια την εταιρεία τη δυνατότητα να είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα της. Βάζουν τέλος το θέμα πως ακόμα και αν υπάρξει κάποτε μια μέθοδος που δεν είναι καταστροφική για το περιβάλλον, ο χρυσός αποτελεί στρατηγικής σημασίας κοίτασμα για το λαό και δεν μπορεί να παραδίδονται στα μεγάλα κεφάλαια. 

Όχι και από τα επιμελητήρια 

Τα Επιμελητήρια είναι πάντα οι μπροστάρηδες για τις επενδύσεις όλων των τύπων, για αυτό και πριν πάρουν τη θέση κατά της εξόρυξης χρυσού, διερεύνησαν πολύ το θέμα, σημείωσε ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, και ήρθαν στο συμπέρασμα, μέσα από επιστημονικά επιχειρήματα ότι η εξόρυξη χρυσού εγκληματεί κατά του περιβάλλοντος και της ίδιας της ζωής.
 
Για αυτό και θεωρεί πως ο κόσμος θα πρέπει να ενημερωθεί καλά, να είναι μεγάλη η συμμετοχή αλλά κυρίως να μπουν μπροστά οι πολιτικοί άρχοντες.
 
Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Αντώνης Γραβάνης, σημείωσε πως η εξόρυξη χρυσού όχι μόνο θα επιφέρει καταστροφικά αποτελέσματα στο περιβάλλον, αλλά δεν θα φέρει και ανάπτυξη στην περιοχή, αντίθετα θα κλείσει πολλές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους άλλους τομείς στην περιοχή.
 
Σταθερή παραμένει η αντίθεσή τους στην εξόρυξη χρυσού, μιας και δεν έχει αλλάξει κάτι από την προηγούμενη φορά που ερωτήθηκαν, δήλωσε ο κ. Αδαμάντιος Παπαδόπουλος, Γενικός Γραμματέας του ΤΕΕ Θράκης, ενώ την αντίθεσή τους εξέφρασαν και οι εκπρόσωποι των άλλων επιμελητηρίων.

Το ψήφισμα που προτάθηκε 

Το ψήφισμα που προτάθηκε κατά τη συνάντηση έχει ως εξής:
 
«Στην Αλεξανδρούπολη σήμερα, 14 Σεπτεμβρίου 2019 οι αιρετοί της ΠΕΔ ΑΜΘ και οι φορείς από τον Έβρο και τη Ροδόπη, που συγκροτούν τη Διανομαρχιακή Επιτροπή κατά της εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού στη Ροδόπη και τον Έβρο, συνήλθαν μετά από πρόσκληση του προέδρου της ΠΕΔ ΑΜΘ κ. Ευάγγελου Λαμπάκη προκειμένου να διατυπώσουμε την άποψή μας για την εγκατάσταση μεταλλευτικής βιομηχανίας εξόρυξης και επεξεργασίας των χρυσοφόρων κοιτασμάτων στην περιοχή του Περάματος Έβρου.
 
Για το σκοπό αυτό, λαμβάνοντας υπόψη ότι:
 
1: κατά τον μεταλλευτικό κώδικα 210/73, που εξακολουθεί να ισχύει, χαρακτηρίζεται η εκμετάλλευση μεταλλείων ως δημόσιας ωφέλειας, και μεταλλεία σε περιοχές μεταλλευτικού ενδιαφέροντος είναι αποκλειστική δραστηριότητα και πρώτη προτεραιότητα, και επομένως όλες οι άλλες οικονομικές δραστηριότητες που ασκούνται οδηγούνται σε μαρασμό
 
2: Στις ανεξέλεγκτες λίμνες απόθεσης των τοξικών τελμάτων, υπάρχει και το θανατηφόρο κυάνιο, το οποίο σε θερμοκρασία υπαίθρου 25οCεξατμίζεται και ανέρχεται στην ατμόσφαιρα, όπου λόγω της πιο πάνω θερμοκρασίας υγροποιείται εκ νέου και επανέρχεται με τη βροχή στη γη και τη διατροφική μας αλυσίδα.
 
3:Για την επεξεργασία των χρυσοφόρων κοιτασμάτων απαιτούνται τεράστιες ποσότητες νερού, που θα το στερηθούν οι γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, επομένως θα πληγεί βαρύτατα η κύρια οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή αυτή
 
4: Το όρυγμα του μεταλλείου, θα γίνει σε περιοχή με θειούχα πετρώματα, που παράγουν θειικό οξύ, και με την όξινη απορροή, θα έχουμε την μόλυνση ρύπανση των υπόγειων νερών με τα τοξικά προϊόντα τους για τα φυτά και τα ψάρια
 
5: Απαιτούνται τεράστιες ποσότητές εκρηκτικών στο χώρο εξόρυξης, ο οποίος απέχει λιγότερο από 500 μέτρα από τον οικισμό του Περάματος, εξαιτίας και μόνο αυτού οι κάτοικοι θα εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
 
Τα παραπάνω αρνητικά, ισχύουν εδώ και 20 χρόνια, συνάγεται λοιπόν αβίαστα ότι η επένδυση αυτή δεν ήταν και δεν είναι αναπτυξιακή, καθ’ ότι δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη βιώσιμη ανάπτυξη, που είναι νόμος του κράτους και θεσμός στην ΕΕ.
 
Συνέπεια αυτών, διατηρούμε την κάθετη άρνησή μας στην επένδυση των χρυσορυχείων, για να προστατέψουμε το φυσικό περιβάλλον, την τοπική οικονομία μας και τη Δημόσια Υγεία».
 
Να σημειωθεί πως το ψήφισμα περιλαμβάνει, τουλάχιστον μετά από αναφορά των εκπροσώπων του Δήμου Μαρωνείας Σαπών, και την εξόρυξη στις Σάπες.
 
Επίσης αρκετοί από τους προέδρους και τους εκπροσώπους φορέων παρόλο που εξέφρασαν την συμφωνία τους με το ψήφισμα, ζήτησαν χρόνο ώστε να εγκριθούν εντός της εβδομάδας από τα ΔΣ όπως είναι απαραίτητο, πριν αυτό αποσταλεί στον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.