Επιθεση Α. Τσιπρα απο την ΔΕΘ στην Κυβερνηση για τον χρυσο

«Θέλουν να εκμεταλλευτούν τους φυσικούς πόρους της χώρας και να εξάγουν το υλικό και εμείς να τους επιδοτούμε κιόλας»

Αναστάτωση έχουν προκαλέσει στην Θράκη, τις τελευταίες μέρες, οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για την έναρξη των εξορύξεων χρυσού. Ήδη αρκετοί «άρχοντες» της τοπικής κοινωνίας, βουλευτές και τοπικοί φορείς έχουν αντιταχθεί κατά των εξαγγελιών αυτών και κριτικάρουν τον νέο αναπτυξιακό νόμο που έχει τεθεί σε διαβούλευση και δίνει ισχυρά πατήματα σε τέτοιου είδους επενδύσεις και με δημόσιο χρήμα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της ΔΕΘ, κάνοντας σφοδρή επίθεση στην Κυβέρνηση και τον Κυριακό Μητσοτάκη όσο αφορά στο θέμα του χρυσού.

«Έρχομαι τώρα σε μια υπόθεση που αφορά την Βόρεια Ελλάδα. Την υπόθεση της Eldorado Gold» είπε αρχικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για να διευκρινίσει πως «δεν θα μείνω στο ότι προετοιμάζονται, να αφήσουν στην άκρη όλες τις επιφυλάξεις για το αν η εταιρία μπορεί να κάνει όσα έχει δεσμευτεί. Ούτε θα μείνω στο ότι προετοιμάζονται να αναθεωρήσουν προς όφελος της εταιρίας τους όρους της σύμβασης που υπογράφηκε το 2004 για να τη βγάλουν από τη δύσκολη θέση, ούτε ακόμη ότι αγνοούν κάθε περιβαλλοντικό όρο κάθε μέριμνα για την περιβαλλοντική προστασία και ετοιμάζουν μάλιστα και επέκταση των εργασιών της εταιρίας και στη Θράκη, παρά τη μεγάλη αντίθεση της τοπικής κοινωνίας εκεί». «Θα μείνω» υπογράμμισε «στο ότι θέλουν με τον αναπτυξιακό νόμο να επιδοτήσουν με δημόσιο χρήμα τις επενδυτικές δραστηριότητες της Eldorado. Να θέλουν να εκμεταλλευτούν όλο τον ορυκτό πλούτο της χώρας και να θέλουν να εξάγουν το υλικό στο εξωτερικό κι εμείς να τους επιδοτούμε κιόλας».

Μέχρι στιγμής στην Θράκη υπάρχει γενική κινητοποίηση, από όσους είναι ενάντια των εξορύξεων, όσο αφορά στις επόμενες κινήσεις και δράσεις τους. Στην αντίπερα όχθη, τοπικά «γαλάζια» στελέχη τηρούν σιγή ιχθύος, ενώ και από την ίδια την εταιρία, την EL Dorado Gold, δεν έχει προκύψει κάποια ανακοίνωση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.