Πληθαινουν οι πολιτιστικες επαφες του Συλλογου Εβριτων Ροδοπης με τη βουλγαρικη πλευρα

Δραστήριος ο σύλλογος και το καλοκαίρι

Με την συμμετοχή στο διεθνές φεστιβάλ του Νεντέλινο Βουλγαρίας ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα εμφανίσεων του Συλλόγου Εβριτών Ν. Ροδόπης για την περασμένη ακαδημαϊκή χρονιά. Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, ένα από τα τμήματα των παραστάσεων του Συλλόγου επισκέφθηκε για δύο ημέρες το Νεντέλινο και το Ζλάτογκαντ, προκειμένου να εκπροσωπήσει την Ελλάδα και την Ροδόπη στο Βαλκανικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών, εν όψει των εορταστικών εκδηλώσεων του τοπικού Δήμου.  Στην εν λόγω εκδήλωση συμμετείχαν και συγκροτήματα από τη Ρουμανία, την Τουρκία, τα Σκόπια και τη Βουλγαρία, τα οποία και παρουσίασαν αντιπροσωπευτικούς χορούς της περιοχής τους. Τα μέλη της αποστολής κατά τη διήμερη παραμονή τους στη γείτονα χώρα, είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην παλιά πόλη του Ζλάτογκραντ και το Εθνογραφικό Σύμπλεγμα κτηρίων της πόλης.
 
Νωρίτερα στις αρχές του Σεπτεμβρίου, o Σύλλογος Εβριτών συμμετείχε για άλλη μια χρονιά στις επετειακές εκδηλώσεις μνήμης του Νέου Σιδηροχωρίου, μετά από πρόσκληση του τοπικού Μορφωτικού Ομίλου.


 
Στα τέλη Αυγούστου ο Σύλλογος Εβριτών Ν.Ροδόπης και  40μελής αντιπροσωπία του, συμμετείχε σε μια ξεχωριστή ελληνοβουλγαρική συνάντηση και στην Αμφίπολη και μάλιστα ξεναγήθηκαν στις εκπληκτικής ομορφιάς και σπανιότητας αρχαιότητες της περιοχής. Ο Σύλλογος Εβριτών είχε προσκληθεί από τον Τομέα Μακεδονίας Θράκης να συμμετάσχει μαζί με άλλα παραδοσιακά χορευτικά σχήματα από την Βόρεια Ελλάδα και την Βουλγαρία, σε ένα διήμερο φεστιβάλ που διοργανώθηκε στην Αμφίπολη, στο χώρο του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού, στα πλαίσια της δράσης BorderlessCulture του διασυνοριακού προγράμματος Interreg. Το χορευτικό του Συλλόγου παρουσίασε στο πρόγραμμά του χορούς από την ευρύτερη Θράκη το βράδυ της Κυριακής. Νωρίτερα όλοι οι συμμετέχοντες, ξεναγήθηκαν στους αρχαιολογικούς χώρους της Αμφίπολης, καθώς και στο αρχαιολογικό της μουσείο, διαπιστώνοντας από κοντά το διαχρονικό σημαντικό ρόλο της αρχαίας αυτής ελληνικής πόλης με τα πλουσιότατα ανασκαφικά ευρήματα.
 

Επαφές για τα 100 χρόνια από την ενσωμάτωση της Θράκης

 
Στα πλαίσια του φεστιβάλ δόθηκε η ευκαιρία με τα στελέχη του Υπουργείου να ανταλλαγούν απόψεις για τον πανηγυρικό χαρακτήρα, που θα πρέπει να έχει η επέτειος των 100 χρόνων από την ενσωμάτωση της Θράκης στον ελλαδικό κορμό και τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να συμβάλλει το Υπουργείο Εσωτερικών και κυρίως ο Τομέας Μακεδονίας – Θράκης σε αυτή την κατεύθυνση.
 

Επίσκεψη στο Χάσκοβο για τη διερεύνηση συνεργασιών


 
Τη Δευτέρα και την Τρίτη 26 και 27 Αυγούστου, δεκαμελής αντιπροσωπία του Συλλόγου με επικεφαλής τον πρόεδρο του Συλλόγου Χρήστο Χατζηπέμου, βρέθηκε στο Χάσκοβο της Βουλγαρίας προσκεκλημένη από τον δήμαρχο του Χασκόβου. Αντικείμενο της συνάντησης με το Δήμαρχο κ.Dobri Belivanov, αλλά και με στελέχη του Δήμου στον Τομέα του Πολιτισμού, ήταν η ανάπτυξη κοινών διασυνοριακών πολιτιστικών ελληνοβουλγαρικών δράσεων στα πλαίσια του ήδη σε εξέλιξη προγράμματος Interreg αλλά και ευρύτερα, αξιοποιώντας την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά που διαθέτουν οι δύο περιοχές.
 

Ξεκινούν τα τμήματα του Συλλόγου

 
Οι συμμετοχές αυτές ήταν οι τελευταίες από μια σειρά εμφανίσεων του Συλλόγου σε διάφορες εκδηλώσεις, λίγο πριν την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς και της έναρξης των μαθημάτων παραδοσιακού χορού το Σάββατο στις 14 Σεπτεμβρίου.
 
Ας σημειωθεί ότι φέτος εκτός από τα Τμήματα Παραδοσιακού Χορού όλων των ηλικιών, θα λειτουργήσουν και πάλι τμήματα μοντέρνου χορού για παιδιά, Τμήματα Ζωγραφικής, η Λέσχη του Παιδικού Βιβλίου και φυσικά η χορωδία “E.CHO” (Evrites Choir) υπό την διεύθυνση της Βερόνικας Σεμερτζίδου. Φέτος μάλιστα για πρώτη φορά ο Σύλλογος θα επιχειρήσει να οργανώσει και παιδική χορωδία, κάτι που λείπει από τον τόπο μας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.