Γιγαντώνεται με το βλέμμα στο μέλλον η Pharmathen

07.09.2019 10:29

Κώστας Μαρκενδούδης

Η Νέα Μονάδα Ενέσιμων Βραδείας Αποδέσμευσης εγκαινιάστηκε στο εργοστάσιο της εταιρείας στις Σάπες - Επενδυτικό πλάνο που θα δημιουργήσει 300 θέσεις εργασίας ξεκινά να υλοποιεί ο όμιλος

Δείτε περισσότερα στο: http://www.paratiritis-news.gr/

Τα Εγκαίνια της Νέας Μονάδας Ενέσιμων Βραδείας Αποδέσμευσης της φαρμακευτικής εταιρεία Pharmathen, στο εργοστάσιο της στις Σάπες πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Παρασκευής 6 Σεπτεμβρίου, παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, καθώς και του Υφυπουργού  Ανάπτυξης & Επενδύσεων – Βιομηχανίας & Εμπορίου κ. Νίκος Παπαθανάσης και του Υφυπουργού Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Χρίστου Δήμα.
 
Το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης, ο Δήμαρχος Μαρωνείας Σαπων Ντίνος Χαριτόπουλος, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης, ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, ο τοποτηρητής Μουφτής Κομοτηνής Χαλήλ Τζιχάντ, οι βουλευτές Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου και Ιλχάν Αχμέτ, οι βουλευτές Έβρου Χρήστος Δερμεντζόπουλος, Αναστάσιος Δημοσχάκης και ο βουλευτής Ξάνθης  Μπαράν Μπουρχάν.
 
Παράλληλα, στο πλαίσιο της τελετής των εγκαινίων, η εταιρεία παρουσίασε το επενδυτικό της πλάνο συνολικού ύψους άνω των 250 εκατ. ευρώ για την επόμενη πενταετία, σε συνέχεια μάλιστα του επενδυτικού πακέτου των 200 εκατ. ευρώ που έχει ήδη διαθέσει η εταιρεία σε έρευνα και ανάπτυξη τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
 
Η νέα πρωτοποριακή μονάδα, που είναι από τις ελάχιστες που υπάρχουν στον κόσμο, είναι μια από τις πλέον σύγχρονες μονάδες παραγωγής φαρμάκων παγκοσμίως, και αποτελεί μέρος του εργοστασίου που λειτουργεί η Pharmathen στις Σάπες του Νομού Ροδόπης από το 2010, με συνολική ετήσια παραγωγή που φτάνει τα 3 δισ. δισκία και τα 2 δισ. κάψουλες.
 
Αυτή τη στιγμή ο όμιλος απασχολεί 1.100 εργαζόμενους, με 200 εργαζόμενους να έχουν προσληφθεί μέσα στο 2018, ενώ μέσα από το επενδυτικό πλάνο που υλοποιούν θα δημιουργηθούν περίπου 300 επιπλέον θέσεις εργασίας.
 
Η μονάδα των Σαπών, που ξεκίνησε με περίπου 40 άτομα το 2010, πλέον αριθμεί στους 400 εργαζόμενους, και θα απορροφήσει σημαντικό μέρος των 300 θέσεων που θα δημιουργηθούν.
 
Η Pharmathen ιδρύθηκε το 1969 και πενήντα χρόνια μετά έχει εξελιχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες ερευνητικές φαρμακευτικές εταιρείες της Ευρώπης, που ερευνά για τον κόσμο και επενδύει στην Ελλάδα, διαθέτοντας εξειδίκευση στην ανάπτυξη, στην καταγραφή, στην παρασκευή και στη διαχείριση του κύκλου ζωής ιδιαιτέρως πολύπλοκων φαρμακευτικών τεχνολογιών και γενόσημων σκευασμάτων. Αποτελεί τον μεγαλύτερο ιδιωτικό φορέα ανάπτυξης στην Ελλάδα βάσει επενδύσεων και μια από τις 50 μεγαλύτερες φαρμακευτικές/ ερευνοκεντρικές εταιρείες, σύμφωνα με το European Scoreboard, επενδύοντας 40εκ ευρώ ετησίως σε έρευνα νέων φαρμακευτικών προϊόντων. Πρωτοποριακή η τεχνολογία στην οποία βασίζεται η νέα μονάδα 

