«Ο Καραγκιοζης και τα φαντασματα της πετρας»

Μικροί και μεγάλοι ταξίδεψαν μαζί με τον Καραγκιόζη στην παράσταση του Γιάννη Βουλτσίδη

Λίγες μέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, κάτι περίεργο συμβαίνει στην Πλατεία Εξηντάρα.
 
Μικροί, αλλά και μεγάλοι, συγκεντρώνονται μπροστά από τη σκηνή, μια σκηνή του θεάτρου σκιών που έχει στήσει για ακόμα μια χρονιά ο Γιάννης Βουλτσίδης, και στην οποία περιέχεται μια παράδοση ετών, που έχει αναθρέψει ολόκληρες γενιές.
 
Στη μέση αυτής της σκηνής, ο Καραγκιόζης, ξαπλωμένος, να ονειρεύεται, λίγο πριν ξεκινήσει η παράσταση, ποιος ξέρει τι, μέχρι να ζωντανέψει με τη φωνή του Γιάννη Βουλτσίδη, και σκορπίσει, όπως μόνο αυτός ξέρει να κάνει, χαρά, αλλά και να καυτηριάσει, να σχολιάσει, πάντα χαρίζοντας το γέλιο.
 
Έτσι κρατά ζωντανή την παράδοση αυτή η παράσταση που «έστησε»  το Θρακικό Θέατρο Σκιών του Γιάννη Βουλτσίδη σε συνεργασία με τη ΔΚΕΠΠΑΚ, με τίτλο «τα φαντάσματα της Πέτρας» το βράδυ της Δευτέρας 9 Σεπτεμβρίου, μια βραδιά που πλέον τα παιδιά περιμένουν με ανυπομονησία.

Συνδυάζοντας βαρύτητα και ελαφρότητα

Βέβαια εκτός από τα παιδιά, και οι μεγάλοι περιμένουν τον Καραγκιόζη, σημειώνει ο κ. Βουλτσίδης, ο οποίος εξηγεί πως «Τα φαντάσματα της πέτρας» είναι σαν ίσκιος, είναι αυτοί που χτίσανε την παλιά Ξάνθη, την παλιά Κομοτηνή, με τις πέτρες.
 
«Έμεινε ο τρόπος τους, που είναι ωραίος, και τα ωραία μπορούμε να τα μιμηθούμε, γιατί όσο παλιά και να είναι, μπορεί να είναι επίκαιρα, και να έχουν και ψωμί. Είναι ένα κοίταγμα προς το παρελθόν για να ενισχύσουμε το παρόν» ανέφερε τονίζοντας πως πρόκειται για μια παράσταση με ένα σκοπό.
 
Από την άλλη βέβαια είναι Καραγκιόζης, μουσική, διασκέδαση, ξεφάντωμα, δηλαδή και αυτό δεν το ξεχνούν.
 
Όμως είναι βαριά η φιγούρα του Καραγκιόζη, και γίνεται πιο βαριά όταν κάποιος ξέρει τι σηκώνει, αναφέρει, βαρύτερη από τους σύγχρονους ήρωες και υπερήρωες, πιο σύνθετη, που παίζει με την ελαφρύτητα και την βαρύτητα ισορροπώντας ανάμεσα σε αυτά τα δύο όπως έκανε ο Αριστοφάνης.
 
Γιατί «η βαρύτητα χωρίς ελαφρύτητα, καταντά βαρύγδουπη, και η ελαφρύτητα χωρίς βαρύτητα, καταντά φλύαρη, σαν τον Χατζατζάρη», με τον Καραγκιόζη, σύμφωνα με τον κ. Βουλτσίδη, να διδάσκει πως πρέπει όταν πέφτεις, να ξανασηκώνεσαι.

Δράσεις στις γειτονιές θέλει η ΔΚΕΠΠΑΚ

Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια ήταν από την αρχή η ΔΚΕΠΠΑΚ, που σύμφωνα με την πρόεδρό της κ. Νατάσα Λιβεριάδου θέλει να δίνει χαρά στα παιδάκια που ξεκινούν από την Τετάρτη τη σχολική τους χρονιά.
 
Όλα αυτά τα χρόνια τα παιδιά ανταποκρίνονται, παρακολουθούν την παράσταση μαζί με τους γονείς και τους παππούδες τους, για αυτό και εκδηλώσεις σαν και αυτές αποτελούν χαρά τους.
 
Για αυτό και το επόμενο καλοκαίρι θέλουν να γίνουν πολλές δράσεις στις γειτονιές της Κομοτηνής, που ατόνησαν φέτος, ώστε να επιτευχθεί μια αποκέντρωση από τα συνηθισμένα σημεία που γίνονται οι δράσεις και να μπορούν να παρακολουθούν δράσεις στη γειτονιά τους και όσοι μένουν σε πιο απομακρυσμένα σημεία της πόλης.
 
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.