«Ναι σε ολα» τα αιτηματα του Δημαρχου Μαρωνειας-Σαπων απο τον Αδωνι Γεωργιαδη

Δεσμεύτηκε για χρηματοδότηση μελετών σε γεωθερμία και ύδρευση

Στο Δημαρχείο Σαπών βρέθηκε το πρωί της Παρασκευής 6 Σεπτεμβρίου ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης, όπου φάνηκε έτοιμος να χρηματοδοτήσει μέσω του Υπουργείου μελέτες για την γεωθερμία και την ύδρευση, μεταξύ άλλων.
 
Στον πολύπαθο, και πολλές φορές παραμελημένο τόπο τους, καλωσόρισε τον Υπουργό Ανάπτυξης ο Δήμαρχος Μαρωνείας Σαπών κ. Ντίνος Χαριτόπουλος, που τόνισε πως έχουν πολύ χαμηλούς δείκτες ευημερίας, τρομερά ποσοστά μετανάστευσης, προβλήματα ακόμα και σε πολύ σημαντικές υποδομές, όπως ανέφερε και το υπόμνημα που παρέδωσε. 

Απαραίτητες οι μελέτες για τη γεωθερμία 

Ο ίδιος ο κ. Χαριτόπουλος ανέδειξε ως ένα από τα σημαντικότερα θέματα που αφορούν άμεσα το Υπουργείο την εκμετάλλευση των γεωθερμικών πεδίων, που μπορεί να αξιοποιήσει ο Δήμος Μαρωνείας Σαπών, όμως δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να κάνει τις μελέτες, για να λάβει από τον Υπουργό την άμεση διαβεβαίωση ότι θα την καλύψει το υπουργείο, ώστε να ολοκληρωθεί το γρηγορότερο δυνατό και να ενταχθεί, όπως υπάρχει δυνατότητα, στο ΕΣΠΑ.
 
Άλλωστε όπως σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης, το υπουργείο έχει πάρει απόφαση, καλύπτοντας από τα δικά τους κονδύλια, να στηρίζει όποιο Δήμο τους ζητά τεχνική βοήθεια για να ωριμάσουν και να ενταχθούν έργα είτε στο ΕΣΠΑ είτε στο πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων. 

Βοήθεια με την ύδρευση από το φράγμα Ιασίου 

Σημαντική βοήθεια όμως χρειάζεται ο Δήμος και για να λύσει ένα μόνιμο πρόβλημα που υπάρχει στην ύδρευση τόσο της πόλης των Σαπών όσο και των οικισμών.
 
Τη λύση μπορεί να δώσει το Φράγμα του Ιασίου, που θα είναι έτοιμο σε λίγο διάστημα, όμως προς το παρόν είναι αρδευτικό, με το Δήμο να θέλει να το μετατρέψει σε υδρευτικό ώστε να λύσει το πρόβλημα για 10-15.000 κατοίκους.
 
Χρήματα στο ΕΣΠΑ για το έργο υπάρχουν, με την Περιφέρεια να είναι θετική, και ο κ. Γεωργιάδης δεσμεύτηκε ότι τα χρήματα για τις μελέτες θα δοθούν από το Υπουργείο Ανάπτυξης.
 
Για αυτά τα δύο θέματα, αλλά και τα υπόλοιπα ζητήματα που περιλαμβάνονται στο υπόμνημα, οι δύο άντρες κανόνισαν να συναντηθούν το επόμενο δεκαπενθήμερο στην Αθήνα, ώστε να βρεθούν λύσεις.
 
Άλλωστε ο κ. Γεωργιάδης θέλησε να επισκεφτεί το Δήμο μιας και ο κ. Χαριτόπουλος είναι ένας εκ νέου νέος Δήμαρχος, με τη νέα του Θητεία μπροστά του, και θέλει να βοηθήσουν τους Δήμους που βρίσκονται σε περιοχές που τις θεωρούν προτεραιότητας.
 
Αγωνία τους είναι να προχωρήσουν γρήγορα οι μελέτες και να απορροφηθείτο ταχύτερο δυνατόν το ΕΣΠΑ, που είναι πολύ χαμηλά σε απορρόφηση. 

Το υπόμνημα με τα προβλήματα του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών 

Το υπόμνημα που παρέδωσε ο κ. Χαριτόπουλος στον κ. Γεωργιάδη έχει ως εξής:
 
Με την ευκαιρία της επίσκεψης Σας στις Σάπες επιθυμώ να Σας ευχηθώ καλή επιτυχία στο έργο Σας επ’ ωφελεία του Έθνους και των Ελλήνων.
Συγχρόνως επιθυμώ να Σας καταθέσω κάποιες προτάσεις και προβληματισμούς  του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών  και της κοινωνίας του και να παρακαλέσω στο μέτρο που μπορείτε να δώσετε λύσεις ή να προωθήσετε τα αιτήματα μας.
 
Έχουμε την πεποίθηση ότι απευθυνόμαστε σ’ ένα Υπουργό που γνωρίζει σε βάθος ότι η επιβίωση και η ανάπτυξη της χώρας πρέπει να έχει ισόρροπο χαρακτήρα , να στοχεύει στη μείωση των διαφορών μεταξύ κέντρου και περιφέρειας και να ενισχύει τις περιοχές που έχουν διαρθρωτικά προβλήματα.
 
-Στο Δήμο Μαρώνειας-Σαπών βρίσκονται δύο βεβαιωμένα γεωθερμικά πεδία  η αξιοποίηση των οποίων μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην αύξηση του τοπικού ΑΕΠ.
 