Κατά τη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων ο κ. Βασίλης Κάτσος της Pharmathen τόνισε πως η Pharmathen αποτελεί αυτή τη στιγμή μια αμιγώς εξαγωγική επιχείρηση, με κύκλο εργασιών άνω των 200 εκατ. ευρώ, και ως ο μεγαλύτερος ιδιωτικός φορέας ανάπτυξης στην Ελλάδα βάσει επενδύσεων και ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες της χώρας, έχουν πετύχει να ξεπεράσουν κατά πολύ τα σύνορα της χώρας μας.
 
Τα προϊόντα τους είναι διαθέσιμα σε περισσότερες από 85 χώρες και στις 6 ηπείρους, αντιπροσωπεύοντας το 1% των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας.
 
«Πριν από 10 χρόνια εγκαινιάσαμε εδώ την πρώτη μονάδα παραγωγής φαρμάκων της εταιρείας μας, εδώ στις Σάπες, υλοποιώντας μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές επενδύσεις στον φαρμακευτικό κλάδο. Σήμερα βρισκόμαστε εδώ για να αποδείξουμε έμπρακτα για μια ακόμα φορά τη δυναμική του ελληνικού επιχειρείν, τη δυναμική της Pharmathen, τη δυναμική και τα οφέλη του κλάδου για τη χώρα μας» σημείωσε, τονίζοντας πως επενδύουν στην καινοτομία, τη διαφοροποίηση και τους ανθρώπους τους, πάνε κόντρα στις εξελίξεις και χαράσσουν τον δικό τους δρόμο.
 
«Η Νέα Μονάδα Ενέσιμων Βραδείας Αποδέσμευσης στηρίζεται σε πραγματικά πρωτοποριακή τεχνολογία, είναι μια από τις ελάχιστες αντίστοιχες που υπάρχουν στον κόσμο και δεν μπορούμε παρά να αισθανόμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για όσα έχουμε πετύχει και για όσα σχεδιάζουμε για το μέλλον με το βλέμμα πάντα στραμμένο στον ασθενή και στην οικογένειά του» κατέληξε. 

Σημαντική αναπτυξιακή πορεία τα επόμενα χρόνια 

Αντίστοιχα, ο κ. Νίκος Σταθόπουλος, Πρόεδρος Δ.Σ. της Pharmathen και Managing Partner BC Partners τόνισε πως η Pharmathen υλοποιεί με προσήλωση ένα στοχευμένο πλάνο επενδύσεων που της επιτρέπει να δημιουργεί σταθερά ακόμα μεγαλύτερη αξία για την εταιρεία, τους ανθρώπους της και φυσικά τους καταναλωτές.
 
Έτσι με το βλέμμα στραμμένο στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού και με όπλο τις γερές βάσεις, τον στρατηγικό σχεδιασμό, την καινοτομία και το απόλυτα καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, η Pharmathen έχει ήδη εξασφαλίσει μια σημαντική αναπτυξιακή πορεία και για τα επόμενα χρόνια, αποτελώντας παγκόσμια ηγέτιδα δύναμη στον φαρμακευτικό κλάδο. Μισό δις ευρώ το επενδυτικό πλάνο της Pharmathen 

Για το επενδυτικό σχέδιο των επόμενων ετών μίλησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pharmathen κ. Δημήτρης Καδής, τονίζοντας πως βασική φιλοδοξία τους στην Pharmathen είναι να εδραιωθούν ως ηγέτιδα δύναμη, σε παγκόσμιο επίπεδο, στην ανάπτυξη και διάθεση στοχευμένων τεχνολογιών ελεγχόμενης αποδέσμευσης φαρμάκων, που μπορούν να μειώσουν τη συχνότητα χορήγησης και επικεντρώνονται ουσιαστικά στη βελτίωση της ζωής των συνανθρώπων μας.
 
