Σαφαρι για τους αναβατες των πεζοδρομιων στην Κομοτηνη

Αυστηρή εφαρμογή του ΚΟΚ ξεκινά σύντομα - Στόχος να καταπολεμηθεί η αυθαίρετη στάθμευση, ιδίως των δικύκλων, στα πεζοδρόμια

Ενημέρωση για την αυστηρότερη εφαρμογή του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ιδιαίτερα για τους οδηγούς, κυρίως δικύκλων, που σταθμεύουν επάνω σε ράμπες ΑμεΑ, σε χώρους για την στάθμευση οχημάτων ΑμεΑ αλλά και επάνω στα πεζοδρόμια, πραγματοποιήσαν το πρωί της Τετάρτης 11 Σεπτεμβρίου ο Δήμαρχος Κομοτηνής, κ. Ιωάννης Γκαράνης και ο Αστυνομικός Διευθυντής, κ. Μιχάλης Σεβδυνίδης.
 

Να γίνει ο ΚΟΚ συνείδηση σε όλους

 
Όπως τόνισε ο κ. Σεβδυνίδης, συναποφάσισαν να πραγματοποιήσουν ενημέρωση στους πολίτες της Κομοτηνής για το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει στην καθημερινότητά, δηλαδή τα οχήματα και κυρίως τα δίκυκλα να σταθμεύουν επάνω σε ράμπες ΑμεΑ, επάνω σε χώρους που είναι αποκλειστικά για τη στάθμευση οχημάτων ΑμεΑ και πάνω στα πεζοδρόμια, «με αποτέλεσμα να είναι αφόρητη η κατάσταση και να μην μπορεί να κυκλοφορεί ο πεζός, να μην μπορεί να κυκλοφορεί η μητέρα με το παιδί της και γενικά να υπάρχει μια εικόνα η οποία δεν είναι καλή και δεν αρμόζει σε όλους εμάς τους Κομοτηναίους».
 
Στόχος αυτής της ενημέρωσης είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού, ενώ παράλληλα θα ξεκινήσουν τις επόμενες 20 ημέρες ενημερώσεις οι αστυνομικοί της Τροχαίας, ώστε να συνετιστούν οι οδηγοί κυρίως των δικύκλων και να παρκάρουν εκεί όπου πρέπει, δηλαδή στους χώρους που υπάρχουν για τη στάθμευση δικύκλων.
 
Μετά από αυτή την ενημέρωση και από τους αστυνομικούς και από τα ΜΜΕ θα προχωρήσουν σε μια πιο αυστηρή εφαρμογή του ΚΟΚ, με τον κ. Σεβδυνίδη να επισημαίνει πως πρέπει να ευαισθητοποιηθούν όλοι και να σέβονται τον συνάνθρωπο.
 
Φυσικά η ενίσχυση αυτών των ελέγχων θα αφορά και την κεντρική πλατεία Κομοτηνής, παρόλο που αυτή τη στιγμή υπάρχει κάποια ανοχή για οχήματα που μπαίνουν με άδεια για τις εργασίες που γίνονται σε αυτή.
 
Τα πρόστιμα είναι 20 ευρώ για στάθμευση στα πεζοδρόμια, καθώς και η αφαίρεση αδειών και των στοιχείων κυκλοφορίας των οχημάτων. Για τις ράμπες ΑμεΑ δεν υπάρχουν πρόστιμα, αλλά υπάρχει δίμηνη αφαίρεση άδειας, και τη δεύτερη φορά που εντοπίζεται η ίδια παράβαση, για στάθμευση σε χώρους ΑμεΑ, ράμπα, κλπ, τότε γίνεται ολική αφαίρεση της άδειας οδηγήσεως και ο οδηγός-παραβάτης θα πρέπει να ξαναδώσει εξετάσεις μετά από έξι μήνες, προκειμένου να πάρει ξανά την άδεια οδήγησης.
 
Ο κ. Σεβδυνίδης θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική την ενημέρωση, μιας και το θέμα δεν αφορά μόνο τους κατοίκους της Κομοτηνής, αλλά και τους επισκέπτες, όπως τουρίστες, αλλά και γονείς φοιτητών, που φέρνουν μια κινητικότητα στην πόλη.
 