Απαιτούνται όμως συντονισμένες και στοχευμένες κινήσεις με πρώτες την σύνταξη των απαραίτητων μελετών ώστε να υπάρχει  στη συνέχεια η δυνατότητα αναζήτησης πρωτοκόλλου για την ένταξη έργων.
 
Προς αυτή την κατεύθυνση Σας παρακαλούμε να ερευνήσετε την προοπτική χρηματοδότησης και γενικά στήριξης του δήμου μας μέσα από το Υπουργείο Ανάπτυξης και τους εποπτευόμενους από αυτούς οργανισμούς.
 
¨-Όπως γνωρίζετε η παρουσία της Pharmathen στο ΒΙΟΠΑ Σαπών είναι η κορυφαία στρατηγική επένδυση στην περιοχή μας και όχι μόνο.
Είναι ο πνεύμονας ζωής για τον τόπο μας.
 
Ελπίζουμε ότι με τις διεργασίες που πραγματοποιεί το υπουργείο Σας και με το νέο αναπτυξιακό νόμο που όπως γνωρίζουμε σύντομα θα ψηφισθεί, να προσανατολίσετε κάποιον/ους επενδυτές προς την ΒΙΟΠΑ Σαπών, βοηθώντας με έργα και  επιπλέον υποδομές σε αυτό (πχ υδροδότηση, ανάδειξη του γεωθερμικού πεδίου εντός ΒΙΟΠΑ, διαμόρφωση της εισόδου του, σύνδεση με σιδηροδρομική γραμμή, μεταφορά φυσικού αερίου σε αυτό, κλπ)
 
Είναι αυτονόητο και δεδομένο ότι η ο Δήμος Μαρώνειας-Σαπών θα δώσει κάθε βοήθεια στους ενδιαφερόμενους και θα συνεργασθεί μαζί τους σε όλους τους τομείς.
 
-Από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων μπορεί να γίνει ανακαίνιση  και  εξοπλισμός του κτιρίου της πρώην ΔΟΥ Σαπών ώστε να λειτουργήσει σαν OneStopShop Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ, ΚΕΦ, Τμήμα Επιμελητηρίου, Υποστήριξη Επιχειρηματικότητας, Κέντρο Πληροφόρησης για το ΕΣΠΑ).
 
– Μέσα από τα ΣΔΙΤ  να προχωρήσει η κατασκευή Πολυδύναμου Κέντρο Υπηρεσιών Προστασίας του Πολίτη(Αστυνομία, Πυροσβεστική, Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης)
 
-Επίσης ένα διαχρονικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή, το οποίο  δεν λύθηκε παρά τις προσπάθειες που έγιναν είναι το παρεμπόριο που είναι μια τεράστια ανοιχτή πληγή για την τοπική επιχειρηματικότητα και εμπόριο.
Είναι ένα πρόβλημα που για νικηθεί χρειάζεται πολιτική βούληση, θεσμικό πλαίσιο , ενίσχυση των αρμόδιων υπηρεσιών, περισσότερες αρμοδιότητες στην αυτοδιοίκηση και συστηματικούς ελέγχους.
 
-Γνωρίζοντας την πολυπλοκότητα και τα προβλήματα που υπάρχουν για την υλοποίηση   δύο δομών  που έχει ανάγκη η περιοχή μας και οι οποίες δεν εμπίπτουν άμεσα στην ευθύνη του Υπουργείου Σας ,καταθέτω για διερεύνηση  τη  δυνατότητα και προοπτική δημιουργίας Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου στις Σάπες και Διαμετακομιστικού Κέντρου Αγροτικών Προϊόντων στην Ξυλαγανή.
Κατανοώ ότι στο πρώτο θέμα δεν υπάρχει σήμερα ανοικτή πρόσκληση για υποβολή πρότασης και στο δεύτερο χρειάζεται η σύμπραξη κι άλλων φορέων όπως η Περιφέρεια Αν.Μακεδονίας-Θράκης. Γι' αυτό ζητώ την βοήθειά Σας.
 
-Επίσης, επιθυμώ να καταθέσω  την πρόταση μας  για την σύνδεση του ΒΙΟΠΑ με το δίκτυο φυσικού αερίου, αφού μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποια δέσμευση και παράλληλα δεν έχει προβλεφθεί  μία αναμονή στον αγωγό του ΤΑΠ που περνάει δίπλα από το ΒΙΟΠΑ και θα εξυπηρετούσε τον συγκεκριμένο σκοπό.
 
Βασική συνιστώσα της απρόσκοπτης λειτουργίας ενός ΒΙΟΠΑ, τόσο για τις υπάρχουσες μονάδες όσο και για την προσέλκυση νέων, είναι το ισχυρό και ολοκληρωμένο δίκτυο ύδρευσης. Δυστυχώς ο Δήμος Μαρώνειας-Σαπών έχει τεράστια προβλήματα  λειψυδρίας παράγωγο των δομικών προβλημάτων στα δίκτυα υποδομής. Ζητάμε εναγωνίως την ενασχόληση Σας με το συγκεκριμένο πρόβλημα για την ανεύρεση χρηματοδότησης των αναγκαίων μελετών και έργων για την οριστική λύση του.
 
Αξιότιμε κ.Υπουργέ,
Είμαι στη διάθεση Σας για κάθε συνεργασία προς όφελος του τόπου  και θα περιμένω με αγωνία τις ενέργειές Σας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.