Ο «Ευρωπαικος τροπος ζωης μας», η Ουρσουλα φον ντερ Λαιεν και ο επιτροπος Μαργαριτης Σχοινας

Του Κώστα Αρβανίτη*

“It was the best of times, it was the worst of times…” («Οι καιροί εκείνοι ήταν οι καλύτεροι, οι καιροί εκείνοι ήταν οι χειρότεροι…») Έτσι ξεκινάει το έπος του Τσαρλς Ντίκενς, «Ιστορία δυο πόλεων», ένα μυθιστόρημα που περιγράφει έναν κόσμο φλεγόμενο και διχασμένο, στη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης.
 
Αυτός είναι ο κόσμος μας, σήμερα. Φλεγόμενος και διχασμένος. Και από μία πλευρά του, απελπισμένοι, καταδιωγμένοι, περιδεείς άνθρωποι με τις οικογένειες τους βουτάνε στη θάλασσα για να γλυτώσουν από τη φωτιά.
 
Αλλά, απειλούν τον «Ευρωπαϊκό τρόπο ζωής» μας.
 
Στη Νέα Κομισιόντης Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ένας από τους εννέα νέους αντιπροέδρους αναλαμβάνει «την προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής» – δηλαδή, όπως διευκρίνισε η ίδια για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις – τη διαχείριση του μεταναστευτικού.
 
Χωρίς προσχήματα·γιατί δε χρειάζονται πιά. Με το νέο της προεδρείο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας ενημερώνει ότι ζητήματα ασφάλειας, εργασίας, εκπαίδευσης στην Ευρώπη είναι τομείς που οφείλουμε να διαφυλάξουμε από τη διαβρωτική επιρροή των «ξένων». Αυτών των αλλόθρησκων, κουρελιάρηδων, άκληρων και ανέστιων «ξένων» που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από το θάνατο. Ή κάτι, ακόμα χειρότερο.
 
Όταν ο Τραμπ δήλωνε από μικροφώνου το παρόμοιο “We need to protect our way of life!” («πρέπει να προστατεύσουμε τον τρόπο ζωής μας!»), οι δημοσιογράφοι που κάλυπταν την ομιλία του έφριξαν από τρόμο, για τη νέα εποχή που ξημέρωνε για την Αμερική. Δε μίλησαν.
 
Αλλά ήταν σε μια άλλη ήπειρο.
 
Όταν ο Όρμπαν έστελνε τους στρατιώτες να ξυλοκοπούν «επαναπροωθώντας» τους πρόσφυγες πίσω από τη γραμμή των συνόρων του – και δήλωνε με θράσος ότι δε θα δεχτεί ούτε έναν ξένο στην Ουγγαρία, η Ευρώπη διατύπωνε μια χλιαρή διαμαρτυρία. Δεν επέβαλε κυρώσεις.
 
Αλλά ήταν σε μια άλλη χώρα.
 
Τώρα, ένα από τα πιο σημαντικά όργανα της ενωμένης Ευρώπης, αναθέτει στον νέο Έλληνα επίτροπο – και πρώην δεξί χέρι του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ – Μαργαρίτη Σχοινά, να κάνει το ίδιο πράγμα. Αλλά πιο συγκροτημένα. Πιο οργανωμένα. Πιο θεσμικά. Και εκείνος το αποδέχεται. Χωρίς ενστάσεις.
 
Και αυτή τη φορά, έχει να κάνει με όλους μας.
 
Η Ευρώπη δε χρειάζεται προστασία από τις κουλτούρες των άλλων λαών. Η μόνη προστασία που έχουμε ανάγκη είναι από τους λαϊκιστές, ακροδεξιούς, φασίστες που τσαλαπατούν τη νομιμότητα, τα Θεμελιώδη Δικαιώματα του Ανθρώπου και τη Δημοκρατία.
 
Αν έπρεπε, σώνει και καλά, να ανοίξουμε μια νέα θέση εργασίας στην Κομισιόν, ας ήταν τουλάχιστον αυτή. Ή κάποια παρόμοια, που να διασφάλιζε ότι η Επιτροπή θα σεβαστεί επιτέλους τις αξίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού, ενστερνιζόμενη τις προτάσεις που περιλαμβάνονται στις συνθήκες και τις διεθνείς συμφωνίες που η ίδια ενέκρινε.
 
Κυρία Φον ντερ Λάιεν… Ο Τζορτζ Όργουελ σας βγάζει το καπέλο. Και σας ευχαριστεί, που τον ξανακάνετε επίκαιρο…
 
*Ο Κώστας Αρβανίτης είναι Ευρωβουλευτής

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.