«Αισθανόμαστε μάλιστα ιδιαίτερα υπερήφανοι, γιατί οι πρώτες εγκρίσεις αυτών των προϊόντων είναι ήδη γεγονός. Πάνω σε αυτή την κατεύθυνση, βρίσκεται σε εξέλιξη το επενδυτικό μας πλάνο, που αγγίζει συνολικά σε αξία το μισό δισ. ευρώ, καθώς έχουμε ήδη επενδύσει τα τελευταία χρόνια πάνω από 200 εκατ. ευρώ σε έρευνα και ανάπτυξη και πάνω από 250 εκατ. ευρώ μέχρι το 2024» ανέφερε.
 
Ωστόσο το πιο πολύτιμο συστατικό της επιτυχίας τους είναι οι άνθρωποί τους, ο αριθμός των οποίων τα τελευταία χρόνια αυξάνεται σταθερά. Στόχος τους είναι να αποτελούν εργοδότη επιλογής για τους καλύτερους του κλάδου, σε παγκόσμιο επίπεδο, και ελπίζουν να συμβάλλουν και αυτοί με αυτόν τον τρόπο στην προσπάθεια ώστε «το braindrain να μετατραπεί σε braingain για τη χώρα και τις τοπικές κοινωνίες». Στήριξη από την Κυβέρνηση 

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης χαιρέτισε με ιδιαίτερα μεγάλη ικανοποίηση τη νέα μεγάλη επένδυση της φαρμακευτικής εταιρείας, χαρακτηρίζοντάς την μια επιχείρηση που αποτελεί ακριβώς το πρότυπο του πως θέλουν τη σύγχρονη ελληνική επιχείρηση: να επενδύει συστηματικά στην έρευνα, να παράγει προϊόντα με βάση τις ανάγκες της παγκόσμιας αγοράς, να έχει εξωστρεφή προσανατολισμό, να είναι φυσικά κερδοφόρα και ταυτόχρονα να έχει ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα, με έμφαση στη δημιουργία και διατήρηση θέσεων εργασίας – πολύ περισσότερο σε περιοχές νευραλγικής σημασίας όπως η Θράκη.
 
Αυτές οι επιχειρήσεις είναι υψηλή προτεραιότητα της Κυβερνήσεως με στόχο και να τις στηρίξει έμπρακτα, αλλά και να τις αναδείξει ώστε να ακολουθήσουν κι άλλες το παράδειγμά τους, τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι θα υπάρξουν και άλλες ελληνικές επιχειρήσεις που «θα ηγηθούν των εξελίξεων με τόλμη», όπως εύστοχα σκιαγραφούν την εταιρεία τους οι μέτοχοι της  Pharmathen. Από τις πιο δυναμικές επιχειρήσεις η Pharmathen 

Τα εγκαίνια χαιρέτισε και ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος, ο οποίος χαρακτήρισε τη Pharmathenμια από τις πιο δυναμικές επιχειρήσεις στη χώρα, με σταθερή ανοδική πορεία και εξαγωγικό προσανατολισμό, επενδύοντας στην έρευνα και την καινοτομία αξιοποιώντας ένα σημαντικό εργατικό δυναμικό, ενισχύοντας την τοπική οικονομία, δίνοντας μια ανάσα σε μια περιοχή που έχει πληγεί αρκετά από τις συνέπειες της κρίσης.
 