Ως παράδειγμα έφερε το γεγονός ότι πραγματοποίησαν πριν από λίγους μήνες ενημέρωση για τα κράνη, η οποία φαίνεται να έχει αποτέλεσμα. «Ο κόσμος έχει συνετιστεί, φοράει το κράνος, γιατί και πάλι τα πρόστιμα είναι πάρα πολύ αυστηρά και οι αφαιρέσεις γίνονται επιτόπου και μάλιστα χωρίς ανοχές και χωρίς να δείχνουμε οποιαδήποτε επιείκεια και νομίζω ότι πέρασε το μήνυμα» σημείωσε.
 
Τόνισε δε πως θα είναι πολύ αυστηροί αν εντοπιστούν αστυνομικοί που παραβιάζουν τις συγκεκριμένες διατάξεις, με τον ίδιο να τονίζει πως αν το διαπιστώσει θα τους καλέσει και σε πειθαρχικό έλεγχο, πέρα της παραβάσεως που επιβάλει ο ΚΟΚ.
 
«Ο ΚΟΚ πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους. Πρέπει να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος. Αυτό έχουμε κατά νου και αυτός είναι ο στόχος μας. Γι' αυτό γίνεται αυτή η ενέργεια από την πλευρά μας με τη βοήθεια πάντα του δήμου Κομοτηνής» κατέληξε.
 

Σημαντική η πρωτοβουλία της Ελληνικής Αστυνομίας

 
Την προσπάθεια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κομοτηνής να μπει τάξη στην πόλη χαιρέτισε ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης, που τόνισε πως είναι ένα μεγάλο πρόβλημα το γεγονός ότι τα δίκυκλα παρκάρουν στα πεζοδρόμια και στις ράμπες ΑμεΑ.
 
«Θεωρούμε πολύ σημαντικό να παρκάρουν πλέον στους χώρους στάθμευσης που υπάρχουν στην πόλη και να αφήνουν ελεύθερη τη διάβαση για τους πεζούς, αλλά ιδιαίτερα για τις μητέρες με τα καροτσάκια και τους ανθρώπους που έχουν πρόβλημα μετακίνησης» σημείωσε, τονίζοντας πως είναι σημαντική πρωτοβουλία.
 
Άλλωστε θεωρεί ότι στην πόλη πρέπει να δούμε το κυκλοφοριακό αλλά και τη στάθμευση με άλλο μάτι, ώστε να μπορούν να διευκολύνονται αυτοί που πραγματικά έχουν ανάγκη, ώστε να μπορούν να εφοδιάζονται και τα μαγαζιά, αλλά να μπορεί και αυτός που έχει την ανάγκη να κατεβεί στο κέντρο, να κάνει τη δουλειά του.
 
Σημείωσε δε πως θα πρέπει να μελετηθεί και ο ανεφοδιασμός των καταστημάτων όταν αυτός γίνεται από μεγάλα οχήματα, ώστε αυτά να μην υπάρχουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
 
Βέβαια τόνισε πως η αυστηροποίηση του ελέγχου θα συμπεριλάβει και τον έλεγχο της στάθμευσης στα σημεία ελεγχόμενης στάθμευσης στον ποδηλατόδρομο, η οποία έχει ατονήσει, για αυτό και ο πολίτης θα πρέπει να γνωρίζει πως από δω και πέρα θα πρέπει να σταθμεύει, να παίρνει την ωριαία κάρτα του.
 
Ειδική μνεία έκανε ο κ. Γκαράνης στην μη ύπαρξη Δημοτικής Αστυνομίας, επισημαίνοντας πως όταν υπήρχε βοηθούσε αρκετά, ιδιαίτερα στο παρκάρισμα και τον έλεγχο των καταστημάτων.
 
Ελλείψει όμως Δημοτικής Αστυνομίας πρέπει να προσβλέπουν στη βοήθεια της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία βρίσκονται πάντα σε συνεργασία και προσπαθούν να βοηθήσουν όλο αυτό το δύσκολο έργο για να μπορέσει η πόλη να λειτουργήσει όσο γίνεται πιο ομαλά.
 
«Είμαστε πάντα σε επαφή και όπου χρειαστεί να βοηθήσουμε σαν δήμος την Ελληνική Αστυνομία.Νομίζω ότι βρίσκουμε τον τρόπο και το κάνουμε» σημείωσε ο Δήμαρχος Κομοτηνής, που ερωτηθείς για το αν υπάρχουν σκέψεις, σε βάθος χρόνου ανάλογα και με τη δυνατότητα προσλήψεων να ανασυσταθεί η Δημοτική Αστυνομία, σημείωσε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι απτό, όμως αν μπορεί να γίνει, θα μελετήσουν την επαναφορά της.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.