Η Περιφέρεια ΑΜΘ πιστεύει πως η πραγματική ανάπτυξη μπορεί να προέλθει από την αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων και την ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας, έχοντας διαθέσει σημαντικούς πόρους για τη στήριξή της, αλλά και την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας, ώστε να παράξουν καλύτερα προϊόντα και να βελτιώσουν τη θέση τους στη διεθνή αγορά, ακολουθώντας το παράδειγμα της Pharmathen. Υπόδειγμα για το παραγωγικό μοντέλο της περιοχής 

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Μαρωνείας Σαπών κ. Ντίνος Χαριτόπουλος κατέθεσε την ευγνωμοσύνη των πολιτών του Δήμου για την επιλογή της να επενδύσει στην περιοχή και να διευρύνει τις μονάδες της.
 
Ακόμα και μέσα στην κρίση, δημιούργησε 500 θέσεις εργασίας με τις εξαγωγές της να αποτελούν το 1% των συνολικών εξαγωγών της χώρας.
 
Η επιχείρηση, σημείωσε, είναι μια εταιρεία πρότυπο αριστείας και καινοτομίας και συγχρόνων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, με το Δήμο να έχει αγαστή συνεργασία με την εταιρία, τους νέους και τις ευπαθείς ομάδες να απολαμβάνουν τους καρπούς της κοινωνικής προσφοράς της, δικαιώνοντας την διοίκηση του τότε Δήμου Σαπών όταν το ’98 παραχώρησε 400 στρέμματα δημοτικής έκτασης για τη δημιουργία του ΒΙΟΠΑ Σαπών.
 
Η νέα μονάδα, σημείωσε, είναι βέβαιο ότι θα σώσει ζωές, λειτουργώντας με υποδειγματικό και απόλυτα φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο. «Αυτό άλλωστε είναι το μοντέλο της αναπτυξιακή πορείας, που μαζί με τον τουρισμό, την γεωργία και την κτηνοτροφία, επιθυμούμε για τον τόπο μας» επεσήμανε ο κ. Χαριτόπουλος, εξηγώντας πως για αυτό τη στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις, επιθυμώντας να διατηρηθεί ώστε να μην κινδυνέψει το περιβάλλον, και να μην διαταραχθεί, με άλλου είδους επενδύσεις όπως τα χρυσωρυχεία, δημιουργώντας προβλήματα ακόμα και σε επιχειρήσεις σαν τη Pharmathen. 

Σημαντική παραγωγική επένδυση 

Μετά τα εγκαίνια της νέας μονάδας ενέσιμων βραδείας αποδέσμευσης, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης κ. Δημήτρης Χαρίτου συνεχάρη τους ιδρυτές, μετόχους και το προσωπικό της επιχείρησης, δηλώνοντας πως πρόκειται για μια σημαντική παραγωγική επένδυση από μια δυναμική, καινοτόμα ελληνική εταιρεία στο τομέα του φαρμάκου, όπως είναι η Pharmathen, που δραστηριοποιείται και αναπτύσσεται στην περιοχή μας δημιουργώντας ευκαιρίες για θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην τοπική οικονομία.
 
Τέτοιες επενδύσεις θεωρεί πως έχουν ένα ισχυρό συμβολισμό, συμβολίζουν την αναπτυξιακή δυναμική, που διαμορφώθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια, με την σταθεροποίηση της οικονομίας, το ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα και την έξοδο από τα μνημόνια και αποτελούν επιβεβαίωση της πολιτικής που ασκήθηκε στον χώρο του φαρμάκου. «Πολιτικής στήριξης των εγχώριων φαρμακοβιομηχανιών, παραγωγής γενοσήμων αξιόπιστων φαρμάκων που βασίζονται στη καινοτομία και την έρευνα και αναπτύσσουν δυναμική στις διεθνείς αγορές.Για αυτό άλλωστε έγινε δυνατόν να εξασφαλιστεί η ισότιμη και καθολική συμμετοχή όλων των πολιτών στο φάρμακο» σημείωσε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την πεποίθηση του ότι τέτοιες επενδυτικές δραστηριότητες, είναι καλοδεχούμενες στη  περιοχή μας και θα τύχουν αμέριστης στήριξης.

ΓΝΩΜΕΣ

DUTH CORNER

Magazine